Από τα playoffs του 93΄με τη Λιμόζ και την “καταραμένη γραμμή” του Πάσπαλι, στον θρίαμβο της Ρώμης, και από το ιστορικό back to back, στη «βόμβα» του Μίτσιτς που γκρέμισε το όνειρο του τελικού
Λιμόζ – 1993: Το final four που… δεν ήρθε και το αντιμπάσκετ του Μάλκοβιτς
Τη σεζόν 1992- 1993, ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στην ιστορία του κάνει την παρθενική του προσπάθεια για να λάβει μέρος στο Final-Four, το οποίο μάλιστα είχε προγραμματιστεί να γίνει στην έδρα του, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αντίπαλος του στα playoffs, η Γαλλική Λιμόζ, η οποία τελικά κατέκτησε και το τρόπαιο στο φαληρικό στάδιο.
Η προημιτελική σειρά ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Λιμόζ το 1993 εξελίχθηκε σε θρίλερ. Η γαλλική ομάδα φημιζόταν για τη σκληρή της άμυνα, είχε για κόουτς τον Σέρβο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (είχε πάρει ευρωπαϊκά με τη Γιουγκοπλάστικα), ενώ είχε στο ρόστερ της και εξαιρετικούς παίκτες. Πλέι-μέικερ τον σπουδαίο Σλοβένο Γιούρι Ζντοβτς, τον Αμερικανό φόργουορντ Μάικλ Γιανγκ, αλλά και τους Γάλλους φόργουορντ, Τζιμ Μπιλμπά και Ρισάρ Ντακουρί.
Οι «ερυθρόλευκοι» στο πρώτο ματς είχαν νικήσει τη Λιμόζ στην Πάτρα (είχε τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός) με 70-67. Η σειρά στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Γαλλία, καθώς η παρέα των Ντακουρί-Ζντοβτς είχε το αβαντάζ. Έκαναν το 1-1 (59-53), ενώ στο τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι, η εξέλιξη της αναμέτρησης εξελίχτηκε σε θρίλερ. Με το σκορ στο 58-58, στα 29” πριν το τέλος της αναμέτρησης, η μπάλα ήταν στα χέρια της ελληνικής ομάδας, η οποία είχε την ευκαιρία να πάρει το ματς. Ο Μίλαν Τόμιτς έδωσε τη μπάλα στον Ζάρκο Πάσπαλι, αλλά οι διαιτητές τον χρέωσαν πως πάτησε γραμμή! Ακόμη και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει σιγουριά αν όντως υπήρχε παράβαση. Στη συνέχεια η κατοχή πήγε στους Γάλλους, με τον Γιούρι Ζντοβτς να σημειώνει το νικητήριο καλάθι (60-58) το οποίο και έδωσε τη νίκη-πρόκριση στη Λιμόζ για το Final-Four στο ΣΕΦ.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ – 1994: Ένας ιδανικός αυτόχειρας
Ένα χρόνο μετά, ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει για τα καλά στον θρόνο του ελληνικού μπάσκετ. Ο Γιάννης Ιωαννίδης με τους Πάσπαλιε, Τάρπλεϊ, Φασούλα, Τάρλατς είχαν την ευκαιρία να γίνουν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά την Euroleague. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό και αυτομάτως χρίστηκαν φαβορί κόντρα στην άσημη Μπανταλόνα.
Οι ερυθρόλευκοι, δε διαχειρίστηκαν σωστά τη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, παρουσιάστηκαν χωρίς ενέργεια στον τελικό και γνώρισαν την ήττα με 59-57. Ο Ζάρκο Πάσπαλιε τελείωσε τον τελικό με 3/10 βολές ,η ομάδα έμεινε τα τελευταία εφτά λεπτά του αγώνα χωρίς καλάθι και εν τέλει ηττάται από την Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς με ένα εύστοχο τρίποντο του σέντερ των αντιπάλων, Κορνίλιους Τόμπσον.
ΣΑΡΑΓΟΣΑ – 1995: Ο νόμος του Σαμπόνις
Η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή των Πειραιωτών σε Final 4, δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες. Ο Ολυμπιακός έχοντας πάρει τον «αέρα» του Παναθηναϊκού επιβλήθηκε σε έναν ακόμη ημιτελικό χάρη στην εκτελεστική δεινότητα του Εντι Τζόνσον και δύο μεγάλα μακρινά σουτ στο τέλος από τον Μίλαν Τόμιτς.
