Με πολύ μουσική, χορό και τραγούδι πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου η Φεγγαράδα στην Άνω Πόλη. Συγκεκριμένα η εκδήλωση ξεκίνησε στις 20:30 στην πλατεία Καλλιθέας, στη συνέχεια μουσικοί και παρευρισκόμενοι διέσχισαν τα σοκάκια της Άνω πόλης με μουσική, τραγούδι και χορό, καταλήγοντας στους κήπους του Πασσά. Μάλιστα αυτή η μουσική πομπή προκάλεσε θετικές αντιδράσεις σε περαστικούς, οδηγούς και κατοίκους της περιοχής κάνοντάς τους να χειροκροτούν και να απαθανατίζουν τις στιγμές με το κινητό τους τηλέφωνο.
«Θέλαμε να βουτήξουμε σε ένα ζωντανό παρελθόν, εκεί όπου οι καντάδες είχαν τον πρώτο λόγο αλλά και να ξυπνήσουμε ιστορίες παλιάς εποχής καθώς οι μνήμες πάντα θα ζωντανεύουν τις ζωές μας», ανέφερε η Μαίρη Πετανίτη Μουσικός και εμπνεύστρια της Φεγγαράδας
Ως εμπνεύστρια, ποιο ήταν το έναυσμα δημιουργίας αυτής της εκδήλωσης;
Το έναυσμα ξεκίνησε από ένα βίωμα μιας παρόμοιας εκδήλωσης – δράσης πριν από χρόνια, όντας φοιτήτρια στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από τότε, θυμάμαι τον εαυτό μου να ονειρεύεται να διοργανώσει ως συντονίστρια μια επόμενη παρόμοια δράση. Πέρασαν χρόνια και μέσα σε αυτά τα χρόνια ήρθαν στην ζωή μου άνθρωποι με κοινές εμπειρίες και διαθέσεις για δημιουργικές δράσεις σε κοινοτικό επίπεδο!
Εμπειρίες όχι μόνο σε μουσικό πλαίσιο αλλά κυρίως σε κοινοτικά, καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά κάνοντας φανερή την χαρά και την αναγκαιότητα οι άνθρωποι να συνυπάρχουν, να συνδημιουργούν! Έφτασε, λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου και την 1η Παρασκευή του Ιουνίου 2023 η όλη θεωρητική ιδέα μπόρεσε να πάρει μορφή! «ΦΕΓΓΑΡΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ» ! Φεγγαράδα γιατί καθ’ όλη την διάρκεια της μουσικής διαδρομής ψηλά στον ουρανό μας κρατούσε συντροφιά το φεγγάρι –μιας που σε λίγες ημέρες θα είχαμε πανσέληνο-.
Ποια ήταν τα στάδια οργάνωσης της εκδήλωσης, βοήθησαν οι σπουδές σου σε αυτό;
Η δράση, ουσιαστικά, χωριζόταν σε 3 μέρη. Αρχικά στην συγκέντρωση του κόσμου στην Πλατεία Καλλιθέας όπου θα ήτανε η πρώτη επαφή και γνωριμία των όλων συμμετεχόντων, δεύτερον την «περατζάδα» ανάμεσα στα στενά της Άνω πόλης τραγουδώντας καντάδες και τέλος ένα μεγάλο γλέντι στους κήπους του Πασσά. Αφού τέθηκαν τα παραπάνω στάδια της όλης δράσης, στην πράξη έμελλε ο προγραμματισμός για το κάθε στάδιο. Πρώτα πρώτα το κύριο ζήτημα μιας μουσικής δράσης είναι η παρουσία και συμμετοχή έμπειρων μουσικών. Αφού η «μουσική ομάδα» βρέθηκε προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα που ήτανε η δημιουργία εκδήλωσης στο facebook και στο ανοιχτό κάλεσμα του κόσμου να συμμετέχει είτε μουσικά, παικτικά με ότι όργανο θέλει, είτε τραγουδώντας ή παρακολουθώντας. Τέλος, έμενε να αποφασιστούν τα κομμάτια που θα τραγουδούσαμε κατά την διάρκεια της πατινάδας. Οι σπουδές μου πάνω στην μουσική σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση μιας τέτοιας δράσης καθώς είναι καλλιεργημένη η αγάπη για την μουσική και η εμπειρία τόσο της συνεργασίας με άλλους μουσικούς, όσο και της μουσικής αλληλεπίδρασης με τον κόσμο.
Ποιο ήταν το μουσικό σύνολο και πόσοι ήταν η μουσικοί που πλαισίωσαν την εκδήλωση;
Υπήρχαν δύο βασικά μουσικά σχήματα που πλαισίωσαν την όλη δράση, το νεοσύστατο γυναικείο μουσικό σχήμα «Ναϊάδες» και η παραδοσιακή κομπανία «Του δρόμου τα παινέματα». Ωστόσο, πέρα από αυτούς υπήρχαν και άλλοι μουσικοί που συμμετείχαν με όργανα και φωνές στην όλη δράση.
