Σε μια ζεστή, φιλική και συγκινητική ατμόσφαιρα απονεμήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 12 Νοεμβρίου, τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Γ΄.
Καθώς το σινεμά όλο αλλάζει, το Φεστιβάλ άλλαξε φέτος και τον τρόπο που δίνει τα βραβεία του, πραγματοποιώντας την απονομή στην Αποθήκη Γ΄, στο φως της ημέρας και με μια πιο παρεΐστικη διάθεση. Ήταν ένα μεσημέρι διαφορετικό από τα άλλα, στο οποίο βρεθήκαμε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε τις ταινίες, τους δημιουργούς και την τέχνη του κινηματογράφου. Παρουσιαστής της τελετής ήταν ο Βασίλης Τερζόπουλος, συνεργάτης του ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ.
Μέσα σε δέκα μέρες, το Φεστιβάλ έζησε συναρπαστικές πρεμιέρες, υποδέχτηκε αγαπημένους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους τη Μόνικα Μπελούτσι, τον Αλεξάντερ Πέιν, τον Τζέρεμι Ποντέσουα και τον Νίκο Περάκη, ενώ είχε τη χαρά να έχει ως ambassador της Αγοράς, την πολυαγαπημένη Χάρις Αλεξίου.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ
Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από την Ντιάνα Έλμπαουμ (παραγωγός), τον Ντίτερ Κόσλικ (πρώην διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, δημοσιογράφος) και την Ελίνα Ψύκου (σκηνοθέτρια, παραγωγός).
Η Ντιάνα Έλμπαουμ ευχαρίστησε από το πόντιουμ τους συντελεστές του Φεστιβάλ για την εξαιρετική εμπειρία της διοργάνωσης και τόνισε πόσο σημαντική είναι η δουλειά των γυναικών σκηνοθετριών. «Θα θέλαμε να συστήσουμε στο Φεστιβάλ να μετονομάσει τον Χρυσό Αλέξανδρο σε Αλεξάνδρα», είπε αναφερόμενη στο φετινό βραβείο η Ντιάνα Έλμπαουμ.
Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε από την Ελίνα Ψύκου. «Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη που μετά από 30 χρόνια ο Χρυσός Αλέξανδρος πηγαίνει ξανά σε ελληνικό φιλμ, η τελευταία φορά ήταν το 1993 (σ.σ.Απ’ το χιόνι του Σωτήρη Γκορίτσα)», είπε η Ελίνα Ψύκου. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» απονέμεται στην ταινία:
ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023
Η παραγωγός Μαρία Δρανδάκη είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Θέλω να ευχαριστήσω ξανά το Φεστιβάλ για την υπέροχη φιλοξενία, την επιτροπή -είναι σπουδαία η βράβευση από τους τρεις αυτούς ανθρώπους. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη χαρά είναι να βραβεύεσαι στο διεθνές τμήμα ενός φεστιβάλ που είναι της χώρας σου. Ήταν μια τεράστια περιπέτεια αυτή η ταινία, είχε απίστευτα πάνω-κάτω και πολλούς διαβολικούς ανθρώπους που προσπάθησαν να την εμποδίσουν, αλλά είχε και πάρα πολλά θετικά. Είχε όλη αυτή την ομάδα που είδατε στο Ολύμπιον και τη Σοφία Εξάρχου, που με αστείρευτη ενέργεια έφερε σε πέρας αυτό το τιτάνιο έργο. Θέλω, φυσικά, να τους ευχαριστήσω όλους. Η ταινία θα βγει στη διανομή τον Ιανουάριο και εύχομαι να αγκαλιαστεί από το κοινό όπως έγινε και εδώ».
Η Σοφία Εξάρχου είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ για αυτή την εμπειρία. Ευχαριστώ την επιτροπή για την τιμή που μου έκανε να μου δώσει το βραβείο. Θέλω να το αφιερώσω σε όλους μου τους συνεργάτες, τους παραγωγούς, τους συντελεστές που ήταν πολύτιμοι και με βοήθησαν να κάνω την ταινία. Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που παίρνω αυτό το βραβείο εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο πιο αγαπημένο μου φεστιβάλ στον κόσμο, εδώ που έρχομαι τόσα χρόνια για να βλέπω ταινίες και να μαθαίνω σινεμά, πριν καν τολμήσω να πω στον εαυτό μου ότι θέλω να κάνω κι εγώ ταινίες».
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το Animalκαι από τη μη στερεοτυπική απεικόνιση ενός ελληνικού νησιού το καλοκαίρι, καθώς και των αθέατων καλλιτεχνών που βρίσκονται εκεί για να ψυχαγωγούν τους τουρίστες. Αυτή η πολυφωνική ταινία συμπυκνώνει το συναίσθημα του να βρίσκει κανείς την αίσθηση της οικογένειας, την αγάπη, μα πάνω απ’ όλα τη λύπη.
Το Βραβείο Σκηνοθεσίας – Αργυρός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, το οποίο υποστηρίζει η COSMOTE TV, Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ, απονεμήθηκε από την Ελίνα Ψύκου στην ταινία:
H ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΙΑ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ / THE FEELING THAT THE TIME FOR DOING SOMETHING HAS PASSED της Τζοάνα Άρνοου, ΗΠΑ, 2023
Πριν την παραλαβή του βραβείου ο επικεφαλής της COSMOTE TV Δημήτρης Μιχαλάκης ανέβηκε στη σκηνή και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό: «Καλησπέρα και από εμένα. Είναι μεγάλη μας χαρά που συμμετέχουμε σε αυτή τη βράβευση. Η COSMOTE TV έχει διανύσει μια μεγάλη πορεία τα τελευταία δέκα χρόνια για τη στήριξη δημιουργών από την Ελλάδα και η πορεία αυτή καταλήγει σήμερα σε αυτό το βραβείο. Έχουμε στηρίξει ταινίες μεγάλου μήκους, ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, με αφορμή τη δημιουργία του COSMOTE HISTORY, και σειρές πρωτότυπες. Πριν δώσω το βραβείο θα ήθελα να χαιρετίσω τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, της κ. Λίνας Μενδώνη και του κ. Χρίστου Δήμα, που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο θέμα που μαστίζει τον κλάδο και δημιουργεί πρόβλημα στην ανάπτυξη του, που είναι η πειρατεία. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που αναμένεται άμεσα και χρειάζεται να τη στηρίξουμε όλοι, γιατί όπως ξέρετε κι εσείς, η πειρατεία σκοτώνει τη δημιουργία».
Στη συνέχεια, η Τζοάνα Άρνοου ανέβηκε στο πόντιουμ για να παραλάβει το βραβείο της και ευχαρίστησε θερμά την επιτροπή, το Φεστιβάλ, τους «υπέροχους συνεργάτες» της, τους φίλους και την οικογένειά της.
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η κριτική επιτροπή εκτίμησε το χιούμορ και το στοιχείο του παραλόγου σε αυτή την γλυκόπικρη κωμωδία που έχει στο επίκεντρό της μια γυναίκα, το σώμα της και την έννοια της σεξουαλικότητας.
To Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε εξ ημισείας από την Ελίνα Ψύκου στις:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΛΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ για την ταινία ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023 και ΤΖΟΑΝΑ ΑΡΝΟΟΥ για την ταινία H ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΙΑ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ / THE FEELING THAT THE TIME FOR DOING SOMETHING HAS PASSED, Τζοάνα Άρνοου, ΗΠΑ, 2023
Η Τζοάνα Άρνοου ανέβηκε στο πόντιουμ, ενώ για λογαριασμό της Δήμητρας Βλαγκοπούλου παρέλαβε το βραβείο η σκηνοθέτρια της ταινίας, Σοφία Εξάρχου και η συμπρωταγωνίστρια, Φλομαρία Παπαδάκη.
Η Τζοάνα Άρνοου ευχαρίστησε την επιτροπή και το Φεστιβάλ για το βραβείο, λέγοντας: «Ονειρευόμουν να γίνω ηθοποιός καθώς μεγάλωνα και επέστρεψα στην υποκριτική σε μεγάλη ηλικία».
Στη συνέχεια, η Σοφία Εξάρχου και η Φλομαρία Παπαδάκη ευχαρίστησαν εκ μέρους της Δήμητρας Βλαγκοπούλου την επιτροπή για το βραβείο.
To Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε από την Ελίνα Ψύκου στον: ΚΩΣΤΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟ για την ερμηνεία του στην ταινία Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ / THE LAST TAXI DRIVER του Στέργιου Πάσχου, Ελλάδα, 2023
Ο Στέργιος Πάσχος, σκηνοθέτης της ταινίας, παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό του Κώστα Κορωναίου, ευχαριστώντας την επιτροπή. Όπως είπε: «Ευχαριστώ πολύ τον Κώστα και όλους τους ηθοποιούς της ταινίας. Ευχαριστώ το τμήμα κάστινγκ της ταινίας, γιατί είναι σημαντικό, αποτελεί το πενήντα τοις εκατό της δουλειάς. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ να αποσπάσει τα βραβεία από την τελετή λήξης, ρίχνοντας έτσι το φως περισσότερο στις ταινίες, παρά στις διακρίσεις και στην ανταγωνιστικότητα από την οποία πολύ συχνά υποφέρει ο χώρος μας».
Το Βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε από την Ελίνα Ψύκου στην ταινία: ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΑΓΟΡΙΑ / THE LOST BOYS του Ζενό Γκρατόν, Βέλγιο-Γαλλία, 2023
To σκεπτικό της επιτροπής: Η κριτική επιτροπή συγκινήθηκε από την ιστορία του ταξιδιού αυτών των χαμένων αγοριών, που ανακάλυψαν την τρυφερότητα και την ελευθερία μέσα στους τοίχους της φυλακής.
ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS+
Το διευρυμένο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+, που περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες από τις 36 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αναβαθμίζεται φέτος με την απονομή περισσότερων βραβείων. Παράλληλα, ο Χρυσός Αλέξανδρος του τμήματος μετονομάζεται σε Χρυσός Αλέξανδρος «Μισέλ Δημόπουλος», τιμώντας τη μνήμη του διευθυντή του Φεστιβάλ (1991-2005), που οδήγησε τον θεσμό στη διεθνοποίησή του. Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+ αποτελείται από την Ξένια Καλδάρα (Πρόεδρος του ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης»), τον Ναχουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ (ηθοποιός) και τον Σεντρίκ Σουτσιβαλί (προγραμματιστής, κριτικός κινηματογράφου).
Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Μισέλ Δημόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε από τον Σεντρίκ Σουτσιβαλί στην ταινία:
ÀΜΑ GLORIA της Μαρί Αματσουκελί, Γαλλία, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή βραβεύει την ταινία Àma Gloria για την πολύ προσωπική απεικόνιση ενός εναλλακτικού μοντέλο μητρότητας. Οι δύο ηθοποιοί, Louise Mauroy-Panzani και IlçaMorenoZego, δημιουργούν, σε απόλυτη αρμονία, δύο ερμηνείες-άθλους και είναι πραγματικά η καρδιά της ταινίας.
Το Βραβείο Σκηνοθεσίας – Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε από τον Σεντρίκ Σουτσιβαλί στην ταινία:
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ / NOTES ON A SUMMER του Ντιέγκο Γιορέντε, Ισπανία, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή βραβεύει την ταινία Σημειώσεις ενός καλοκαιριού για την αισθησιακή, αναζωογονητική και ντελικάτη σκηνοθεσία του.
To Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε από τον Ναχουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ στη:
ΜΟΥΝΑ ΧΑΟΥΑ για την ερμηνεία της στην ταινία ΑΓΟΡΙ, ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ /INSHALLAH A BOY του Αμτζάντ Αλ Ρασίντ, Ιορδανία-Γαλλία-Σαουδική Αραβία-Κατάρ, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή βραβεύει τη Μούνα Χάουα για την πολυεπίπεδη ερμηνεία μιας γυναίκας που αγωνίζεται να υπάρξει και να ανακτήσει τον έλεγχο στη θηλυκότητα και στην ελευθερία της.
To Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε από τον Ναχουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ εξ ημισείας στους:
ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΛΑΝΓΚΤΟΝ για την ερμηνεία του στην ταινία ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΑΜΕ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ / WE HAVE NEVER BEEN MODERN του Μάκιεϊ Χλούπατσεκ, Τσεχία-Σλοβακία, 2023
και
ΣΟΜΑ ΣΑΝΤΟΡ για την ερμηνεία του στην ταινία ΑΣΦΥΞΙΑ / WITHOUT AIR της Καταλίν Μολντοβάι, Ουγγαρία, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή βραβεύει τους Ρίτσαρντ Λάνγκτον και Σόμα Σάντορ, που ερμηνεύουν και οι δύο με μαεστρία χαρακτήρες, των οποίων η ίδια η ύπαρξη απειλείται από τις μισαλλόδοξες κοινωνίες στις οποίες είναι εγκλωβισμένοι.
Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε από την Ξένια Καλδάρα στην ταινία:
ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023
Η Εύα Νάθενα ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε πολύ για το βραβείο.
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή απονέμει το Βραβείο της Καλλιτεχνικής Επίτευξης στη Φόνισσα για τη σκηνογραφία, τη μουσική και τη φωτογραφία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της σκηνοθέτιδος.
ΒΡΑΒΕΙΑ FILM FORWARD
Το διαγωνιστικό́ τμήμα του Film Forward παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος FilmForward αποτελείται φέτος από τον Κεκέν Εργκούν (σκηνοθέτης, καλλιτέχνης της κινούμενης εικόνας), την Άνα Γκρίγκιτς (κινηματογραφίστρια, ακαδημαϊκός) και τον Νίκο Πάστρα (σκηνοθέτης).
Ο Χρυσός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από́ χρηματικό́ έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε από την Άνα Γκρίγκιτς στην ταινία:
ΣΑΜΣΑΡΑ / SAMSARA του Λόις Πατίνιο, Ισπανία, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για τον τρόπο με τον οποίο διευρύνει τα σύνορα της κινηματογραφικής γλώσσας, για την πλούσια, αισθητηριακή κινηματογραφική του φόρμα που μας επιτρέπει να βιώσουμε την ταινία ακόμη και με κλειστά μάτια, απονέμουμε τον Χρυσό Αλέξανδρο του τμήματος Film Forward στο φιλμ Σαμσάρα του Λόις Πατίνιο.
