Διαθέσιμη σε 27 χώρες μέσω του Netflix είναι πλέον η ελληνική ταινία της Μαρίας Ντούζα «Το δέντρο και η κούνια». Στην χώρα μας θα είναι διαθέσιμη σε περίπου δύο μήνες.
Πρόκειται για ένα φιλμ που γυρίστηκε το 2012 και που ο μεταφορικός του τίτλος παραπέμπει στα προβλήματα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης που μαστίζουν ακόμη και σήμερα τη χώρας μας.
Εμπνευσμένη από ένα πραγματικό γεγονός, η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από τρεις χαρακτήρες της ίδιας οικογένεια ς- ρόλους τους οποίους ενσαρκώνουν οι Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης και Mirjana Karanovic– οι οποίοι μετά από χρόνια χωρισμού, συναντιούνται ένα Πάσχα στην Ελλάδα, σε μια επιστροφή που θα έχει διαφορετικές συνέπειες για τον καθένα.
Η υπόθεση της ταινίας
Η Ελένη, μια ελληνικής καταγωγής διακεκριμένη γιατρός ζει και δουλεύει στο Λονδίνο. Αναγκασμένη, για οικογενειακούς λόγους, να ξεριζωθεί, επιστρέφει στην Ελλάδα, στο σπίτι του πατέρα της, Κυριάκου, σε μια προσπάθεια αφ’ ενός να συμφιλιωθεί μαζί του και, αφ’ ετέρου, να δοκιμάσει να προσφέρει στην κόρη της και στην ίδια μια πατρίδα.
Μόνο που ο Κυριάκος ζει ήδη με τη Νίνα, μια γυναίκα από τη Σερβία και τη δική της κόρη. Πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζονται για να χωρέσει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σε πόσο μικρά μέρη φυλάγονται τα μεγάλα μυστικά;
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η σκηνοθέτρια Μαρία Ντούζα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ:
«Οι βασικοί ήρωες αντιπροσωπεύουν και ένα είδος μετακίνησης – μετανάστευσης. Η κεντρική ηρωίδα η Ελένη, είναι μία γυναίκα που επέλεξε να ζήσει στη Μ. Βρετανία και παντρεύτηκε Βρετανό. Ο πατέρας της ήταν πρόσφυγας μετά τον Εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία, μετακινήθηκε δια της βίας και υπάρχει και ένας τρίτος χαρακτήρας που είναι οικονομικός μετανάστης. Έτσι συμπυκνώνεται η Μετανάστευση σε μία μικρή οικογενειακή ιστορία».
Πηγή: ieidiseis.gr