Πώς προέκυψε η ιδέα της καντάδας; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις που προκάλεσε σε περαστικούς και κατοίκους της περιοχής;
Σίγουρα οι εποχές που διανύουμε είναι διαφορετικές ως προς τον τρόπο μουσικής διασκέδασης, ωστόσο το παραδοσιακό στοιχείο είναι ακόμη ζωντανό και οι νέοι κουβαλούν ιστορίες παππούδων και γιαγιάδων σχετικά με τις καντάδες που γινόταν στα χρόνια αυτών.
Έτσι, θέλαμε να βουτήξουμε σε ένα ζωντανό παρελθόν, εκεί όπου οι καντάδες είχαν τον πρώτο λόγο αλλά και να ξυπνήσουμε ιστορίες παλιάς εποχής καθώς οι μνήμες πάντα θα ζωντανεύουν τις ζωές μας! Πολλοί ήτανε οι περαστικοί που στο άκουσμα των τραγουδιών μας σταμάτησαν έκπληκτοι και άκουγαν, ενώ άλλοι τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί μας! Ακόμη όσοι κάτοικοι της περιοχής μας άκουγαν μέσα απ τα σπίτια τους, άνοιγαν τις πόρτες ή βγαίναν στα παράθυρα και τραβούσαν με το κινητό αυτό που συνέβαινε. Ρωτούσαν να μάθουν ποιοι είμαστε και πως και κάνουμε κάτι τέτοιο. Άλλοι ήτανε συγκινημένοι απο το άκουσμα των παλιών αυτών τραγουδιών.
«Το αποκαλυπτικό στοιχείο της δράσης ήταν η ανάγκη του ανθρώπου να θέλει να είναι μέρος ενός συνόλου που έχει άρωμα ζωής», τόνισε η εμπνεύστρια της εκδήλωσης Μαίρη Πετανίτη
Υπήρξε συμμετοχή, πώς κύλησε το γλέντι και τι ώρα τελείωσε;
Η συμμετοχή ήτανε μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Να σημειωθεί πως στο άκουσμα της δράσης φίλοι καλοί παλιοί που πλέον δεν ζουν στην Θεσσαλονίκη ήρθαν αυτό το βράδυ της Παρασκευής ξανά με σκοπό να ζήσουν μαζί μας την μεγάλη αυτή γιορτή! Το γλέντι στους κήπους του πασσά ήταν το αποκορύφωμα της βραδιάς. Η διάθεση και η ενέργεια του κόσμου ήτανε στα ύψη! Το γλέντι κράτησε 3 ολόκληρες ώρες με χορούς κυκλωτικούς χωρίς σταματημό! Το εντυπωσιακό στο γλέντι ήτανε πως αποτελούνταν από νέους ανθρώπους ηλικιακά και αυτό φανερώνει ό,τι η παράδοση του τόπου μας είναι ακόμη ζωντανή!
Επετεύχθη ο στόχος; Τι εντυπώσεις, σχόλια, λάβατε από τους παρευρισκόμενους; Υπάρχει σαν σκέψη να επαναλάβετε την εκδήλωση;
Ο στόχος της «ΦΕΓΓΑΡΑΔΑΣ» που ήτανε η συνύπαρξη του κόσμου μέσα από την κοινοτική μουσική επετεύχθη πλήρως! Αυτό επιβεβαιώθηκε από το υλικό που κοινοποίησαν αρκετοί στα social media αλλά και από προσωπικά σχόλια που λάβαμε μετά το πέρας της δράσης όπου και ζητούσαν την επανάληψη της! Ωστόσο, τα πιο συγκινητικά σχόλια ήτανε εκείνα τα αυθόρμητα που άκουγες να ξεστομίζουν οι άνθρωποι που ήτανε τυχαίοι περαστικοί και μάρτυρες της όλης γιορτής!
Τι είναι αυτό που κράτησες από την όλη δράση;
«Φεγγαράδα στην άνω πόλη», μία πρωτότυπη μουσική κοινοτική δράση!
Το αποκαλυπτικό στοιχείο της όλης δράσης ήταν η ανάγκη του ανθρώπου να θέλει να είναι μέρος ενός συνόλου που έχει άρωμα ζωής! Τέλος, η μουσική ως πηγή ψυχικής αναγέννησης αποτελεί έναν τρόπο που ο άνθρωπος μοιράζεται το μυστήριο της ζωής και αν τα ωραία στην ζωή τα κάνουμε σαν να είμαστε παρέα, τότε η καλή παρέα τα κάνει όλα ωραία!
Κλείνω με την φράση του Γιάννη Ρίτσου ως κληρονομιά της μεγάλής αυτής γιορτής «ΦΕΓΓΑΡΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ»: «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου από τον κόσμο, τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»
Φωτογραφίες: Αντώνης Γκίκα