«Αυτή τη στιγμή, το 77% των χρηστών μας λένε ότι χρησιμοποίησαν το Τiktok όταν ήθελαν να βρουν νέα πράγματα, νέα μέρη, νέες εμπνεύσεις», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής Παγκοσμίων Επιχειρηματικών Λύσεων της TikTok για την Ευρώπη και με αφορμή την ομιλία του στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Oταν η Αμερικανίδα Χάλεϊ είδε στο TikTok ένα βίντεο από τη στιγμή που το παραδοσιακό ιταλικό γλύκισμα «sfogliatella» δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Έβγαλε εισιτήριο για τη Νάπολη και σύντομα βρέθηκε στο ιστορικό καφέ «Gambrinus», για να δοκιμάσει τη δική της γεμιστή sfogliatella. Το βίντεο στο οποίο αποτύπωσε την εμπειρία της στο TikTok, διάρκειας μόλις 24 δευτερολέπτων, συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες views από όλον τον κόσμο.
Αντίστοιχα, γνωστό κατάστημα «fish and chips» στη Βόρεια Βρετανία κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα μάλλον ιδιόμορφο «πρόβλημα»: μετά από ένα βίντεο που ανέβηκε στο TikTok, το οποίο έγινε viral (γνωστό σε χιλιάδες ανθρώπους με αστραπιαία ταχύτητα), όχι απλά σχηματίστηκαν ουρές πελατών έξω από την πόρτα του, αλλά χρειάστηκε να παρέμβει η τροχαία, ώστε τα αυτοκίνητα όσων επιθυμούσαν να απολαύσουν την παραδοσιακή βρετανική λιχουδιά -τηγανητό ψάρι με τηγανητές πατάτες- να μην σταθμεύουν οπουδήποτε.
«Το φαγητό είναι πολύ μεγάλο μέρος της ταξιδιωτικής μας εμπειρίας και παραδείγματα όπως τα συγκεκριμένα δείχνουν έναν νέο “κύκλο περιεχομένου”, που συναντάμε ολοένα συχνότερα, έναν αέναο βρόχο, που ξεκινά από την ανακάλυψη καινούργιων εμπειριών, υπηρεσιών και προϊόντων σε έναν τόπο, συνεχίζει με την αγορά και μετά με τον διαμοιρασμό της εμπειρίας σε περισσότερους ανθρώπους. Σκεφτείτε ποιες μπορεί να είναι οι δυνατότητες για μικρά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα, που επιδιώκουν να προσελκύσουν ένα καινούργιο κοινό, όταν αναγνωρίσουν αυτές τις τάσεις και σπεύσουν να τις αξιοποιήσουν με αυθεντικό τρόπο, με τη δική τους “φωνή”» λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στιούαρτ Φλιντ (Stuart Flint), επικεφαλής Παγκόσμιων Επιχειρηματικών Λύσεων της TikTok για την Ευρώπη, ομιλητής πρόσφατα στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (σ.σ. που διοργανώνει ο Συμεών Τσομώκος, ο οποίος ταυτόχρονα προωθεί και τις δραστηριότητες του TikTok στην Ελλάδα).
Έξι στους δέκα βίωσαν μορφές πολιτισμού offline, αφού τις είδαν online στο Τiktok
«Αυτή τη στιγμή, το 77% των χρηστών μας λένε ότι χρησιμοποίησαν το Τiktok όταν ήθελαν να βρουν νέα πράγματα, νέα μέρη, νέες εμπνεύσεις. Περαιτέρω, το 58% των Ευρωπαίων χρηστών δήλωσαν ότι βίωσαν μορφές πολιτισμού offline, αφού τις ανακάλυψαν online στο TikTok. Το #TravelTok ξεπερνά πλέον τα 8,8 δισεκατομμύρια προβολές, το #TikTokMadeMeBookIt συγκεντρώνει 121 εκατ. προβολές και το #TikTokCulture έχει 46 εκατ., ενώ το hashtag #AncientGreece “χτυπάει” 570 εκατ. views» εξηγεί ο Στιούαρτ Φλιντ.
