Οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αυτή η περίοδος αποτελεί μια επιθυμητή περίοδο για τους καταναλωτές, καθώς μπορούν να αποκτήσουν προϊόντα με μειωμένες τιμές.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με τις εκπτώσεις, υπενθυμίζοντας τις διατάξεις που πρέπει να τηρηθούν για την επισήμανση και τη διάρκεια των εκπτώσεων. Σύμφωνα με την παράγραφο 2α του άρθρου 15 του νόμου 4177/2013, πρέπει να αναγράφεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για ένα προϊόν πριν από τη μείωση της τιμής.
Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής, υπάρχουν τρεις τρόποι ανακοίνωσης μείωσης τιμής. Ο πρώτος τρόπος είναι να αναγράφεται το ποσοστό της έκπτωσης, όπως για παράδειγμα “20% έκπτωση”. Ο δεύτερος τρόπος είναι να αναγράφεται συγκεκριμένο ποσό έκπτωσης, όπως για παράδειγμα “10 ευρώ έκπτωση”. Ο τρίτος τρόπος είναι η αναγραφή της νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόζονταν. Σε αυτήν την περίπτωση, η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή, για παράδειγμα “τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ” ή “50 ευρώ 100 ευρώ”.
Επιπλέον, η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι η προγενέστερη τιμή αναφέρεται στη χαμηλότερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Εάν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, η προγενέστερη τιμή αναφέρεται στη χαμηλότερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Εάν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών πριν από τη μείωση της τιμής, η προγενέστερη τιμή αναφέρεται στην τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.
Είναι σημαντικό να τηρούνται αυτές οι διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης είναι βαριές. Σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε ποσοστό 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και όχι λιγότερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτούν ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε ποσοστό 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και όχι λιγότερο από 20.000