Με μεγάλη χαρά και τιμή, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια όλης της Ελλάδας, την κορυφαία δημιουργό Χάρις Αλεξίου, ως ambassador της Αγοράς, του αναπτυξιακού τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Με πολλή χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Φεστιβάλ να είμαι ambassador της Αγοράς γιατί η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σημαντική» σημειώνει η Χάρις Αλεξίου, τονίζοντας ότι πρωταρχικό μέλημα της Αγοράς είναι «να στηρίξει τη νέα γενιά και να της προσφέρει όλα τα εφόδια και τα εργαλεία για να μπει στον μαγικό κόσμο του σινεμά». «Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στο Φεστιβάλ, φέρνουν σενάρια, ιδέες, αλλά και ταινίες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τις παρουσιάζουν σε κορυφαίους επαγγελματίες για να βρουν συμπαραγωγούς, χρηματοδότες και διανομείς, να δικτυωθούν και να προωθήσουν τη δουλειά τους στην παγκόσμια κινηματογραφική αγορά» προσθέτει η κ. Αλεξίου, ανυπομονώντας να ζήσει από κοντά την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Δείτε το βίντεο:
Ο τρόπος με τον οποίο η Χάρις Αλεξίου, αφού κατέκτησε την κορυφή του ελληνικού τραγουδιού, στη συνέχεια άλλαξε πορεία και εντυπωσίασε το κοινό με τις ερμηνευτικές της ικανότητες, μας συγκινεί και μας εμπνέει όλους. Το Φεστιβάλ, το οποίο εδώ και χρόνια διερευνά τις σχέσεις μεταξύ τεχνών και ανοίγει δημιουργικούς διαλόγους, όπως συνέβη πέρυσι με το AgoraSeries, δεν θα μπορούσε να σκεφτεί πιο ιδανικήambassador για την 64η διοργάνωση. Μέσα από τον νέο αυτό ρόλο, η καταξιωμένη ελληνίδα δημιουργός θα προωθήσει τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο και θα αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Αγοράς στη δημιουργική διαδικασία.
Με τη φωνή της και τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει, η Χάρις Αλεξίου έχει γίνει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα, έχοντας παντοτινή θέση στις καρδιές του κοινού.
Στη διάρκεια μιας μεγάλης καριέρας, η οποία χαρακτηρίζεται από μαγικές ερμηνευτικές στιγμές, τη συναρπαστική σκηνική παρουσία αλλά και τη διαρκή ανίχνευση νέων καλλιτεχνικών δρόμων, έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς, ενώ παράλληλα έχει υποστηρίξει ενεργά τις νέες και ανερχόμενες καλλιτεχνικές φωνές. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη συμμετοχή της στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, καθώς και σε παραστάσεις του Εθνικού και του Ελεύθερου Θεάτρου, των Γιώργου Νανούρη, Νίκου Καραθάνου, Όλιας Λαζαρίδου, Σταύρου Ράγια-Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη αλλά και στη μικρού μήκους Hostess-737 του Θανάση Νεοφώτιστου, η Χάρις Αλεξίου εξερευνά με μεγάλη επιτυχία διαφορετικά κομμάτια της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Η οπτική ταυτότητα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Τα πόστερ του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12/11/2023) υπογράφει ο αγαπημένος εικαστικός καλλιτέχνης Βασίλης Σελιμάς.
Το σκεπτικό για τα πόστερ του 64ου ΦΚΘ:
Ένα παιδί βρίσκεται σε ένα δωμάτιο όπου περιβάλλεται από σκηνικά αντικείμενα. Αιωρούνται γύρω του, δημιουργώντας ένα παράξενο κινηματογραφικό σύμπαν, έναν κόσμο φανταστικό, στον οποίο κατοικούν πλάσματα μαγικά, φαντάσματα και άπιαστες ιδέες. Το παιδί αντικατοπτρίζει όλα εκείνα που έχουμε ξεχάσει ότι κάποτε υπήρξαμε. Με καταβολές από τον μαγικό ρεαλισμό, οι αφίσες του Φεστιβάλ μάς καλούν να εξερευνήσουμε τα πάντα από την αρχή, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού.
Τα δύο πρωτότυπα έργα (ακρυλικό σε καμβά) θα εκτεθούν στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Βιογραφικό του καλλιτέχνη:
Ο Βασίλης Σελιμάς είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1983 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει πραγματοποιήσει 4 ατομικές εκθέσεις (Φρυσίρας, Εικαστικός Κύκλος κ.ά) και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό (Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου, Συλλογή Γ.Βογιατζόγλου κ.ά). Από το 2016 εργάζεται ως εικονογράφος (Εκδόσεις Πατάκη, Ίκαρος, Κάκτος, Παπαδόπουλος κ.ά), έχει διακριθεί στα βραβεία IBBY, βραβεία ΕΒΓΕ και έχει υπάρξει υποψήφιος στα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου. Επίσης, έχει εργαστεί στο θέατρο ως σκηνογράφος καθώς επίσης και ως animator (Mέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Hippo Theatre Group, ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου κ.ά). Εργάζεται ως δάσκαλος ζωγραφικής σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με σχολεία στην Ελλάδα κάνοντας workshops κινούμενης εικόνας.