Ο Αργυρός Αλέξανδρος, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε από την Άνα Γκρίγκιτς εξ ημισείας στις ταινίες:
ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΛΑΤΙ / ALL DIRT ROADS TASTE OF SALT της Ρέιβεν Τζάκσον, ΗΠΑ, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για τον τρόπο με τον οποίο τονίζει τις συναισθηματικές διαστάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας, για τις απτικές του αρετές και για την εξερεύνηση της διαδικασίας της μνήμης μέσω μιας πρωτοποριακής προσέγγισης η κριτική επιτροπή του τμήματος FilmForward απονέμει τον Αργυρό Αλέξανδρο στην ταινία Όλοι οι χωματόδρομοι έχουν γεύση από αλάτι της Ρέιβεν Τζάκσον.
και
Η ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 3 / THE HUMAN SURGE 3 του Εντουάρντο Γουίλιαμς, Αργεντινή- Πορτογαλία-Βραζιλία-Ολλανδία-Ταϊβάν-Χονγκ Κονγκ-Σρι Λάνκα-Περού, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για την καινοτόμο τεχνική του, τον τρόπο με τον οποίο μας βυθίζει σε έναν ανθρώπινο και μη ανθρώπινο κόσμο γεμάτο φροντίδα, αλλά και για τις queer ευαισθησίες του, η κριτική επιτροπή του τμήματος FilmForward απονέμει τον Αργυρό Αλέξανδρο στην ταινία Η αυγή του ανθρώπου 3 του Εντουάρντο Γουίλιαμς.
Ο σκηνοθέτης Εντουάρντο Γουίλιαμς ανέβηκε στη σκηνή και είπε: «Ευχαριστώ πολύ το Φεστιβάλ για την επιλογή της ταινίας, την επιτροπή που την εκτίμησε, καθώς και τον παραγωγό της ταινίας».
ΒΡΑΒΕΙΟ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA
Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All Around Cinema αγκαλιάζει δημιουργίες που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες για να παρουσιάσουν όψεις μιας εκτεταμένης πραγματικότητας, προσφέροντας μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία θέασης, η οποία ξεπερνά τον τα κινηματογραφικά είδη και βυθίζει τον θεατή στο περιβάλλον κάθε δημιουργίας. Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Immersive: AllAroundCinema αποτελείται από τον Πάνο Γιαννικόπουλο (επιμελητής εκθέσεων, ιστορικός τέχνης), τη Θέλγια Πετράκη (σκηνοθέτρια) και τον Πέδρο Χάρες (εικαστικός καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής).
Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος Immersive All Around Cinema, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε από τον Πέδρο Χαρές στην ταινία:
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΓΩ / FINALLY ME του Μάρτσιο Σαλ, Βραζιλία, 2023
ΒΡΑΒΕΙΟ PODCAST
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί διαγωνιστικό τμήμα podcast, διερευνώντας τις εκλεκτικές συγγένειες αυτού του νέου είδους με τον κινηματογράφο. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν φέτος οι Δημήτρης Βραχνός (διευθυντής προγράμματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99.2, ραδιοφωνικός παραγωγός), Περσεφόνη Μήλιου (σκηνοθέτιδα, sound designer, soundmixer) και Κατερίνα Μπακογιάννη (δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του Melon Media, επικεφαλής podcast στην Alter Ego Media).
Εκ μέρους της επιτροπής η Κατερίνα Μπακογιάννη ευχαρίστησε το φεστιβάλ και σημείωσε πως είναι σημαντικό να αναδεικνύονται και τα podcast και πως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν ένα από τα πρώτα που παγκοσμίως που ενέταξε podcast στο πρόγραμμά του.
Το Βραβείο Καλύτερου Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε από την Κατερίνα Μπακογιάννη στο podcast:
PERSISTENCE OF MEMORY των Κόρτνι Χόουπ Θέροντ & Ρίανον Κιάρα Βον, ΗΠΑ, 2022
Σκεπτικό: Δίνουμε το βραβείο στο podcast μυθοπλασίαςPersistence of Memory διότι κράτησε το ενδιαφέρον μας από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι το τέλος, είναι τεχνικά άρτιο σε ηχοληψία, μίξη και sounddesign, μας δημιούργησε εικόνες και μας μετέφερε από σκηνή σε σκηνή μόνο με τον αφηγηματικό ήχο, ενώ οι ρεαλιστικές ερμηνείες βοήθησαν στην διατήρηση του suspense. Εντέλει, θεωρούμε ότι podcasts σαν το Persistence of Memory αποδεικνύουν τη δύναμη του είδους ως αυθύπαρκτης μορφής δημιουργίας, ανεξάρτητης από άλλα αφηγηματικά μέσα.
Ειδική Μνεία απονεμήθηκε από την Κατερίνα Μπακογιάννη στο podcast:
ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ! των Δάφνης Ανέστη και Δανάης Δραγωνέα, Ελλάδα, 2023
Σκεπτικό: Δίνουμε εύφημο μνεία στο αφηγηματικό podcastΌσο αντέξει θα είμαι δίπλα! διότι ήταν μία ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία. Ενώ καταπιάνεται με ένα πολύ δύσκολο θέμα δεν εκβιάζει τα συναισθήματα του ακροατή, αλλά τον παίρνει μαζί του με τη δύναμη της αφήγησης. Παράλληλα, ο τρόπος με τον οποίο η ηρωίδα εκφράζεται είναι αληθινός και συγκινητικός.
ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID
Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, η Mastercard υποστηρίζει το βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Τα μέλη της Επιτροπής του MermaidAward του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η Εύη Καλογηροπούλου (εικαστική καλλιτέχνις, σκηνοθέτρια), ο Ιβάν Μιτιφιό (καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ÉcransMixtes) και o Μιχάι Κιρίλοβ (κριτικός κινηματογράφου, διοργανωτής φεστιβάλ).
Τον λόγο πήρε αρχικά η Λουκία Χωραφά, Head of Marketing and Communications της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Όπως είπε η κ. Χωραφά: «Αυτό το βραβείο για εμάς είναι πολύ σημαντικό, γιατί η λέξη χορηγός είναι άψυχη και άχαρη κι εδώ δεν είναι έτσι. Υποστηρίζουμε την ορατότητα και την αγάπη μας για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μέσα από αυτό το βραβείο. Εύχομαι στο μέλλον να μη χρειάζεται να έχουμε τέτοια βραβεία».
Το Βραβείο Mermaid απονεμήθηκε από την Εύη Καλογηροπούλου και τον Ιβάν Μιτιφιό στην ταινία:
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ / THE SUMMER WITH CARMEN του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023
Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε για το βραβείο: «Θα πω το παλιό σλόγκαν που λέει ‘’we’rehere, getusedtoit.’’. Τα άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ελλάδα έχουν διανύσει μεγάλο δρόμο την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η μάχη για την ορατότητα είναι καθημερινή διαπραγμάτευση στη δουλειά, στην οικογένεια, στον διαχειριστή της πολυκατοικίας, στον ψιλικατζή. Νομίζω ότι αυτό το βραβείο συμβάλλει σε αυτή την ορατότητα, γιατί η ορατότητα δεν είναι τι κάνουμε στο κρεβάτι μας, είναι όλα τα υπόλοιπα».