Ο τελικός πάντως είχε ξεκάθαρο φαβορί και αυτό ήταν η Ρεάλ η οποία έπαιζε εντός έδρας αφού το Final 4 γινόταν επί ισπανικού εδάφους. Εκείνη η ομάδα των Μαδριλένων με τους Σαμπόνις, Αρλάουκας στο ρόστερ έμοιαζε ανίκητη και το επιβεβαίωσε στον τελικό.
Το τελικό 73-61 δεν έφερε την απογοήτευση που είχε φέρει η ήττα από την Μπανταλόνα ένα χρόνο πριν διότι η κυριαρχία της Ρεάλ ήταν αδιαμφισβήτητη και δεν άφηνε περιθώρια για θαύματα. Πρώτοι σκόρερ του Ολυμπιακού στον τελικό ήταν οι Φράνκο Νάκιτς και Σάσα Βολκόφ με 15 πόντους έκαστος. Για τους νικητές ο Αρβιντας Σαμπόις είχε προσφέρει 23 πόντους και 7 ριμπάουντ.
ΡΩΜΗ – 1997: Ο βασιλιάς στον θρόνο του και το triple crown
Δύο χρόνια μετά, ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς πλέον και του Ντέιβιντ Ρίβερς, παρότι είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα τη σεζόν, θα κατακτούσε την Ευρώπη.
Χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού ακολούθησαν την ομάδα στη Ρώμη και είδαν του Πειραιώτες να κάνουν πάρτι στον τελικό με την Μπαρτσελόνα, κερδίζοντας 73-58 και πανηγυρίζοντας για πρώτη φορά την Euroleague.
Ο Ρίβερς ολοκλήρωσε τον τελικό με 26 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα με triple crown αφού κατέκτησε και το πρωτάθλημα Ελλάδας.
ΜΟΝΑΧΟ – 1999: Η εξωπραγματική Ζαλγκίρις
Ο Ολυμπιακός με αρκετή ευρωπαϊκή εμπειρία πλέον, βρίσκεται σε άλλον ένα Final 4. Το μπάσκετ όμως είχε αλλάξει ρότα και… ταχύτητα και η Ζαλγκίρις Κάουνας πρωτοστατούσε. Η λιθουανική ομάδα προώθησε ένα αδιανόητα γρήγορο στυλ παιχνιδιού που κανένας αντίλαλος δεν μπορούσε να ακολουθήσει.
Οι Ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν στον ημιτελικό από την ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας και του Τάιους Έντνι με 87-71 ενώ 48 ώρες αργότερα επικράτησαν στον μικρό τελικό της Τιμσίστεμ Μπολόνια με 63-74.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ – 2009: Η επιστροφή στο final four
Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι εκτινάζουν το μπάτζετ της ομάδας και ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο κορυφαίο υψηλό επίπεδο μετά από δέκα χρόνια απουσίας.
Στον ημιτελικό οι ερυθρόλευκοι συναντήθηκαν με τον Παναθηναϊκό, θυμίζοντας κάτι από τα παλιά. Σε ένα παιχνίδι το οποίο εξελίχτηκε σε πραγματικό ντέρμπι, οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν με 84-82. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αν ο Λιν Γκριρ πάσαρε λίγο πιο γρήγορα στον Γιάννη Μπουρούση. Ο Αμερικανός καθυστέρησε να δώσει την μπάλα, ο Έλληνας σέντερ σούταρε υπό πίεση και αστόχησε.
Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν είχε κουράγιο να ανταποκριθεί ούτε στον μικρό τελικό στον οποίο ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα με 95-79.
Μπερσί – 2010: Η εκδίκηση της Μπάρτσα
Ο Ολυμπιακός επιβεβαιώνει την επιστροφή του στο υψηλό επίπεδο, επανερχόμενος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Final 4 και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη αλλά κι ένα ρόστερ 30+ εκατομμύριον ευρώ (με τρομερούς παίκτες μεταξύ των οποίων οι Κλέιζα, Τσίλντρες, Τεόντοσιτς, Παπαλουκάς, Μπουρούσης, Σχορτσανίτης, Χαλπερίν και Μπέβερλι), στοχεύει στην κούπα.