Αναφέρεται δε στην καμπάνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) μέσω του TikTok, που όπως λέει δεν ανέδειξε μόνο το δίπτυχο ήλιος-θάλασσα, αλλά και αξιοθέατα για τα οποία η χώρα μας δεν είναι ευρύτερα γνωστή, όπως τα χιονοδρομικά κέντρα, και συγκέντρωσε 26 εκατομμύρια impressions (σ.σ.o αριθμός των φορών που ένα περιεχόμενο εμφανίζεται, ασχέτως του αν κάποιος κάνει «κλικ» σε αυτό ή όχι). Αντίστοιχα, υπενθυμίζει, η «Aegean Airlines» ξεκίνησε με επιτυχία το genAIRation Aegean club, για άτομα 18-25 ετών, μέσω μιας διαφημιστικής καμπάνιας που συγκέντρωσε 13 εκατομμύρια impressions και 370.000 user engagements (αλληλεπιδράσεις χρηστών).
Τάσεις για το μέλλον: Μobile video, ηλεκτρονικό εμπόριο και αγορές σπιτιών online
Ως προς τις τάσεις που πιθανώς θα επικρατήσουν στις καμπάνιες των brands στο TikTok στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, ο Στιούαρτ Φιλντ επισημαίνει πως παρότι είναι δύσκολο να γίνουν τέτοιες προβλέψεις, αυτό που πιθανότατα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε να ευδοκιμεί είναι το βίντεο και η αλληλεπίδραση που έχουν οι άνθρωποι με αυτό μέσω των κινητών τους τηλεφώνων: «τα σύντομα σε διάρκεια βίντεο, καλογυρισμένα και με τον καταναλωτή πρωταγωνιστή, θα είναι το “κλειδί”. Αν ως brands δεν ασχολείστε με το mobile video αυτήν τη στιγμή, παρακαλώ κάντε το -οι γενιές που έρχονται το χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο» λέει και προσθέτει πως ό,τι λειτουργεί καλά στο TikTok (ως προς την απήχησή του στο κοινό), θα λειτουργεί καλά οπουδήποτε, γιατί είναι σύντομο και είναι αυθεντικό.
Ως δεύτερη τάση αναγνωρίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται ραγδαία μέσα στην πανδημία. «Η δημιουργία ευκαιριών εμπορίου στην πλατμόρμα μας στο μέλλον, στα επόμενα τρία χρόνια, θα είναι τεράστιο πράγμα για εμάς. Μέσω αυτού θα βοηθήσουμε στην υποστήριξη των brands και του λιανεμπορίου για να ενεργοποιήσουν νέο κοινό και πιστεύω ότι εδώ θα δούμε μεγάλη ανάπτυξη. Αν κοιτάξετε τη νοτιοανατολική Ασία, οι άνθρωποι ήδη αγοράζουν σπίτια και αυτοκίνητα online. Eν ολίγοις, παραγγέλλουν -ηλεκτρονικά- αυτοκίνητα, που θα παραδοθούν στις πόρτες τους. Αυτή η τάση είναι μεγάλη και στο κέντρο της θα υπάρχει σίγουρα μια πλατφόρμα σαν το TikTok» εκτίμησε.
Για τους περιορισμούς στο TikTok σε ΕΕ και ΗΠΑ
Σε ερώτημα για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο (κινεζικής προέλευσης) TikTok από θεσμούς και κυβερνήσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ, ο Στιούαρτ Φλιντ απαντά: «Έχουμε πράγματι δει λεπτομερή έλεγχο τα τελευταία δύο χρόνια και το εκλαμβάνουμε αυτό απίστευτα σοβαρά. Νομίζω ότι είναι η γεωπολιτική κατάσταση, που το καθοδηγεί. Στην Τiktok πιστεύουμε ότι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με την εταιρεία και νομίζω πως κάνουμε καταπληκτική δουλειά, προσπαθώντας να εκπαιδεύσουμε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με για το τι είναι πραγματικά το TikTok».