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ανδρέας Λαμπρόπουλος ευχαρίστησε την επιτροπή για το βραβείο και τον Ζαχαρία Μαυροειδή για την ευκαιρία να δουλέψει στην ταινία και με όλη την ομάδα της παραγωγής.
Το σκεπτικό της επιτροπής: Δεν είναι μόνο «αστείο, σέξι, ελληνικό και χαμηλού προϋπολογισμού», αλλά και αβίαστα γοητευτικό και αυθεντικό˙ άκρως αισθησιακό και πικάντικο˙ αναζωογονητικά ανάλαφρο και οικουμενικό ως προς τον τρόπο που αποτυπώνει τη δυναμική της φιλίας και των ανθρώπινων σχέσεων˙ και μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν χρειάζεται κανείς έναν υπέρογκο προϋπολογισμό προκειμένου δεξιοτεχνικά να δημιουργήσει ένα πνευματώδες, πολύχρωμο και σύνθετο ποπbromance, με την ακριβώς απαραίτητη ποσότητα ειρωνείας, ηδονισμού και μετα-κινηματογραφικού κατοπτρισμού γύρω από το επιτακτικό αίτημα όλων μας να αγαπήσουμε, να δημιουργήσουμε τέχνη και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Το βραβείο Mermaid απονέμεται ομόφωνα στο λαμπερό διαμάντι με τίτλο Το καλοκαίρι της Κάρμεν σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή.
ΒΡΑΒΕΙΟ SMART7
Στοχεύοντας στην ενίσχυση και προώθηση της διεθνούς κυκλοφορίας των ευρωπαϊκών ταινιών, η συμμαχία κινηματογραφικών φεστιβάλ Smart7 φιλοξένησε διαγωνιστικό τμήμα, όπου επτά ταινίες (μία από κάθε συμμετέχουσα χώρα) διεκδίκησαν το βραβείο Smart7, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Το δίκτυο απαρτίζεται από τα: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου NewHorizons (Πολωνία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου IndieLisboa (Πορτογαλία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρανσιλβανίας (Ρουμανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου FILMADRID (Ισπανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρέικιαβικ (Ισλανδία) και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βίλνιους KinoPavasaris (Λιθουανία). Τα μέλη της επιτροπής είναι οι: Σβέιν Άκι Άρνασον, Γιάννης Δεληκώστας, Αμάια Θαφιαούρ, Γκρέτα Μεσελικάιτε, Άνταμ Μίτνικ, Άλμα Μπουχαγιακάρ και Κένια Πόλχαϊμ Νούνιες.
Το Βραβείο Smart7 απονεμήθηκε από την Κένια Πόλχαϊμ Νούνιες στην ταινία:
ΙΝΔΙΑ / INDIA, του Τέλμο Τσούρο, Πορτογαλία, 2022
To σκεπτικό της επιτροπής: Στο πνεύμα του εορτασμού της ευρωπαϊκής πολιτισμικής πολυμορφίας, το βραβείο Smart7 απονέμεται σε μία ταινία που αντικατοπτρίζει πολλές δυαδικότητες: το ατομικό και το συλλογικό, το ιστορικό και το προσωπικό, το εθνικό και το διεθνές. Η ταινία ανατρέχει στις αναμνήσεις του κινηματογράφου και της ιστορικής κληρονομιάς μέσα από μία μετα-μοντέρνα προσέγγιση και με μία παιδική περιέργεια -μια ιστορία που αφορά πολλές γενιές και η οποία όχι μόνο αντανακλάται σε αυτή την νέα αφήγηση μιας αρχαίας ιστορίας, αλλά θίγει, επίσης, θέματα όπως η αγάπη, ο θάνατος και η ταυτότητα. Για όλους αυτούς τους λόγους επιλέξαμε την ταινία Ινδία του Τέλμο Τσούρο για το παρθενικό βραβείο Smart7.
ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
H Βουλή των Ελλήνων απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος. Τα μέλη της επιτροπής είναι ο σκηνοθέτης Άρης Φατούρος (σκηνοθέτης, σύμβουλος προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής), ο Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης, προϊστάμενος του τομέα προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής) και ο Κώστας Δήμος (συνεργάτης προγράμματος, τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής).
Το Βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων απονεμήθηκε από τον Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος σημείωσε την αξία που έχουν οι ανθρώπινες αξίες στην καθημερινότητα μας. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία:
FINGERNAILS του Χρήστου Νίκου, ΗΠΑ, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος που με φαντασία, τρυφερότητα και χιούμορ διαπραγματεύεται την αναγκαιότητα της αποδέσμευσης από τις κοινωνικές συμβάσεις στις οποίες μας εγκλωβίζει η σύγχρονη τεχνολογία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την απελευθερωτική δύναμη της αγάπης.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ALPHA BANK
Για δεύτερη χρονιά απονέμεται το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες.
Tο Βραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη, στον:
ΣΤΑΥΡΟ ΖΑΦΕΙΡΗ για την ερμηνεία του στην ταινία ΑΓΓΙΓΜΑ / TOUCHED της Κλαούντια Ροράριους, Γερμανία, 2023
Ο Σταύρος Ζαφείρης ευχαρίστησε για το βραβείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλησπέρα, ευχαριστώ το Φεστιβάλ. Ευχαριστώ το κοινό που αγκάλιασε την ταινία χθες, στην προβολή της. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία να είμαστε εδώ μαζί σας».
ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)
Η Διεθνής Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απονέμει δύο βραβεία: ένα στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και ένα στην καλύτερη ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Τη φετινή τριμελή κριτική απαρτίζουν οι Δημήτρης Καλαντίδης, Τιμ Λίντεμαν και Μπόζινταρ Μάνοφ.
Το Βραβείο FIPRESCI για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού απονεμήθηκε από τον Δημήτρη Καλαντίδη στην ταινία:
ΣΤΟΝ ΦΑΚΟ / IN CAMERA του Νακάς Καλίντ, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η ταινία μάς εντυπωσίασε με τις θαρραλέες στυλιστικές της επιλογές και τις σουρεαλιστικές της πινελιές, καθώς και για την απεικόνιση σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων όπως τον αγώνα για την καλλιτεχνική αναγνώριση των νεαρών που δεν πληρούν τα λευκά φυλετικά στερεότυπα.
Το Βραβείο FIPRESCI για ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ απονεμήθηκε από τον Μπόζινταρ Μάνοφ στην ταινία:
ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Μία ταινία με δυνατό κοινωνικό-ιστορικό υπόβαθρο, η οποία δεν παραλείπει να θέσει εμφατικά σύγχρονους προβληματισμούς για τη θέση των γυναικών σήμερα.
