Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο, από αυτό που έχουμε ξεχάσει, το δρόμο του θρήνου.
Mετά την Επίδαυρο η «Εκάβη» παρουσιάζεται από τις 24 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου σε όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ της Αττικής δίνοντας την ευκαιρία να ακουστεί ο λόγος του Ευριπίδη με όλη τη δύναμη της ψυχής στο αθηναϊκό κοινό.
Η μετάφραση είναι της Ελένης Βαροπούλου και η σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη. Στο ρόλο της Εκάβης η Ελένη Κοκκίδου.
Στην πρώτη – και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους – περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431- 420 π. Χ.) ο Ευριπίδης επιχειρεί να καταγράψει και να δείξει στους συμπολίτες του – και σε όλους τους Έλληνες – την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος.
Εικοσιτέσσερις αιώνες μετά, το διαχρονικό έργο του Ευριπίδη γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ. Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στο θάνατο, αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε.
Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο, από αυτό που έχουμε ξεχάσει, το δρόμο του θρήνου. Μαζί της οι γυναίκες, οι αόρατες του πολέμου, μπροστά στο Ακατανόητο που τις σαρώνει και μέσα από το κοινό βίωμα της απώλειας συγκροτούνται ως κοινότητα. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε ένα μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στο χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.
Πρόγραμμα περιοδείας:
Πέμπτη 24 Αυγούστου: Χαλκίδα | Θέατρο Ορέστη Μακρή
Σάββατο 26 Αυγούστου: Νέα Μάκρη | Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο
Δευτέρα 28 Αυγούστου: Βύρωνας | Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
Τρίτη 29 Αυγούστου: Πετρούπολη | Θέατρο Πέτρας
Τετάρτη 30 & Πέμπτη 31 Αυγούστου: Παπάγου | Κηποθέατρο
Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου: Κορυδαλλός | Δημοτικό Θέατρο Θανάσης Βέγγος
Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου: Βριλήσσια | Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη
Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου: Νίκαια | Κατράκειο Θέατρο
Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου: Ηλιούπολη | Άλσος «Δημήτρης Κιντής»
Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου: Πειραιάς | Βεάκειο Θέατρο
Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου: Αιγάλεω | Θέατρο Αλέξης Μινωτής
Τρίτη 12 & Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου: Χαλάνδρι | Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Συντελεστές:
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Σκηνικά/ κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Νίκος Γαλενιανός
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Α’ βοηθός σκηνοθέτιδας: Μάγια Κυριαζή
Β’ βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιάννης Τσιπτσής
Βοηθός σκηνογράφου/ ενδυματολόγου: Δημοσθένης Κλιμενώφ
Φωτογραφίες παράστασης: Κική Παπαδοπούλου
Μακιγιάζ φωτογράφισης: Olga Falei και Νίκη Οβάκογλου
Teaser σύλληψη – σκηνοθεσία: Κική Παπαδοπούλου
Κάμερα/ drone/ μοντάζ: Σταμάτης Γεροχριστοδούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Ζήσης, Κώστας Μπάλλας
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ιωσήφ Ιωσηφίδης (Ταλθύβιος), Μαρίνα Καλογήρου (Πολυξένη), Ελένη Κοκκίδου (Εκάβη), Θανάσης Κουρλαμπάς (Οδυσσέας), Ερρίκος Μηλιάρης (Φάντασμα Πολύδωρου), Ηλεάνα Μπάλλα (Θεράπαινα), Άκης Σακελλαρίου (Πολυμήστορας), Αλέκος Συσσοβίτης (Αγαμέμνονας)
Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Χρύσα Τουμανίδου, Αμαλία Τσεκούρα
Μουσικός επί σκηνής: Άρτεμις Βαβάτσικα
Εισιτήρια:
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό 20€
Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ) 17€
Προπώληση εισιτηρίων: more.com