Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο καθώς έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Μπίρος.
Την είδηση της απώλειάς του έκανε γνωστή η Κάκια Ιγερινού μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
«Μεγάλη Δευτέρα 2023 αποχαιρετούμε με οδύνη τον πολυαγαπημένο φίλο και συνεργάτη Χρήστο Μπίρο», έγραψε η Κάκια Ιγερινού
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ποιος ήταν ο Χρήστος Μπίρος
Ο Χρήστος Μπίρος γεννήθηκε στην Εράτυρα Κοζάνης στις 5 Φεβρουαρίου 1950. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με την κτηνίατρο Ρέα Παταλίδου, έχει μια κόρη την Κατερίνα Μπίρου, απόφοιτη της Κτηνιατρικής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ζει στη Γλυφάδα από το 1982.
Συνεργάστηκε με το Ε.Λ.Θ. του Μάνου Κατράκη, το Αττικό Θέατρο του Αντώνη Ξενάκη, το θίασο Φαίδωνα Γεωργίτση – Μπέτυς Αρβανίτη και με το Κ.Θ.Β.Ε. από το 1969. Το 1975-1977, με το Κ.Θ.Β.Ε, συμπρωταγωνιστεί ή πρωταγωνιστεί στα έργα: Διγενής Ακρίτας του Άγγελου Σικελιανού, Το σχολείο των γυναικών του Μολιέρου, Φουέντε Οβεχούνα του Λόπε δε Βέγα, Ο άγιος πρίγκηψ της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, παράσταση που παίχτηκε και στο Ηρώδειο, και τελειώνει τη θητεία του εκεί με μια μεγάλη προσωπική επιτυχία: Τα ίδια και τα ίδια του Γεωργίου Σουρή.
Το 1977 αποχωρεί και συνεχίζει στην Αθήνα: Θέατρο Βέμπο όπου ανεβάζει Τα ίδια και τα ίδια, ενώ στο Παρκ παίζει στην επιθεώρηση Ω! Μαμά Ελλάς! Τον επόμενο χειμώνα επιστρέφει στο Βέμπο με την επιθεώρηση του Γιάννη Ξανθούλη Μιούζικ χωλλ α λα γκρεκ. Παιδικό Θέατρο Ο φίλος μου ο Αίσωπος του Γιάννη Νεγρεπόντη. Περιοδεία ανά την Ελλάδα με την Ελεύθερη Σκηνή και το έργο Χωριάτες του Άντζελο Ρουτζάντε.
Με τον Νίκο Κούρκουλο συνεργάζεται το 1980, τη χειμερινή περίοδο, στο έργο του Ζαν Ανούιγ Πρόσκληση στον πύργο και το καλοκαίρι, στο Θέατρο Λυκαβηττού, με τον Σταύρο Παράβα και τη Μαίρη Χρονοπούλου, ανεβάζουν τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη (και τα δυο έργα σε μετάφραση σκηνοθεσία και Μινου Βολανάκη).
Στο ίδιο θέατρο, λίγα χρόνια αργότερα, συμπρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, στο έργο του Οι καλικαντζαραίοι. Με τον ίδιο θα παίξει και τις Τέσσερις κωμωδίες του Αντόν Τσέχωφ, στο Θέατρο Αθηνά. Αργότερα, στο Θέατρο Λυκαβηττού, με το νεοσύστατο Δημοτικό Θέατρο Νίκαιας, ανεβάζουν τον Πλούτο του Αριστοφάνη.
Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον Γιάννη Βόγλη στην Καινούρια σελίδα του Νιλ Σάιμον περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα.
Με το Εθνικό Θέατρο, συμμετέχει στις παραστάσεις που ανεβαίνουν στην Επίδαυρο, Οιδίπους τύραννος του Σοφοκλή και Βάτραχοι του Αριστοφάνη, και στην Κεντρική Σκηνή με τους Εκατομμυριούχους της Νάπολης του Εντουάρντο ντε Φιλίπο.
Με τον Θύμιο Καρακατσάνη ανεβάζουν, στο Αλάμπρα, το έργο του Γιώργου Αρμένη Βασικά… με λεν Θανάση. Χρόνια αργότερα θα ανεβάσουν τη Βασίλισσα της ομορφιάς (1998) και τη μεγάλη τους επιτυχία Ο φον Δημητράκης του Δημήτρη Ψαθά (2000).
Παίζει με την Ξένια Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα, όπου ανεβάζουν τους Ψύλλους στ’ αυτιά του Ζορζ Φεντό (μετάφραση σκηνοθεσία Μινου Βολανάκη) και για την ερμηνεία του η εφημερίδα ‘ΤΑ ΝΕΑ’ τον ανακηρύσσει τον καλύτερο ηθοποιό της χρονιάς… Την επόμενη σαιζόν, με τον θίασο Τζένης Καρέζη-Κώστα Καζάκου, ανεβάζουν το Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ.
Στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» συμπρωταγωνιστεί με τον Γιώργο Αρμένη στο έργο του Εντουάρντο ντε Φιλίπο Εσωτερικές φωνές… Οι κριτικοί επαίνεσαν με τα θερμότερα λόγια την ερμηνεία του στο ρόλο του Πασκουάλε ενώ ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στα «ΝΕΑ» παροτρύνει τους αναγνώστες του: “Πηγαίνετε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» να δείτε το Μπίρο πώς υλοποιεί την τρέλα της ηθοποιίας”.
Αργότερα ο Αρμένης τον σκηνοθετεί στην οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου Το κορίτσι της γειτονιάς.
Ο Γιάννης Ξανθούλης γράφει το έργο Λόξα και δόξα που ανεβαίνει στο Θέατρο Αποθήκη με το θίασο της Αλίκης Γεωργούλη.
Το 1991 συνεργάζεται με το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου: Βόιτσεκ, Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, Ονειρόδραμα, Άμλετ.
Άτυπη επιτροπή συγγραφέων σκηνοθετών σκηνογράφων ηθοποιών και κριτικών βαθμολόγησαν για τα «ΝΕΑ» τις παραστάσεις του χειμώνα 92-93 :Το Β΄ ανδρικό ρόλο στο Χρήστο Μπίρο για τις ερμηνείες του στο φάντασμα του Άμλετ του νεκροθάφτη και του θεατρίνου.
Στην Επίδαυρο με το Αμφι-Θέατρο την τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες. Ερμηνεύει το ρόλο του Τειρεσία καταχειροκροτούμενος για την ερμηνεία του κατά τη έξοδο του από την ορχήστρα του θεάτρου.
Με το «Θεσσαλικό Θέατρο» και την Άννα Βαγενά ανεβάζουν το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ Μάνα κουράγιο σε μουσική του Γιούρι Στούπελ όπου τραγουδάει τους στοίχους του Μπρεχτ σε παγκόσμια πρώτη το τραγούδι Ο Τσιμπουκοπέτρος. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος θα γράψει στα «ΝΕΑ»: Ο Μπίρος ήταν ο καλύτερος Μάγειρας που είδαμε στην Ελλάδα.
Το 2003 πρωταγωνιστεί στο έργο του Ισπανού Σέρτζι Μπελμπέλ Τσιγάρο στην ταράτσα, στο Θέατρο Αθηναϊς.
Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε με τον αείμνηστο Μίνω Βολανάκη, και μαζί μετατρέπουν, για πρώτη φορά, το καλοκαίρι του ’81 τα νταμάρια του Βύρωνα, της Κοκκινιάς και της Πετρούπολης σε Θέατρα και εγκαινιάζουν τις Γιορτές των Βράχων. Το οραμα του Βολανάκη έγινε θεσμός σε όλη την Ελλάδα!!!
Το 2005 η νέα θεατρική χρονιά τον βρίσκει στο ΝΕΘ να συμπρωταγωνιστεί με το Γιώργο Αρμενη στο έργο του Εντουάρντο ντε Φιλίπο Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια.
Με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης το Δον Καμίλο του Σωτήρη Πατατζή. Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο την κωμωδία Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού του Ντάριο Φο, παράσταση, που παίχτηκε για τέσσερα χρόνια.
Το 2015 περιοδεύει ανά την Ελλάδα με την κωμωδία του Αριστοφάνη Νεφέλες (Νεφελωκαμώματα) ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στην τηλεόραση συμπρωταγωνιστεί ή πρωταγωνιστεί σε περισσότερα από 40 αυτοτελείς σειρές και σήριαλ. Ενδεικτικά αναφέρονται :Περί Ανέμων και υδάτων Ο συμβολαιογράφος, Οικογένεια Ζαρντή, Ζωή πατίνι, Η αγία τετράδα, Οι ιερόσυλοι, Δέκα μικροί Μήτσοι, Όλα του γάμου δίς-κολα, Επτά θανάσιμες Πεθερές κ.ά.
Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες Δι’ ασήμαντον αφορμήν του Τάσου Ψαρρά, Πανικός στα σχολεία, Ο δράκος, ΒΙΟΣ + πολιτεία του Ν.Περάκη, Γαμήλιο πάρτι της Κριστίν Κρόκος (ως πατέρας τις νύφης).
Με τη διαφήμιση ασχολήθηκε από το 1969, γυρίζοντας περισσότερα από 10 σποτ, για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, συνεργαζόμενος με μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες. Μερικά από τα spot που αποτέλεσαν μεγάλες επιτυχίες ήταν:οι κλειδαριές DOMUS τα εσώρουχα ΗΛΙΟΣ τα παγωτά της ΕΒΓΑ MAREGATA τα σοκολατάκια ΠΑΥΛΙΔΗ ΤΖΟΚΟΝΤΑ το ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ πρόσφατα Πάριζα Υφαντής και το spot που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία της δεκαετίας του ’80 «Τι κρατάει ο Ναπολέων» της Χαρτοποιίας DIANA.