Η Εύα Νάθενα ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε για την επιτροπή της FIPRESCI για το βραβείο. «Είμαι τόσο χαρούμενη και διπλά ευτυχισμένη, γιατί στο κοινό είναι τα παιδιά μου και το βλέπουν αυτό. Είμαι ευγνώμων, δεν έχω να πω τίποτα άλλο», είπε η κ. Νάθενα.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και στο 64o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απονέμει το βραβείο της Ένωσης στην καλύτερη ταινία του Ελληνικού Προγράμματος. Το βραβείο απονέμεται ύστερα από απόφαση της ειδικής γενικής συνέλευσης όλων των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου που έχουν παρακολουθήσει το Φεστιβάλ.
Το Βραβείο της ΠΕΚΚ απονεμήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΚΚ, Στράτο Κερσανίδη, στην ταινία:
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ / THE LAST TAXI DRIVER του Στέργιου Πάσχου, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για την ολοκληρωμένη αφήγηση και την κινηματογραφική χρήση των βλεμμάτων, μέσα από τα οποία καταδεικνύεται η χρεοκοπία της οικογένειας, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στον Στέργιο Πάσχο για την ταινία του, Ο τελευταίος ταξιτζής.
Ο νικητής του βραβείου, Στέργιος Πάσχος, ανέβηκε στη σκηνή και παρέλαβε το βραβείο, λέγοντας: «Ευχαριστώ πολύ για αυτό το βραβείο. Ευχαριστούμε το Φεστιβάλ για την φιλοξενία και για την προβολή της ταινίας, καθώς και όλο τον κόσμο που συμμετείχε στην ταινία».
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ
Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 3.000 ευρώ, απονέμεται σε ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Την απονομή πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος, ο οποίος ως εκπρόσωπος της διοίκησης του φεστιβάλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα διαδικασία των βραβείων, ενώ ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Τηλεόρασης εξέφρασε την ικανοποίηση του που η FIPRESCI έδωσε το βραβείο της σε ένα πανανθρώπινο θέμα που αγγίζει τη μοίρα όλων των γυναικών. Το βραβείο της ΕΡΤ απονεμήθηκε στην ταινία:
ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023
Η Εύα Νάθενα ανέβηκε στο πόντιουμ και ευχαρίστησε για το βραβείο. «Δεν το είχα ονειρευτεί αυτό ποτέ στη ζωή μου και, μάλιστα, ενώ είμαστε μαζί με τα παιδιά μας. Νομίζω ότι αυτή τη μέρα δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Ευχαριστώ πολύ», σημείωσε η σκηνοθέτις.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο παραγωγός Θάνος Λαμπρόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την εταιρεία Tanweer και ιδιαίτερα τον Διονύση Σαμιώτη.
Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος θεσπίστηκε ένα νέο βραβείο, το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής ΕΡΤ, σε ελληνική ταινία που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι Σίμος Παπάνας (καλλιτεχνικός διευθυντής Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), Γιώργος Χριστιανάκης (συνθέτης) και Ρόμπυ Εκσιέλ (κριτικός Κινηματογράφου).
Το βραβείο απονεμήθηκε από τον συνθέτη Γιώργο Χριστιανάκη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΘ Σίμο Παπάνα εξ ημισείας στους:
ΓIANNH KOΝΣΟΛΑΚΗ για τη ταινία DOLLS OF DRESDEN του Αλέξη Τσάφα, Γερμανία – Ελλάδα, 2023
και
ΝΙΚΟ ΒΕΛΙΩΤΗ & ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗ για την ταινία ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ / EMBRYO LARVA BUTTERFLY του Κύρου Παπαβασιλείου, Κύπρος-Ελλάδα, 2023
Ο Γιάννης Κονσολάκης ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο, ενώ εκ μέρους των Νίκου Βελιώτη και Δημήτρη Καρυοφύλλη παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κύρος Παπαβασιλείου. Και οι δύο ευχαρίστησαν θερμά την επιτροπή, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τους συντελεστές των ταινιών και όσους τους στήριξαν.
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο εξ ημισείας στον Γιάννη Κονσολάκη για τη ταινία Dolls of Dresden σε σκηνοθεσία Αλέξη Τσάφα και στους Νίκο Βελιώτη και Δημήτρη Καρυοφύλλη για την ταινία Κάμπια νύμφη πεταλούδα σε σκηνοθεσία Κύρου Παπαβασιλείου για τη δημιουργικότητα και τη φαντασία με τις οποίες υπηρέτησαν, ο καθένας με τη δική του μουσική γλώσσα και ιδιαίτερη πρόταση, τον ιστό της δραματουργίας.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει δύο βραβεία.
Το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αξίας 5.000 ευρώ, σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα απονέμεται σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. Την κριτική Επιτροπή αποτέλεσαν οι Ζωή Κανδύλα, Διευθύντρια Παραγωγής και Ανάπτυξης, Γιάννα Σαρρή, Διευθύντρια Hellas Film και Δημήτρης Μπούρας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, Μάρκο Χολέβα, στην:
ΕΥΑ ΝΑΘΕΝΑ για την ταινία ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η Εύα Νάθενα πήρε το ρίσκο να μεταφέρει στον κινηματογράφο το εμβληματικό, αλλά και διαχρονικά επίκαιρο λογοτεχνικό κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μένοντας πιστή σε αυτό κι αποφεύγοντας την ηθογραφία. Η σημερινή κινηματογραφική αποτύπωση της Φόνισσας αναδεικνύει το τραχύ ελληνικό τοπίο και το δένει αρμονικά με τις εξαίρετες ερμηνείες των ηθοποιών.
Η Εύα Νάθενα ευχαρίστησε το ΕΚΚ για το βραβείο, σημειώνοντας ότι «εγώ δεν έχω ονομάσει καν τον εαυτό μου σκηνοθέτη, αλλά εικαστικό».
Το Location Award, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ, από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε locationmanager (ή σκηνοθέτη/ σκηνοθέτιδα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: AlexanderGeorges (Locationmanager, ΗΠΑ), Γιώργος Μπαμπανάρας (Locationmanager, βραβευμένος πέρυσι για την ταινία Πίσω από τις θημωνιές), Σταυρούλα Γερωνυμάκη (Αναπληρώτρια Διευθύντρια HFC, EKK). Το βραβείο απονεμήθηκε από τη Σταυρούλα Γερωνυμάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Hellenic Film Commission, στον:
ΠΕΤΡΟ ΧΥΤΗΡΗ, Location Manager της ταινίας ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΛΑΘΟΣ / LITTLE THINGS THAT WENT WRONG του Χάρη Βαφειάδη, Ελλάδα, 2023
Ο Πέτρος Χυτήρης ανέβηκε στο πόντιουμ, ευχαρίστησε πολύ και αφιέρωσε το βραβείο στους συντελεστές της ταινίας.
Το σκεπτικό της επιτροπής: Οι κινηματογραφικές τοποθεσίες της ταινίας ταιριάζουν με την αφηγηματική ροή της ιστορίας των δύο ηρώων, οι οποίοι έχουν πλάσει φανταστικούς κόσμους για την καθημερινότητά τους, επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν την πραγματική ζωή τους. Οι χώροι αυτοί της ταινίας προσδιορίζουν λειτουργικά τους χαρακτήρες.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή την 40ή επέτειο ιδρύσεώς του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και απονέμεται σε ταινία του ελληνικού προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες. Η φετινή επιτροπή αξιολόγησης αποτελείτο από τη Ρέα Αποστολίδη (παραγωγός), τον Τζώρτζη Γρηγοράκη (σκηνοθέτης) και τη Χριστίνα Μουμούρη (διευθύντρια φωτογραφίας).