Έχει επηρεαστεί το επιχειρηματικό κοινό της πλατφόρμας από αυτούς τους περιορισμούς; «Δεν είδαμε καμία αλλαγή στους διαφημιστικούς μας κύκλους, κανείς δεν μας άφησε με δραματικό τρόπο. Τα brands καταλαβαίνουν τη γεωπολιτική κατάσταση, αλλά αντιλαμβάνονται επίσης ότι υπάρχει τεράστιο κοινό στο TikTok και ότι η εταιρεία υποστηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πολλά brands βασίζονται στην πλατφόρμα μας για να ευδοκιμήσουν. Χθες μιλούσα με έναν ιδιοκτήτη και μου είπε πως χωρίς το TikTok η επιχείρησή του δεν θα ήταν αυτή που είναι. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολύ καλή δουλειά, γιατί λαμβάνουμε το θέμα (των φόβων και των περιορισμών στη χρήση του TikTok) πολύ σοβαρά υπόψη» ξεκαθαρίζει.
Πώς αναπτύσσεται το TikTok στην Ευρώπη;
Όταν η Τiktok πρωτοήλθε στην Ευρώπη, το 2019, πολλοί ειδικοί στα social media, που εργάζονταν για λογαριασμό μεγάλων διαφημιστικών γραφείων, ήταν διστακτικοί ως προς το πόσο «βαριά» έπρεπε να επενδύσουν οι πελάτες τους στη νέα πλατφόρμα, καθώς τη θεωρούσαν υψηλού ρίσκου -τουλάχιστον μέχρι να εισαγάγει επαλήθευση τρίτου μέρους ως προς τις μετρήσεις για την απήχηση των διαφημίσεών τής και να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της ασφάλειας καταναλωτών και brands.
Πού βρίσκεται σήμερα και πώς αναπτύσσεται; «Στη διάρκεια των τριών ετών, που εργάζομαι για την εταιρεία, η πλατφόρμα έχει γνωρίσει εκθετική ανάπτυξη στην Ευρώπη, σε όρους ενεργών χρηστών και συχνότητας χρήσης της. Πάνω από 150 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε μήνα την πλατφόρμα, έναντι άνω του 1 δισ. παγκοσμίως. Για εμάς, το θεμέλιο της ανάπτυξής μας είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της πλατφόρμας -σε ό,τι κι αν κάνουμε, από το επίπεδο του CEO μέχρι εκείνο των υπαλλήλων. Και για να κάνουμε το Τiktok ένα ασφαλές περιβάλλον, δημιουργήσαμε μια σειρά από εργαλεία που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ελέγχουν τη δραστηριότητά τους στην πλατφόρμα. Έχουμε 40.000 αφοσιωμένους ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι εργάζονται ώστε το TikTok να είναι ασφαλές. Όσον αφορά τα brands, χρησιμοποιούμε εργαλεία επαλήθευσης Τρίτων, για να διασφαλίσουμε ότι οι διαφημίσεις των brands τοποθετούνται γύρω από περιεχόμενο που είναι ασφαλές» επισημαίνει.
Επτά στους δέκα χρήστες του TikTok είναι άνω των 25
Στο μεταξύ, αν το TikTok θεωρείτο μέχρι πρότινος μια πλατφόρμα αποκλειστικά για …πιτσιρικάδες (μέλη της Generation Z, χονδρικά όσες και όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1996 και 2010), σήμερα το 67% των χρηστών της είναι άνω των 25 ετών και όλοι έχουν θέση «στο τραπέζι».
«Το TikTok έχει εκδημοκρατίσει τη δημιουργικότητα. Η δύναμη του προέρχεται από τα άτομα και τις κοινότητες. Προσφέρει μια θέση και μια φωνή στο τραπέζι σε όλους» λέει ο Φλιντ, ενώ προσθέτει ότι αυτή η διαφοροποίηση του κοινού προκάλεσε με τη σειρά της και διαφοροποίηση περιεχομένου. Έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από κοινότητες, όπως το “EduTok”, όπου οι άνθρωποι διδάσκονται γλώσσες, άλλες στις οποίες γίνονται μαθήματα μαγειρικής ή ορισμένες που απευθύνονται σε φίλους του βιβλίου, όπως το “BookTok”. Έχει αλλάξει ριζικά αυτό που σκέφτονται οι άνθρωποι για τα βιβλία, πώς μοιράζονται και αγοράζουν βιβλία. Είναι θαρρείς και τα βιβλία γίνονται η νέα viral τάση» λέει.
