Η 2η έκδοση της Διεθνούς Έκθεσης για την Άμυνα και την Ασφάλεια πραγματοποιείται το τριήμερο 9-11 Μαιόυ στο Athens Metropolitan Expo!
Η 2η διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας DEFEA – Defence Exhibition Athens πραγματοποιείται αυτό το διάστημα (9-11 Μαΐου 2023) στην Αθήνα όπου οι κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες παρουσιάζουν αμυντικά συστήματα εδάφους, θαλάσσης, αέρα και εθνικής ασφάλειας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και διοργανώνεται με τη συνεργασία του ΣΕΚΠΥ, Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, από την εταιρεία Οργάνωσης Εκθέσεων ROTA AE.
Με παρουσία περισσότερων από 30 αντιπροσωπειών έγιναν την Τρίτη 9 Μαΐου τα εγκαίνια της DEFEA 2023. Τα εγκαίνια έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ παρόντες ήταν ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.
Πρόκειται άλλωστε για την κορυφαία έκθεση στους κλάδους της ασφάλειας και της άμυνας στην Ελλάδα με συμμετοχή κολοσσών του χώρου όπως η Dassault Aviation (κατασκευάστρια εταιρεία των Rafale, η AIRBUS, η NAVAL Group, η Thales και πολλές άλλες. Σημαντική παρουσία είχε και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με ένα μεγάλο booth όπου ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος μπορεί να μάθει πληροφορίες για το πρόγραμμα των F-16 Viper, αλλά και να δει από κοντά το εσωτερικό ενός κινητήρα.
Πέρα από τις εταιρείες παροχής υλικού, έντονη παρουσία υπάρχει και από εκπαιδευτικούς φορείς όπως Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πατρών Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιά αλλά και από SMEs και Start-Ups οι οποίες δραστηριοποιούνται στο τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι εταιρείες όπως η InQbit και η INFOLYSiS οι οποίες είχαν την ευκαιρία μέσω του Booth του Πανεπιστημίου Πειραιά για την κυβερνοασφάλεια να παρουσιάσουν το έργο τους στην ανάπτυξη νέων ιδεών και την καινοτομία. Τέτοια παραδείγματα είναι τα ευρωπαικά ερευνητικά έργα του Horizon Europe και Horizon 2020, aerOS και EVOLVED-5G.
Συνοπτικά το project aerOS έχει ως στόχο να συνεχίσει την ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών, στοιχείων συνδεσιμότητας, IoT, AI, αυτονομίας δεδομένων και κυβερνοασφάλειας. Το προτεινόμενο μετα-λειτουργικό σύστημα θα υποστηρίζει τη διανομή και την κοινή χρήση δεδομένων σε όλο το εύρος του IoT edge-cloud και θα επιτρέπει την διαχείριση πόρων και υπηρεσιών, παρέχοντας μηχανισμούς για την επεξεργασία δεδομένων και την εφαρμογή της τεχνικής νοημοσύνης, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της παραγωγής των δεδομένων.
Από την άλλη το EVOLVED-5G εστιάζει περισσότερο στην 4η βιομηχανική επανάσταση με τη χρήση του δικτύου 5G. Μιλάμε για ένα εργαλείο όπου επιφέρει μία «προβασιμότητα» στο δίκτυο που είναι η επίτευξη της προγραμματισιμότητας του δικτύου μέσω τυποποιημένων APIs. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή δικτύου μπορεί να καταναλώσει APIs που παρέχουν γεγονότα παρακολούθησης και ανάλυση διαμόρφωσης δικτύου κομματιού για να συνθέσει μια υπηρεσία που εγγυάται ποιότητα εμπειρίας για εφαρμογές ευαισθητοποιημένες στην καθυστέρηση. Τέτοιου ειδους εφαρμογή μπορούν να βρουν παδίο δράσης σε βιομηχανικά περιβάλλοντα, σε πολύπλοκα συστήματα logistics αλλά σε άλλα περιωάλλοντα όπως ένα σύστημα άρδευσης.