Η Παρτιζάν στον ημιτελικό, αποδείχτηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει και τελικά χρειάστηκε ένα φόλοου του Τσίλντρες για να στείλει την αναμέτρηση στην παράταση και να πάρει ο Ολυμπιακός το εισιτήριο για τον τελικό.
Δύο βράδια αργότερα η Μπαρτσελόνα στέρησε τον τίτλο (86-68) από τους Πειραιώτες και ταυτόχρονα έβγαλε στην φόρα όλα τα προβλήματα συμπεριφοράς που είχαν συσσωρευτεί. Παίκτες τσακώνονταν μεταξύ τους, αλλά και με τον προπονητή με αποτέλεσμα να χαλάσουν τη διάθεση και των χιλιάδων οπαδών τους που είχαν πιστέψει σε αυτούς και είχαν μετατρέψει σε ΣΕΦ το «Μπερσί».
https://www.youtube.com/watch?v=VI_wQYoHUF4 2010
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – 2012: Η ανατροπή του αιώνα
Το 2012, ο Ολυμπιακός αλλάζει στρατηγική και είναι πλέον μία ομάδα με περιορισμένο προϋπολογισμό. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, είχε καλύψει ένα σημαντικό μέρος του ρόστερ με νεαρά παιδιά τα οποία έκαναν την μεγάλη έκπληξη και προκρίθηκαν στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης.
Οι «ερυθρόλευκοι» αποκλείουν την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό κι επικρατούν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό με 62-61. Η ρωσική ομάδα ήταν πραγματικό μεγαθήριο και βρέθηκε να προηγείται ακόμη και με 17 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο.
Σπανούλης, Πρίντεζης, Χάινς, Λο, Άντιτς, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Σλούκας με καθοδηγητή τον Ντούντα ολοκλήρωσαν μία από τις πιο επικές επιστροφές στον επαγγελματικό αθλητισμό και στο τέλος με το «πεταχτάρι» του Πρίντεζη κατέκτησε για δεύτερη φορά την Euroleague.
ΛΟΝΔΙΝΟ- 2013: Το ιστορικό back to back
Ο Ολυμπιακός με τον ερχομό του Γιώργου Μπαρτζώκα στο τιμόνι της ομάδας δημιουργεί μία φανταστική ομάδα η οποία φτάνει και πάλι στο Final 4.
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που έρχεται και πάλι στον δρόμο του αυτή τη φορά στον ημιτελικό, έπεσε και πάλι θύμα του Βασίλη Σπανούλη και της παρέας του. Στον τελικό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης παρότι οι Ισπανοί πολύ νωρίς βρέθηκαν μπροστά με διψήφια διαφορά πόντων, οι Πειραιώτες θριαμβεύουν. Τα τρία διαδοχικά εύστοχα τρίποντα του «Kill Bill» στην τρίτη περίοδο, άλλαξαν την κατάσταση και η συνέχεια άνηκε εξ ολοκλήρου στους «ερυθρόλευκους». Το τελικό 100-88 ήρθε με 22 πόντους Σπανούλη και 20 του Έισι Λο.
Ο Ολυμπιακός είχε κάνει το back to back κάτι το οποίο είχαν πετύχει μέχρι τότε, μόνο η Γιουγκοπλάστικα και η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος με τον δικό τους τρόπο, άλλαξαν ολόκληρη την αγορά αφού έδειξαν πως τα χρήματα δεν παίζουν πάντα τον μεγαλύτερο ρόλο από όλα.
ΜΑΔΡΙΤΗ- 2015: Στην αρένα των Ισπανών
Η παρουσία του Ολυμπιακού στους κορυφαίους, μόλις μετά από έναν χρόνο απουσίας, είναι γεγονός. Η Μαδρίτη φιλοξένησε το Final 4 του μπάσκετ και ως συνήθως οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν για μία ακόμη φορά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Σπανούλης και οι συμπαίκτες του διέλυσαν κάθε αμυντικό πλάνο του Ιτούδη και προκρίθηκαν στον τελικό κόντρα στην οικοδέσποινα Ρεάλ.