Το Βραβείο Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου απονεμήθηκε από τον διευθυντή του Ιδρύματος, Έκτορα Βερύκιο, στην ταινία:
ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ / POLYDROSO του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), Ελλάδα, 2023
Η σκηνογράφος της ταινίας, Μυρτώ Τζήμα, και η μακιγιέζ, Ιωάννα Λυγίζου, ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν το βραβείο και ευχαρίστησαν την επιτροπή.
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για ένα εξαιρετικό καστ, με καταπληκτικές ερμηνείες. Μια ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση, που μιλάει για την απώλεια με χιούμορ, λυρικότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια. Υπερβαίνει τη νοσταλγία της εννοίας του σπιτιού και της μητέρας ως του πρώτου μας σπιτιού, δημιουργώντας ένα ονειρικό saudade για την αγάπη που δεν ξεχνιέται και διαπερνά τον θεατή, ο οποίος παρασύρεται από το σύμπαν της.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Φίνος Φιλμ απονέμει βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζοντας μια ελληνική ταινία που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου. Το Βραβείο Φίνος Φιλμ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Τα μέλη της επιτροπής της 64ης διοργάνωσης είναι η Βαρβάρα Δούκα (καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας), η Φωτεινή Μπαξεβάνη (ηθοποιός) και ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης (δημοσιογράφος).
Το Βραβείο Φίνος Φιλμ απονεμήθηκε από τον εκπρόσωπο της Φίνος Φιλμ, Στάθη Καμβασινό στην ταινία:
ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023
Ο παραγωγός της ταινίας, Διονύσης Σαμιώτης, ευχαρίστησε τη Φίνος Φιλμ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για εμάς αποτελεί μεγάλο πρότυπο». Ευχαρίστησε, ακόμη, την εταιρεία παραγωγής ViewMasterFilms και όλους τους συντελεστές της παραγωγής.
Η Εύα Νάθενα, με τη σειρά της, ευχαρίστησε θερμά τη Φίνος Φιλμ για το βραβείο, καθώς και τους παραγωγούς της ταινίας.
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, Βαρβάρα Δούκα και Φωτεινή Μπαξεβάνη, αποφάσισε να βραβεύσει μία ταινία η οποία με υψηλή αισθητική αξία, συνδέει τον ελληνικό κινηματογράφο με ένα εμβληματικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας, και μέσα από μία απόλυτη εναρμόνιση όλων των συντελεστών, πετυχαίνει να φωτίσει με καίριο τρόπο τον διαχρονικό κύκλο βίας ενάντια στη θηλυκή υπόσταση, που δυστυχώς ως τις μέρες μας δεν έχει κλείσει. Το βραβείο της Φίνος Φιλμ, απονέμεται στην ταινία Φόνισσα της Εύας Νάθενα.
ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR
Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film&Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού ή του διαγωνιστικού τμήματοςMeet the Neighbors+ ή του διαγωνιστικού τμήματοςFilmForward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Η επιτροπή της φετινής διοργάνωσης αποτελείται από τη Λίζα Θεμελή (ειδική σε θέματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης), τη Μιρέλλα Λεγάκη (οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της ΟΚΛΕ) και την Άννα Στερεοπούλου (συνθέτρια, πιανίστα, ερευνήτρια).
Όπως είπε η κ. Λεγάκη, «το βραβείο WIFT GR είναι από τα παλιά βραβεία του Φεστιβάλ του ελληνικού τμήματος και είμαι πολύ χαρούμενη που εκπροσωπώ τις γυναίκες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης του ελληνικού τμήματος. Ευχαριστούμε πολύ το Φεστιβάλ». Το βραβείο WIFT GR απονεμήθηκε από τη Μιρέλλα Λεγάκη, αντιπρόεδρο του WIFT GR, στην ταινία:
ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΛΑΤΙ / ALL DIRT ROADS TASTE OF SALT της Ρέιβεν Τζάκσον, ΗΠΑ, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Το Βραβείο WIFT GR στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία Όλοι οι χωματόδρομοι έχουν γεύση από αλάτι της Ρέιβεν Τζάκσον, διότι με αμεσότητα στην κινηματογράφηση και διακριτικότητα στην προσέγγιση αναδεικνύει τη δύναμη της φύσης με επίκεντρο τη Γυναίκα, που δεν διστάζει να υπερασπιστεί τις προσωπικές της επιλογές, τους δεσμούς με τη φύση και την επίδραση των αισθήσεων μέσα από την ποιητικότητα της μνήμης. Με την αναδρομή της ηρωίδας στο πένθος, τον έρωτα και την οικογένεια, η ταινία αποτυπώνει με πρωτότυπο κινηματογραφικό τρόπο την οικουμενική αλήθεια της ανθρώπινης αίσθησης και επαφής.
ΒΡΑΒΕΙΟ CREW UNITED
Το βραβείο Crew United απονέμεται σε σκηνοθέτη/τιδα ελληνικής ταινίας του 64ου ΦΚΘ που συμμετέχει στα προγράμματα Διεθνές Διαγωνιστικό, Meet the Neighbors+ και Film Forward. O/η νικητής/-τρια του βραβείου της Crew United λαμβάνει πενταετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία λειτουργεί και στην Ελλάδα.
Το βραβείο Crew United απονεμήθηκε:
Στη ΣΟΦΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ για την ταινία ANIMAL, Ελλάδα – Αυστρία – Ρουμανία – Κύπρος – Βουλγαρία, 2023.
Στο πόντιουμ ανέβηκαν η σκηνοθέτιδα της ταινίας Σοφία Εξάρχου και η παραγωγός Μαρία Δρανδάκη, οι οποίες ευχαρίστησαν την Crew United για το βραβείο καθώς και το φεστιβάλ «για την υπέροχη ελληνική πρεμιέρα».
ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Επιτροπή του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται φέτος από φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απένειμε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής. Υποψήφιες ήταν οι ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Την επιμέλεια της Επιτροπής του Βραβείου Νεότητας είχε ο Απόστολος Καρακάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η φετινή πενταμελής επιτροπή απαρτίζεται από τους Σοφία Αγαλιώτη (πρόεδρος), Παναγιώτη Μαρκατάτο, Μιλτιάδη Μωραΐτη, Άννα Ποταμίτη και Αναστασία Χασάκιοϊλη.
To Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Επιτροπής Νεότητας απονεμήθηκε από τη Σοφία Αγαλιώτη στην ταινία:
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ / THE SUMMER WITH CARMEN του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Η αυθεντικότητα και φρεσκάδα της ταινίας έδωσαν μια νέα πνοή στο σύγχρονο ελληνικό queer κινηματογράφο. Oι ρεαλιστικοί χαρακτήρες, το χιούμορ αλλά και η προσεγμένη κινηματογράφηση, όπως και η πρωτότυπη δομή της, μας κρατούν προσηλωμένους και μας φέρνουν πιο κοντά στους δημιουργούς της και στο σινεμά γενικότερα.
Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής, παραλαμβάνοντας το βραβείο, είπε: «Κάνω παράλληλη ζωή ως καθηγητής σεναρίου εδώ και πολλά χρόνια, μια δουλειά που αγαπώ πάρα πολύ», σχολιάζοντας ότι αυτή η διάκριση είναι «σαν μία συνέχεια αυτής της σχέσης».
Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας απονεμήθηκε από τη Σοφία Αγαλιώτη στην ταινία:
Ο ΡΑΨΩΔΟΣ / THE RHAPSODIST του ΝίκολαϊΧάμελ, Ελλάδα, 2023
Το σκεπτικό της επιτροπής: Με το βλέμμα στο σινεμά του μέλλοντος και εξαιρετικό χιούμορ, Ο Ραψωδός μάς ταξιδεύει σε μια τρυφερή πολυδιάστατη ιστορία. Η ταινία έχει ένα πολύ έντονο χαρακτηροκεντρικό ενδιαφέρον και μας καθιστά, εκτός από θεατές, και ακροατές του ίδιου του πρωταγωνιστή.
Ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας, Θωμάς Τσιφτελής, ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε την Επιτροπή Νεότητας για το βραβείο.
BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Στη σκηνή βρέθηκαν ο Γιάννης Κατσούγκρης, Sponsorships&EventsManager της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η Ανδριανή Αλεξοπούλου, BrandManager και ο Σπύρος Κούστας, JuniorBrandManagerFischer& International Premium Brands, για να ανακοινώσουν και να απονείμουν τα βραβεία.
Τον λόγο πήρε αρχικά η Ανδριανή Αλεξοπούλου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό: «Καλησπέρα σας και από εμάς. Ακόμη μία χρονιά με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ακόμη μία χρονιά που η FISCHER είναι πιστή δίπλα του. Η πιο σινεφίλ μπύρα βρέθηκε και φέτος στη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της πόλης. Σχεδόν δύο εβδομάδες, 115 ταινίες και έξι εμβληματικοί κινηματογράφοι όπου χιλιάδες θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξεχωριστές ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους. Για 64η χρονιά ταξιδέψαμε σε όλο τον κόσμο πάντα παρέα, με οδηγό την τέχνη, την έμπνευση με 270 ιστορίες που κατάφεραν να αγγίξουν το κοινό. 23.428 από εσάς δείξατε την αγάπη σας με την ψήφο σας για τις ταινίες που ξεχωρίσατε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η FISCHER και φέτος ήταν μέρος αυτής της εμπειρίας, δίνοντας φωνή στο κοινό με τα Βραβεία Κοινού FISCHER. Φέτος, για ακόμα μία χρονιά, η συμμετοχή ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και μας δίνει μία μοναδική χαρά που είμαστε μαζί σε αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι. Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για άλλη μία χρονιά το Φεστιβάλ, έναν διαχρονικό και εμβληματικό κινηματογραφικό θεσμό που δεν σταματά να εξελίσσεται και να μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι το σινεμά για την πόλη μας, τους καλλιτέχνες και για εμάς τους ίδιο».
Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε από τον Σπύρο Κούστα στην ταινία:
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΡΙΑ ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟ ΑΤΟΜΟ / HUMANIST VAMPIRE SEEKING CONSENTING SUICIDAL PERSON της Αριάν Λουί-Σεζ, Καναδάς, 2023
Το Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε από την Ανδριανή Αλεξοπούλου στην ταινία:
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ / THE SUMMER WITH CARMEN του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023.
Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής ανέβηκε στο πόντιουμ και ευχαρίστησε το κοινό για το βραβείο αλλά και το φεστιβάλ για τη στήριξη που έχει προσφέρει στην ταινία κατά τη διάρκεια της διαδρομής της.
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+ του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε από τον Γιάννη Κατσούγκρη στην ταινία:
ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023
Η σκηνοθέτιδα Εύα Νάθενα και ο παραγωγός Διονύσης Σαμιώτης ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν το βραβείο. Η Εύα Νάθενα δήλωσε αρχικά: «Θέλω να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ που μας φιλοξένησε και το κοινό που μας υποδέχτηκε υπέροχα. Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που περνούν και μας σφίγγουν τα χέρια. Δεν το περίμενα αυτό, να έχει απήχηση η ταινία σε νέα παιδιά. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι για την ταινία μεγάλο κέρδος και ευχαριστώ πολύ. Δεν το περίμενα. Είμαι ευγνώμων. Ευχαριστούμε πολύ». Από την πλευρά του ο Διονύσης Σαμιώτης δήλωσε: «Είναι το πιο σημαντικό βραβείο του Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε πολύ».
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος FilmForward του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε από τον Γιάννη Κατσούγκρη στην ταινία:
ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ / EMBRYO LARVA BUTTERFLY του Κύρου Παπαβασιλείου, Κύπρος-Ελλάδα, 2023
Ο Κύρος Παπαβασιλείου ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε το κοινό για το βραβείο.
Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε από την Ανδριανή Αλεξοπούλου στην ταινία:
ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ / A CUP OF COFFEE AND NEW SHOES ON του Γκέντιαν Κότσι, Αλβανία-Πορτογαλία-Ελλάδα-Κόσοβο, 2022
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ CROSSROADS CO-PRODUCTION FORUM
Η κριτική επιτροπή του Crossroads Co-ProductionForum αποτελείται από τους:
Λίνα Γιαννοπούλου, παραγωγός, Argonauts Productions, Ελλάδα, Bassam Alasad, παραγωγός, Creative Media Solutions, Ιορδανία, Britta Rindelaub, παραγωγός, AlvaFilm – Ελβετία και Rémi Burah, Διευθύνων Σύμβουλος, ArteFrance Cinéma – Γαλλία
Το βραβείο TwoThirty-Five (2|35) – Υπηρεσίες post-production (εικόνα και ήχος) απονέμεται στην ταινία:
STRINGA
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Μαρία Χατζάκου, Αλεξάνδρα Ματθαίου, Παραγωγή: Μαρία Χατζάκου – Merricat, Ελλάδα
Σκεπτικό: To γυναικείο σκηνοθετικό και σεναριογραφικό δίδυμο εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με ένα πειστικό πρότζεκτ, το οποίο διαθέτει στέρεες βάσεις. Εντάσσοντας λαογραφικά στοιχεία σε μια μοντέρνα απεικόνιση του συλλογικού και διαγενεαλογικού γυναικείου τραύματος και χρησιμοποιώντας το είδος του τρόμου ως μια παιχνιδιάρικη πρόφαση, η ταινία μεταβολίζεται σε μια ιστορία που πραγματεύεται την ελευθερία επιλογής σε μια πατριαρχική κοινωνία.
Το βραβείο CNC – Centre national du cinéma et de l’image animée που συνοδευεται από χρηματικό βραβείο 8.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου.
