Το Πικ Νικ μας έλειψε και του λείψατε.
Το μεγαλύτερο αστικό πικ νικ επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή 1 Οκτωβρίου και θα γεμίσει την Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης με Μουσική, Σινεμά και φυσικά Πικ Νικ.
Με τη Ρωμαϊκή Αγορά να παραμένει κλειστή λόγω έργων, αποφασίσαμε να κατέβουμε στην παραλία και έστω για μια μέρα, να επαναφέρουμε ένα από πιο αγαπημένα γεγονότα της πόλης.
Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία, τα συστατικά παραμένουν τα ίδια. Από νωρίς το απόγευμα, στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι θεατές θα στρώσουν τα καρό τραπεζομάντηλα και θα λάβουν μέρος στο μεγαλύτερο αστικό πικ νικ.
Αρχικά θα παρουσιαστούν ζωντανά “φρέσκες” μουσικές προτάσεις ενώ το βράδυ όταν πέσει το φως της μέρας θα ακολουθήσουν προβολές ταινιών μικρού και μήκους.
Μουσική και Προσβασιμότητα
Με την πρόθεση να συμβάλει στην εξασφάλιση της ένταξης στον πολιτισμό, το Πικ Νικ, σε συνεργασία με την ALL – Accessible Limitless Living (all.org.gr), θα παρουσιάσει μια καθολικά προσβάσιμη συναυλία που θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους για Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα υλοποιηθεί workshop για την αναπηρία και τον κινηματογράφο, με τη συμμετοχή του Αντώνη Ρέλλα, ανάπηρου σκηνοθέτη και ακτιβιστή.
Στόχος των δράσεων είναι η ανάδειξη του δικαιώματος των αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων στην ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό, τόσο ως παραγωγών πολιτιστικών προϊόντων όσο και ως θεατών.
Αυτό είναι μονάχα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.Στόχος του φεστιβάλ, στο άμεσο μέλλον από την επόμενη κιόλας χρονιά στη Ρωμαϊκή Αγορά είναι να παρουσιάζετε καθολικά προσβάσιμο.
Το μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ ανοίγει ο Anastasis Kats (aka Αναστάσης Κατσάρας), με την ατμοσφαιρική του μουσική δημιουργεί κόσμους για όνειρα, φαντασία, χορό και συναισθήματα. Σε αυτήν την αναζήτηση νέων μελωδιών θα φέρει μαζί του το πιάνο και τον ηλεκτρονικό ήχο που είναι αυτά που του δίνουν έμπνευση. Στο Πικ Νικ θα σας παρουσει κομμάτια από τον δίσκο του Nostalgic for Something I’ve Never Lived αλλά και νέες και ακυκλοφόρητες μουσικές!
Τη σκυτάλη θα πάρει το σχήμα Λιγνό Καλοκαιράκι. Ένα σχήμα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη της Αλεξάνδρας και Κατερίνας Γκουντούλια παρέα με τον Άκη Γελαδάρα, να τραγουδούν τα αγαπημένα τους κομμάτια, παρέα με αγαπημένα πρόσωπα. Όλες εκείνες οι στιγμές που απλά και αυθόρμητα γεννιούνται, από ανθρώπους που τυχαία βρεθήκαν σε μια παραλία, σε ένα μπαρ, σε ένα καφενείο, σε ένα σπίτι. Όπως αναφέρουν τα Ξύλινα Σπαθιά στο τραγούδι τους “στο Νότο”.”Τι ωραίο το Λιγνό Καλοκαιράκι των αθώων, με τα κάτασπρα πανιά και με τα μάτια που γελάνε Πότε άραγε να κλαίγαν, τι ωραία που κοιτάνε τα ερείπια στο νότο πόσο εύκολα ξεχνάνε”.
Αν ξεκινήστε να ορίζετε τη μουσική θα βρεθείτε στον απύθμενο ωκεανό των αντιθέσεων. Κολύμπι, πνιγμός, επίπλευση είναι τρεις καταστάσεις που απαντώνται. Έχοντας μόλις επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη από τις Κάτω Χώρες ο TSOP SKG αναζητά τη χαμμένη του ταυτότητα. Μετά από έξι χρόνια μακροβούτι βγαίνει ξανά στην επιφάνεια. Αναπνοή, τραγούδι και γρατζούνισμα κιθάρας σε κυματισμό All aboard?! Υπάρχει χώρος για όλα Αρκεί να μη φοβάστε το νερό… FOLK MUSIC FROM PLANET HEARTH ...or else… COSMIC FOLK.
