«Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε έναν πλήρη ενσωματωμένο τρόπο επικοινωνίας ο οποίος είναι πραγματικά ο πιο φυσικός τρόπος για να μιλάμε με τους άλλους.»
Η 47χρονη Ανν πριν 18 χρόνια περίπου έπαθε παράλυση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Έκτοτε δεν μπορεί να μιλήσει ή να δακτυλογραφήσει. Κατάφερε να μιλήσει ξανά μέσω ενός ψηφιακού άβαταρ, χρησιμοποιώντας μια διεπαφή εγκεφάλου -υπολογιστή ( BCI ) που μετέφραζε τα εγκεφαλικά της σήματα σε ομιλία και εκφράσεις προσώπου. Χάριν στην τεχνολογία παρακολούθησης κινήσεων της επιτρέπεται να επιλέγει γράμματα με ρυθμό έως και 14 λέξεις το λεπτό. Ελπίζει, ότι η τεχνολογία avatar θα μπορούσε να της επιτρέψει να εργαστεί ως σύμβουλος στο μέλλον.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο είναι εκείνοι οι οποίοι κατάφεραν το σημαντικό αυτό επίτευγμα ,το οποίο ομολογουμένως δίνει ελπίδες ότι ήδη επαφές εγκεφάλου υπολογιστή θα αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων που έχουν χάσει την ικανότητα ομιλίας λόγο παθήσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο η αμυοτροφική τροφική πλευρική σκλήρυνση.
Ο καθηγητής Nick Ramsey, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, δήλωσε: “Πρόκειται για μεγάλο άλμα σε σχέση με τα προηγούμενα αποτελέσματα. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής”. Ένα κρίσιμο επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας ασύρματης έκδοσης του BCI που θα μπορούσε να εμφυτευτεί κάτω από το κρανίο.
Χρησιμοποιούνται μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται στην επιφάνεια του εγκεφάλου, για να ανιχνευθεί η ηλεκτρική δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την ομιλία και τις κινήσεις του προσώπου. Τα σήματα αυτά, μεταφράζονται απευθείας στην ομιλία και τις εκφράσεις του προσώπου ενός ψηφιακού avatar, όπως το χαμόγελο, το συνοφρύωμα ή η έκπληξη.
«Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε έναν τρόπο επικοινωνίας, ο οποίος είναι πραγματικά ο πιο φυσικός τρόπος για να μιλάμε με τους άλλους», δήλωσε ο καθηγητής Edward Chang, επικεφαλής του έργου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). «Αυτές οι εξελίξεις μας φέρνουν πολύ πιο κοντά στο να γίνει αυτό μια πραγματική λύση για τους ασθενείς», πρόσθεσε.
Ο υπολογιστής έμαθα 39 χαρακτηριστικούς ήχους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα γλωσσικό μοντέλο τύπου Chat GPT για να μεταφράσουν τα σήματα σε κατανοητές προτάσεις. Έπειτα, συνέθεσαν μια φωνή η οποία βασίστηκε σε φυσικά δείγματα φωνής της ασθενούς θα οποία είχαν καταγράφει πριν το εγκεφαλικό.