Η Ελλάδα εξάγει πολιτισμό και στους καφέδες. Το Taste Atlas, που είναι γνωστό για τις λίστες του σχετικά με το φαγητό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ που «τιμάται», κάθε χρόνο, 1 Οκτωβρίου, συγκέντρωσε τόσο τους δημοφιλέστερους, όσο και τους κορυφαίους καφέδες στον κόσμο.
Οι συγκεκριμένες λίστες βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των πατριωτών και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες.
Όπως ήταν αναμενόμενο η Ιταλία φαίνεται να είναι πρωταγωνίστρια στην λίστα. Η Ελλάδα έχει μια πολύ αισθητή παρουσία!
Η ελληνική παρουσία στην κορυφαία 10άδα ξεκινάει από την θέση 7, στην οποία βρίσκεται ο Φραπέ με έδρα την Θεσσαλονίκη. «Αν και η λέξη φραπέ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός παρασκευάζεται συνήθως σε ένα σέικερ ή σε ένα μίξερ χειρός, έτσι ώστε όταν το ποτό χύνεται σε ένα ποτήρι, να εμφανίζεται ένας αφρώδης αφρός στην κορυφή» , αναφέρει το TasteAtlas.
Άλλες ειδικές εκδοχές μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν κρεμώδη λικέρ ή παγωτό, ενώ μερικές φορές ο συνδυασμός μπορεί επίσης να αναμιχθεί με ένα κουτάλι. Η εφεύρεση του καφέ φραπέ συνδέεται συνήθως με έναν πρώην εργοδότη της Nescafé, τον Δημήτρη Βακόνδιο. Δημιούργησε το ποτό κατά λάθος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ήθελε να φτιάξει στιγμιαίο καφέ, αλλά δεν υπήρχε ζεστό νερό».
Στη συνέχεια, ο ελαφρώς παγωμένος καφές στραγγίζεται και χύνεται πάνω σε πάγο. Το ρόφημα γλυκαίνεται ανάλογα με τις προτιμήσεις, κάτι που πρέπει να γίνει πριν από την ανάμειξη. Ο espresso freddo έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1990 και σήμερα αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας σε όλη τη χώρα», γράφει το Taste Atlas.
Μια θέση πιο ψηλά, στην θέση 3 είναι το Freddo Capuccino που αποδεικνύεται ο πιο αγαπημένος από τον κόσμο. «Ο καπουτσίνο Freddo είναι μια ποικιλία παγωμένου καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται με εσπρέσο- συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω σε πάγο. Στη συνέχεια, το ποτό συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή αναμειγνύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή. Σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια. Παρόμοια ποικιλία, χωρίς γάλα, είναι γνωστή ως espresso freddo. Και τα δύο ποτά συναντώνται συνήθως στην Ελλάδα και απολαμβάνονται κυρίως ως δροσιστικά καλοκαιρινά ποτά», αναφέρεται στην ιστοσελίδα.
Όσον αφορά στις δύο κορυφαίες θέσεις, στο… δεύτερο σκ του «βάθρου» είναι ο κουβανέζικος εσπρέσο. «Ένας μοναδικός, προ-ζαχαρούχος τύπος εσπρέσο που προέρχεται από την Κούβα και είναι γνωστός ως café Cubano και συχνά αναφέρεται ως κουβανέζικος εσπρέσο, κουβανέζικος καφές, κουβανέζικο pull ή κουβανέζικο σφηνάκι. Αν και κατέχει μοναδικό καθεστώς στην Κούβα, όπου παραδοσιακά αποτελεί το βασικό κοινωνικό και πολιτιστικό ποτό, ο κουβανέζικος εσπρέσο είναι επίσης πολύ δημοφιλής και ευρέως διαθέσιμος σε όλη τη Λατινική Αμερική και τη Φλόριντα.
Αποτελείται από ένα σφηνάκι εσπρέσο που γλυκαίνεται με ζάχαρη ντεμεράρα κατά την παρασκευή του. Αυτή η ποικιλία εσπρέσο παρασκευάζεται με την παρασκευή των πιο σκούρων καβουρδισμένων καφέδων με ζάχαρη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ανοιχτό καφέ αφρός στην κορυφή του καφέ. Ο εσπρέσο κουβανέζικου τύπου θεωρείται ένα απογευματινό πρότυπο που συνήθως σερβίρεται μαζί με ένα ποτήρι νερό. Για μια αυθεντική κουβανέζικη εμπειρία, είναι καλύτερο να τον συνδυάσετε με ένα καλό κουβανέζικο πούρο.»
Στην κορυφή δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο πέρα από έναν ιταλικό καφέ. Πρόκειται για τον Espresso Ristretto που θεωρείται ο πιο αγαπημένος καφές στον κόσμο. «Το Ristretto, που στα ιταλικά σημαίνει περιορισμένος, είναι το μισό ενός μονού σφηνακιού εσπρέσο. Διαφέρει από έναν κανονικό εσπρέσο όχι μόνο στην ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, αλλά και στη γεύση, η οποία είναι λιγότερο πικρή από τον κανονικό εσπρέσο.
Όταν παρασκευάζεται σε μηχανή εσπρέσο, η κανονική ποσότητα λεπτόκοκκου καφέ εξάγεται με τη μισή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για τον κλασικό εσπρέσο. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο συμπυκνωμένο ρόφημα με διαφορετική ισορροπία ενώσεων από ό,τι στον κλασικό εσπρέσο. Το χρώμα του ristretto θυμίζει μαύρη σοκολάτα, ενώ η κρέμα είναι πολύ πιο ανοιχτή από ό,τι στον κανονικό εσπρέσο. Το Ristretto σερβίρεται συνήθως σκέτο σε φλιτζάνι demitasse».