Δεν θα μπορούσε κάποιος καλύτερα να προετοιμάσει το κοινό για τα Μαγνητικά Πεδία από τον Γιώργο Κωστογιώργη. Τον Δεκέμβρη του 21’ κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος» το οποίο περιέχει 14 τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους αγαπημένων του ποιητών. Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Ουράνης, Τέλλος Άγρας, Αργύρης Εφταλιώτης και Κωνσταντίνος Χατζόπουλος «ντύθηκαν» από τον Κωστογιώργη με μελωδίες νοσταλγικές έως… ρετρό στη διάθεση και τραγουδήθηκαν για πρώτη φορά από τον εμβληματικό συνθέτη και ερμηνευτή Αργύρη Μπακιρτζή. Λίγο πριν την κυκλοφορία της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς του Κωστογιώργη, παρέα με τον Αργύρη Μπακιρτζή ανεβαίνουν στη σκηνή του Πικ Νικ Urban Festival.
Ελληνικός Κινηματογράφος
Το Πικ Νικ Urban Festival φέτος θέτει στο επίκεντρο τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Οι ταινίες μικρού μήκους έρχονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και την Σχολή Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών. Έχοντας κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους σε σημαντικά Κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως αυτά της Θεσσαλονίκης και της Δράμας, στο Πικ Νικ παρουσιάζονται τρία εξαιρετικά φιλμ που αποτέλεσαν τις πτυχιακές εργασίες των τριών σκηνοθετών, που ήδη βρίσκονται στα επόμενα μικρά σπουδαία βήματά τους στον κόσμο του κινηματογράφου.
Τα Τσουλάκια της Δέσποινας Μαυρίδου. Μια (ποπ) ιστορία ενηλικίωσης που περιλαμβάνει σαπουνισμένους έρωτες (σε καραόκε), μια δεκαεξάχρονη (με κλεμμένες περούκες) και τη μεγαλύτερη της αδελφή που απλώς προσπαθεί να ξεχρεώσει (Χριστέ μου, από τα πάντα). Την Φωτοευαισθησία” της Μελίνας Λουκανίδου που όπως διαβάζουμε στις λέξεις που συνοδεύουν το φιλμ “Υπήρχε φως και ήταν βίαιο. Οι σκιές δεν γιατρέψαν. Το αγόρι είχε κοιμηθεί. Το κορίτσι ανακαλούσε και η άμμος ήταν παντου” αποτελούν τις λέξεις που ακολουθούν το φιλμ, και την “Αστόρια” του Gabriel Athanasiou, στην οποία μια νεαρή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής λέει ψέματα στην αστυνομία ότι πριν από τρία χρόνια έκλεψε ένα αυτοκίνητο και πάτησε έναν ψαρά. Αποδεικνύεται ότι προσπαθούσε να προστατεύσει τους φίλους της που ήταν όλοι μαζί στο ατύχημα. Η ενοχή, όμως, τους κάνει όλους να παραδεχτούν την αλήθεια.
Για το κλείσιμο της βραδιάς, έχουμε κρατήσει το καλύτερο! Το φιλμ “Μαγνητικά Πεδία” του Γιώργου Γούση. Πρόκειται για ένα road movie με προορισμό την καρδιά!
Η μαγεία του “δρόμου” της ταινίας που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κέρδισε έξι βραβεία, μια ταινία που “μιλάει” για έναν άντρα και μια γυναίκα που σφυρηλατούν έναν απίθανο δεσμό μετά τη συνάντησή τους σε ένα πορθμείο – συνέχισε να σαρώνει τα βραβεία της χώρας, ανάμεσά τους και το βραβείο καλύτερης Ελληνικής Ταινίας, ενώ εξασφαλίστε υποψηφιότητα για τα Όσκαρ».
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) υποστηρίζει την προσπάθεια του Πικ Νικ για περισσότερο καλό Ελληνικό Σινεμά.
Παρελθόν και μέλλον
Το Πικ Νικ Urban Festival ξεκίνησε το 2012 και έκτοτε αποτελεί ένα καθιερωμένο θεσμό στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα είχε ως στόχο και κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της σύγχρονης πόλης και των κατοίκων της, με τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλα και την δημιουργία μιας κοινής για τους θεατές στο κέντρο της πόλης, ενώ παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και στην Αρχαία Δωδώνη.
Το φετινό Πικ Νικ Urban Festival 2023 θα προσπαθήσει να χωρέσει ολόκληρη την εμπειρία του φεστιβάλ σε μια μόνο ημέρα, με ελεύθερη είσοδο.
Τη ζωή δε μπορείς να την προβλέψεις, μπορείς όμως να «ετοιμάσεις» ένα όμορφο Πικ-Νικ.
Σας περιμένουμε να το βιώσουμε μαζί!
*Το ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ στις συναυλίες υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.