Με αρκετά καλό μπάσκετ και τους Σλούκα, Λοτζέσκι πρωταγωνιστές το τρίτο δεκάλεπτο έφερε τους Πειραιώτες μπροστά στο σκορ, όμως τα μακρινά εύστοχα σουτ του Τζέι Σι Κάρολ διαφοροποίησαν άμεσα την κατάσταση και «έκοψαν» τη φόρα των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου με αποτέλεσμα το τελικό 78-59.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – 2017: Η επιστροφή στην Πόλη
Ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει για τα καλά στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι Πειραιώτες με την παρουσία τους στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης συμπλήρωσαν έξι συμμετοχές σε διάστημα εννέα χρόνων και πέντε τελικούς, αφού για μία ακόμη φορά πέρασαν το εμπόδιο του ημιτελικού.
Ο Ολυμπιακός όμως, θα έπαιζε και πάλι έναν τελικό εκτός έδρας. To «Sinan Erdem» ήταν ντυμένο στα χρώματα της Φενέρμπαχτσε και το ακριβοπληρωμένο ρόστερ του Ομπράντοβιτς δεν το άφησε ανεκμετάλλευτο. Η απουσία των Χάκετ και Λοτζέσκι λόγω τραυματισμού περιόρισε τις λύσεις του Σφαιρόπουλου.
Ο Ολυμπιακός πάλεψε με τους τέσσερις Έλληνες παίκτες να ξεχωρίζουν (Σπανούλης 14, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 14, Μάντζαρης 12) όμως τελικά υπέκυψε με τελικό σκορ 80-64.
Βελιγράδι – 2022: Η μετά Σπανούλη εποχή
Ο Ολυμπιακός, στην κατάμεστη Stark Arena, που θύμιζε κυριολεκτικά με ΣΕΦ, αντιμετώπιζε στον ημιτελικό, στο 11 final four της ιστορίας του, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφες, χωρίς τον φυσικό του ηγέτη Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος είχε αποσυρθεί.
Ο Ολυμπιακός ήταν καλά διαβασμένος, είχε πολλή ενέργεια κι έπαιξε με πειθαρχία και πλάνο, κάνοντας μόνο δύο λάθη στο πρώτο, αλλά επτά στο δεύτερο μέρος.
Ντόρσεϊ και Βεζένκοβ, δε βρήκαν τα μεγάλα σουτ, ενώ ο Μπράιαντ από πλευράς Εφες έγινε ο σταρ της βραδιάς, προτού ο Μίτσιτς αρπάξει το βραβείο του MVP μέσα από τα χέρια του, βάζοντας το τελευταίο και καθοριστικό καλάθι. Τα 7/25 τρίποντα των ερυθρόλευκων τους έστειλαν στον μικρό τελικό, με το αποτέλεσμα να μοιάζει εν μέρει δίκαιο, αλλά να αφήνει μια τεράστια πίκρα στους 12 χιλιάδες Έλληνες που γέμισαν ασφυκτικά την Σταρκ Αρένα.
Το θρίλερ του ημιτελικού, κορυφώθηκε, στα 19.5” πριν τη λήξη, όταν ο Μάρτιν ισοφάρισε το παιχνίδι στο 74-74 και η Αναντολού Εφές είχε την τελευταία επίθεση. Ο Αταμάν κάλεσε timeout, έδωσε την μπάλα στον Βασίλιε Μίτσιτς και εκείνος έβαλε το σουτ που έκρινε μια μεγάλη μάχη, με το σουτ που έστειλε τους Τούρκους στον τελικό, στο απόλυτο μηδέν.
https://www.youtube.com/watch?v=mnH1MVylJ9Q
Κάουνας – 2023: Το τέταρτο αστέρι;
Το δωδέκατο final four στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού, είναι πια γεγονός. Οι ερυθρόλευκοι, αύριο, 19-5-23, στις 18:00, αντιμετωπίζουν στον ημιτελικό της Ευρωλίγκα τη Μονακό, την ομάδα μου απέκλεισαν πέρυσι στα playoffs, στο πέμπτο συγκλονιστικό παιχνίδι στο ΣΕΦ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκαν δύο φορές φέτος στη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Οι πειραιώτες, δέκα χρόνια μετά την τελευταία κατάκτηση του τίτλου στο Λονδίνο απέναντι στη Ρεάλ και πιο έτοιμοι μετά την περσυνή ήττα στα ημιτελικά της διοργάνωσης από την Έφες, είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα για να περάσουν στον τελικό της διοργάνωσης και να διεκδικήσουν το τέταρτο αστέρι ευρωλίγκας που θα κοσμήσει τον σύλλογο.