Σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη, θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023.
Με ένα εντυπωσιακό σπάνιο φαινόμενο μας αποχαιρετά ο Αύγουστος. Σήμερα Τετάρτη (30/08/2023) θα εμφανιστεί η μεγαλύτερη αλλά και φωτεινότερη πανσέληνος του 2023, ξακουστή και ως «μπλε υπερπανσέληνος». Το φεγγάρι θα έχει χρώμα… πορτοκαλί.
Η υπερπανσέληνος είναι το αποτέλεσμα τριών σεληνιακών φαινομένων που συμβαίνουν ταυτόχρονα και θα είναι ορατή στις 30 Αυγούστου στις 21:36 ώρα Ελλάδας. Να σημειωθεί πως το επόμενο «μπλε φεγγάρι» θα έρθει μετά από τρία χρόνια στις 31 Μαΐου 2026.
Γιατί ονομάζεται «μπλε φεγγάρι» ;
“Μπλε φεγγάρι” ονομάζεται η πανσέληνος που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ίδιου ημερολογιακού μήνα. Κάθε μήνα έχουμε μία πανσέληνο και συνεπώς 12 πανσελήνους σε ένα έτος. Κάποιες χρονιές όμως, ανά 2-3 χρόνια, η πανσέληνος επισκέπτεται τον ίδιο μήνα δύο φορές και συνολικά έχουμε 13 πανσελήνους εκείνη τη χρονιά.
Ο φετινός Αύγουστος είχε δύο πανσελήνους. Η πρώτη έγινε την 1η Αυγούστου και η δεύτερη, που ολοκληρώνεται σήμερα 30 Αυγούστου, συμπίπτει με υπερπανσέληνο, που σημαίνει ότι η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Υπάρχουν συνήθως μόνο ένα ή δύο σούπερ φεγγάρια τον χρόνο.
Ο χαρακτηρισμός “blue moon” σχετίζεται με τη σπανιότητα του φαινομένου κι όχι με το χρώμα της Σελήνης. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η αγγλική έκφραση “once in a blue moon”, που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.
Η επόμενη πανσέληνος, το “Φεγγάρι του Θερισμού” όπως είναι γνωστή, θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου και θα είναι η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023.
Σύμφωνα με τη NASA, το όνομά του πηγάζει από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883, όταν μπόλικη στάχτη σκορπίστηκε σε απόσταση ίση με 80 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να λάβει μια ιδιαίτερη μπλε-πράσινη απόχρωση για δύο ολόκληρα χρόνια.
Σε μικρότερο βαθμό συνέβη όταν εξεράγη το ηφαίστειο Τσιτσόν στο Μεξικό το 1983 και το Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς τον συνδυασμό αυτών των δύο φαινομένων είναι κατά τη διάρκεια της ανατολής. Φυσικά σε παράκτιες περιοχές και μακριά από τα αστικά κέντρα που η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο καθαρή, η θέαση είναι μια ακόμη πιο όμορφη εμπειρία.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο.
Στην Αττική θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με προβολή ταινίας (20:00 – 23:00) στον εσωτερικό κήπο του Επιγραφικού Μουσείου. Παράλληλα, στον αρχαιολογικό χώρο Αμφιαρείου στον Ωρωπό θα απολαύσουμε την «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Μουσική εκδήλωση με απαγγελία ποιήματος (20:30). Στον Κήπο του Ιλίου Μελάθρου στο Νομισματικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο «Έχει ένα φεγγάρι απόψε» (21:00).