Το βιβλικό διήγημά της «Κιβωτού του Νώε», είναι ευρέως διαδεδομένο και θυμίζει ουσιαστικά μια ιστορία κάθαρσης της Γης από όλους τους κατοίκους της, πλην του Νώε ο οποίος χρίσθηκε άξιος να αποτελέσει κομμάτι του νέου κόσμου.
Ο βιβλικός ήρωας θα διέφευγε την πλημμύρα μέσω μιας κιβωτού της οποίας η τελική τοποθεσία αναφέρεται στην Βίβλο ως «τα βουνά του Αραράτ» στην Τουρκία. Ο κατακλυσμός αυτός χρονολογείται στα 5.000 χρόνια πριν, με μια ομάδα ιστορικών και αρχαιολόγων να ισχυρίζεται ότι η χρονολογία καθώς και η βιβλική τοποθεσία συμπίπτουν στην τουρκική περιοχή «Doğubayazıt του Ağrı» η οποία ανακαλύφθηκε το 1956 και περιέχει έναν γεωλογικό σχηματισμό ο οποίος θυμίζει σκαλισμένη κιβωτό ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την ψηλότερη κορυφή της Τουρκίας, με ύψος 5.029 μέτρα. Οι υποθετικές μετρήσεις του σκάφους λέγεται πως ήταν «156 μέτρα μήκος, 26 μέτρα πλάτος και 15 ύψος».
Με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω πληροφοριών αλλά και γεωλογικών δειγμάτων, μια ομάδα επιστημόνων υπό την αιγίδα του Τεχνικού Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης (İTÜ), του Πανεπιστήμιο Andrew και του Πανεπιστήμιο Ağrı İbrahim Çeçen (AİÇÜ) , που δούλευε στην περιοχή έναν χρόνο πιστεύει πως έχει χαράξει τον δρόμο για την επιβεβαίωση της ιστορίας. Οι πρώτες συλλογές δειγμάτων έγιναν το 2022 με τον αντιπρύτανη της AİÇÜ, καθηγητή Faruk Kaya, να δηλώνει:
«Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα που προέκυψαν από τις μελέτες, υπήρχαν ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή από τη Χαλκολιθική περίοδο μεταξύ των ετών 5500 και 3000 π.Χ. Είναι γνωστό ότι ο κατακλυσμός του Νώε έγινε πριν από 5.000 χρόνια. Όσον αφορά τη χρονολόγηση, αναφέρεται ότι υπήρχε ζωή και σε αυτή την περιοχή. Αυτό αποκαλύφθηκε στα εργαστηριακά αποτελέσματα. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι το πλοίο είναι εδώ με τη χρονολόγηση. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ καιρό για να το αποκαλύψουμε».
Παρόλα αυτά ακόμη και μετά από την διεξαγωγή των συγκεκριμένων μελετών, το θέμα αναπτύσσει κάποιες αμφιβολίες οι οποίες έχουν ως βάση την πιθανή συμβολική και όχι κυριολεκτική ύπαρξη του κατακλυσμού και της κιβωτού.