Αυθεντικότητα και εξειδικευμένες κοινότητες
«Αυτό που ανακαλύψαμε στο TikTok» σημειώνει, «είναι ότι οι εξειδικευμένες κοινότητες (niches) καθοδηγούν το ευρύτερο κοινό είτε αυτές είναι το “BookTok”, που ξαφνικά εκτινάχθηκε σε δημοφιλία είτε το “TravelTok” και το “DiscoveryTok” είτε ακόμη και πολύ μικρά niches, όπως άνθρωποι που κάνουν πεζοπορία ή ποδηλασία, αγαπούν τα αυτοκίνητα, το φαγητό ή τον καθαρισμό του σπιτιού. Αυτές οι υπέροχες niches δημιουργούν τη μάζα. Κι ο τρόπος με τον οποίο τα brands αντιλαμβάνονται αυτή την τάση, το πώς δημιουργούν μια φωνή, χωρίς ο χρήστης να νιώθει ότι αυτό που βλέπει είναι μια διαφήμιση, είναι πολύ σημαντικός. Το να είσαστε αυθεντικοί, είναι το παν. Αν είσαστε αυθεντικοί, χαλαροί και διασκεδαστικοί, αυτά είναι σημαντικά συστατικά για να αξιοποιήσετε αυτές τις niches και να δημιουργήσετε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και δυνατή καμπάνια. Το 72% των χρηστών του TikTok επιθυμούν το brand να αντιλαμβάνεται πώς μπορεί να αξιοποιήσει την πλατφόρμα με τον σωστό τρόπο. Το περιεχόμενο που διατίθεται δεν πρέπει να μοιάζει με διαφήμιση που έχει τοποθετηθεί κάπου, όπου δεν ανήκει».
Ενδεικτικά ως προς την απλότητα και την αυθεντικότητα, αναφέρει το παράδειγμα της ιταλικής εταιρείας καταναλωτικών ηλεκτρονικών «Unieuro», η οποία διακρίθηκε στα TikTok Awards 2022, έχοντας νωρίτερα «πλημμυρίσει» την πλατφόρμα με την καμπάνια «The Clerk» (ο υπάλληλος), που περιλάμβανε μια σειρά από έξυπνες και χιουμοριστικές ιστορίες. Συνεπεία αυτής, το brand έφτασε να συγκεντρώσει 100.000 followers σε μόλις τρεις μήνες, ενώ τα 18 βίντεο της καμπάνιας «κέρδισαν» 50 εκατ. views.
«Στο TikTok δεν υπάρχει ελάχιστος προϋπολογισμός καμπάνιας, γιατί καταλαβαίνουμε ότι ήταν είσαι ένα μικρό brand δεν μπορείς να έχεις μεγάλο προϋπολογισμό. Προσφέρουμε λοιπόν τα εργαλεία, για να δημιουργήσει κάποιος την καμπάνια του. Το “Ads manager interface” επιτρέπει στον κάθε χρήστη να προσδιορίσει τον προϋπολογισμό του, να επιλέξει τα εργαλεία που τον εξυπηρετούν και να βγάλει την καμπάνια στον αέρα αποδοτικά. Δεν υπάρχει λοιπόν ελάχιστος προϋπολογισμός καθεαυτόν, αλλά τα αποτελέσματα είναι ανάλογα του χρόνου που επενδύει κάποιος στην πλατφόρμα» λέει.
Όσον αφορά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, σημειώνει ότι η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιεί ήδη αλγόριθμους για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες, αλλά τα επόμενα βήματα αυτής της τεχνολογίας βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα και εξέταση.
«Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι φυσικά μέρος της πορείας μας στο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή η πρωταρχική μας εστίαση είναι να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε πρώτα ό,τι χρειάζεται από την πλευρά της ασφάλειας, να χτίσουμε μια πραγματικά ισχυρή βάση με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες και να βεβαιωθούμε ότι προσφέρουμε μια πλατφόρμα πολύ δημιουργική, όπου οι άνθρωποι μπορούν να είναι αυθεντικοί, να είναι ο εαυτός τους” καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