Ένας από τους πιο δροσιστικούς τρόπους για να περάσει κανείς το καλοκαίρι του, εκτός από τα δροσερά ροφήματα και τις βουτιές στην θάλασσα ήταν ανέκαθεν η κατανάλωση των παγωτών. Μια συνήθεια που συνοδεύει τις αναμνήσεις από την παιδική ηλικία μέχρι και την μακρά ενηλικίωση.
Η πρώιμη εκδοχή του παγωτού…..
Φήμες λένε πως την πρώτη εκδοχή ενός παγωτού την είχε ανακαλύψει τυχαία ο Μέγας Αλέξανδρος. Συγκεκριμένα ήταν φτιαγμένο από φρούτα βουτηγμένα στο μέλι και παγωμένα στο χιόνι. Το χιόνι του το έφερναν από το βουνό του Ολύμπου. Την ίδια ακριβώς ιδέα, φαίνεται πως είχε και ο Νέρωνας, ο αυτοκράτειρας της Ρώμης (37-68 μ.Χ.). Και αυτός, ο αυτοκράτειρας προκειμένου να απολαύσει αυτή την μίξη χιονιού με φρέσκα φρούτα έστελνε τους σκλάβους του να περισυλλέξουν το χιόνι. Εικάζεται πως και στην Ανατολή, ο βασιλιάς στο Σανγκ της Κίνας, ο Τανγκ χρησιμοποιούσε τον πάγο και το γάλα για να φτιάξει δικά του μείγματα. Από την Άπω Ανατολή υπάρχει και ο ισχυρισμός, πως ο Μάρκο Πόλο όταν επέστρεψε έφερε μαζί του στην Ευρώπη κατά τον 13Ο αιώνα την συνταγή του παγωτού.
Και μιας που αναφερθήκαμε στην Ευρώπη, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως στην Ιταλία, τρείς αιώνες αργότερα, το 1560, ο Μπλάσιους Βιλαφράνκα (Ισπανός γιατρός),που διέμενε στην πόλη της Ρώμης δοκίμασε και πρόσθεσε στο χιόνι και στον πάγο την νιτρική ποτάσα και με αυτό κατάφερε να δημιουργήσει πιο γρήγορη ψύξη. Στοιχείο βοηθητικό και για την παραγωγή του παγωτού. Μερικά χρόνια αργότερα… στην βασιλική αυλή του Καρόλου της Αγγλίας συνέβη κάτι το ιδιαίτερο… ο σεφ του βασιλιά κατόρθωσε να δημιουργήσει μια συνταγή με βάση το χιόνι αλλά με πολύ πιο γλυκιά γεύση. Ο βασιλιάς Κάρολος, όμως είχε αποφασίσει να κρατήσει μυστική την συνταγή αυτή και να δίνει 500 λίρες στον σεφ του για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Η συνταγή διέρρευσε πια μετά τον θάνατο του βασιλιά Καρόλου (1649).
https://www.instagram.com/p/CT13UGdstui/?hl=el
Η «έξοδος» του παγωτού από τα βασιλικά σαλόνια….
Ο πρώτος παγωτατζής στην ιστορία της Ευρώπης ήταν ο ιταλός Φραντσέσκο Προκόπιο. Ο εγγονός ενός ψαρά που είχε κληρονομήσει την μηχανή παρασκευής του παππού του, τις γνώσεις του παππού του αλλά και που είχε και ένα μεγάλο ταλέντο στην γαστρονομία.
Βλέπετε ο παππούς του λόγω του επαγγέλματός του, είχε την τύχη να δοκιμάσει το «serbet» (περσική εκδοχή) και να μεταδώσει την συνταγή στον εγγονό. Η διαφορά μεταξύ του Περσικού «serbet» και του ιταλικού «sorbetto» ήταν η έλλειψη γάλακτος. Επίσης ο παππούς του προσπάθησε να φτιάξει μια παρόμοια μηχανή παρασκευής με αυτήν που χρησιμοποιούσαν τότε οι Πέρσες. Ωστόσο, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, δεν πρόλαβε να την δουλέψει ο ίδιος αλλά την κληροδότησε στον εγγονό.
Ο Φραντσέσκο Προκόπιο ντέι Κολτέλι, λοιπόν αφού δοκίμασε να δουλέψει την μηχανή αυτή και το πέτυχε, ήταν ο πρώτος που κατάφερε να συστήσει το παγωτό και στον απλό κόσμο βγάζοντάς το έξω από τα βασιλικά σαλόνια. Αφού το συμπεριέλαβε στον κατάλογο του καφέ «Le Procope» που λειτουργούσε (και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα) στο κέντρο του Παρισιού, πληθώρα κόσμου άρχισε να συρρέει.. από αριστοκράτες μέχρι καλλιτέχνες και διανοούμενους της εποχής.
https://www.instagram.com/p/CPGpryHAfGY/?hl=el