Σκεπτικό: Για έναν πολύ φρέσκο, εφευρετικό και προκλητικό τρόπο προσέγγισης του θέματος της φιλίας και του φόβου της απώλειάς της σε ένα slasher φιλμ, το οποίο δεν εκθειάζει τον δολοφόνο και όπου οι γυναικείοι χαρακτήρες δεν είναι οι πρώτοι που πεθαίνουν. Για μία πρόταση που απογειώνει τις αναφορές του είδους με ισχυρά οπτικά μέσα και χιούμορ. Το βραβείο απονέμεται σε ένα δίδυμο ελλήνων σκηνοθετών, τη Λήδα Βαρτζιώτη και τον Δημήτρη Τσακαλέα για την ταινία:
FRIENDS, BIRTHDAYS, MURDER, ETC
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρης Τσακαλέας, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – AtalanteProductions SA, Ελλάδα
Το βραβείο Greener Screen Consultancy Award απονεμήθηκε στην ταινία:
AND ME TOO
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Sondos Shabayek, Παραγωγή: Kesmat Elsayed – SEERA FILMS Gmbh / See Media Production, Γερμανία, Αίγυπτος
Σκεπτικό: Το Greener Screen Consultancy Award απονέμεται σε μια ταινία που έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για μια πράσινη κινηματογραφική παραγωγή. Η Greener Screen αποφάσισε να βραβεύσει τη συγκεκριμένη ταινία για το δυνατό και επίκαιρο κοινωνικό της μήνυμα, άμεσα συνδεδεμένο με έναν τόπο, αλλά συγχρόνως οικουμενικό, το οποίο αφορά τις γυναίκες όλου του κόσμου.
Το βραβείο Greener Screen Consultancy αποτελείται από υπηρεσίες αξίας 7.000 ευρώ και περιλαμβάνει την εκπόνηση ενός ειδικά προσαρμοσμένου πλάνου βέλτιστων πρακτικών για την επίτευξη μιας πράσινης κινηματογραφικής παραγωγής, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τον eco-manager που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου πλάνου, την παροχή συνεχούς υποστήριξης στον eco-manager στα στάδια της προετοιμασίας και της παραγωγής, καθώς και προαιρετικές “GreenerScript” συμβουλευτικές συναντήσεις με τον/τη σεναριογράφο, σκηνοθέτη/ιδα και δημιουργικό παραγωγό του πρότζεκτ.
Το Arte Kino International Award, που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 6.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία:
I MATTER
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Alina Șerban, Παραγωγή: Ada Solomon – microFILM, Ρουμανία
Σκεπτικό: Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε ένα πρότζεκτ πίσω από το οποίο κρύβεται ένα υποδειγματικό ντουέτο, συνδυάζοντας την ορμή και την επαγγελματική εμπειρία της παραγωγού με την ενέργεια και τη ζωντάνια της νεαρής σκηνοθέτιδας, η οποία έχει ήδη ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο της, χρησιμοποιώντας το προσωπικό της ταξίδι ως όχημα για να διηγηθεί μια δυνατή ιστορία ενηλικίωσης που βιώνει μια νεαρή γυναίκα στο πρώτο κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής.
Το βραβείο της Φίνος Φιλμ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και απονεμήθηκε σε ελληνικό πρότζεκτ.
Σκεπτικό: Η κριτική επιτροπή πείστηκε από τον ισχυρό και πολύ ακριβή τρόπο που η σεναριογράφος/σκηνοθέτης μάς παρουσίασε το όραμά της για ένα μετα-αποκαλυπτικό γουέστερν. Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα εγγύς μέλλον και ένα σύμπαν υψηλών αντιθέσεων όπου η φύση είναι επίσης πρωταγωνίστρια, στο οποίο η αγάπη μεταξύ πατέρα και γιου είναι μια επαναστατική πράξη. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία:
ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ισαβέλλα Μαργαρά, Παραγωγή: Κυριακή Βήρου – AbFabProductions, Ελλάδα.
Το βραβείο Producers’ Network του Marché du Film του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που περιλαμβάνει δωρεάν διαπίστευση, απονεμήθηκε:
στην παραγωγό Anna Szijártó από το πρότζεκτ:
LADY SUNSHINE
Σκηνοθεσία: Anna Korom, Σενάριο: Anna Korom, András Soós, Παραγωγή: Anna Szijártó – KinomotoKft., Ουγγαρία
Σκεπτικό: Η επιτροπή ελπίζει πως η διαπίστευση στο Producer’sNetwork του MarchéduFilm του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα υποστηρίξει αυτή τη θαρραλέα νεαρή παραγωγό να βρει τους συμμάχους ώστε να κάνει πραγματικότητα αυτή τη γενναία ταινία.
Το βραβείο Mediterranean Film Institute – Υποτροφία για τα Script 2 Film Workshops απονεμήθηκε στην ταινία:
LADY SUNSHINE
Σκηνοθεσία: AnnaKorom, Σενάριο: Anna Korom, András Soós, Παραγωγή: Anna Szijártó – KinomotoKft., Ουγγαρία
Σκεπτικό: Για τον αγώνα που δίνει απέναντι στην τυραννία της τελειότητας.
Το βραβείο Initiative Film Award – Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πρότζεκτ απονεμήθηκε στην ταινία:
SO THE LOVERS COULD COME OUT AGAIN
Σκηνοθεσία / Σενάριο: George Peter Barbari, Παραγωγή: Christelle Younes – Bee On Set Productions, Λίβανος
Σκεπτικό: Αποφασίσαμε να βραβεύσουμε μια δυνατή ιστορία, η οποία ξεδιπλώνεται μέσα από δύο χαρακτήρες σε ένα συγκεκριμένο τοπικό πλαίσιο, μια σημαντική μαρτυρία από το παρελθόν που συνδέεται με το σήμερα περισσότερο από ποτέ.
To βραβείο EAVE – Υποτροφία για εργαστήριο μάρκετινγκ απονεμήθηκε στην:
Ιωάννα Μπολομύτη (Atalante Films, Ελλάδα)
Το βραβείο Onassis Film Award, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ και απονέμεται σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά, απονεμήθηκε σε πρότζεκτ που συμμετείχε στο τμήμα Agora Works in Progress.
Σκεπτικό: Το Onassis Film Award απονέμεται σε μια πρόταση που ξεχώρισε για την τολμηρή ματιά, την αισθητική της, τον ιδιαίτερο αφηγηματικό κόσμο που χτίζει με απλά, καθημερινά στοιχεία και που οι σκηνές της με κάποιο τρόπο μας στοίχειωσαν και συνέχισαν να μας ακολουθούν και μετά την προβολή. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία:
ΜΑΛΔΙΒΕΣ
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ντάνιελ Μπόλντα, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Χριστίνα Σταυροπούλου – FilmikiProductions, Συμπαραγωγή: Ντάνιελ Μπόλντα – Edelweiss, Ελλάδα
ΒΡΑΒΕΙΑ WORKS IN PROGRESS
Η κριτική επιτροπή των Works in Progress αποτελείται από:
Άννα Γερμανίδη, Διευθύντρια Αιθουσών και Προγράμματος, ModernFilms, Ηνωμένο Βασίλειο, RémiBigot, Επικεφαλής του τμήματος Semaine de laCritique, Γαλλία, MarkétaŠantrochová, Επικεφαλής του Κέντρου Κινηματογράφου της Τσεχίας, Τσεχία
Το βραβείο Authorwave post-production Creative Services
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για την ωριμότητα της εκτέλεσης του σκηνοθέτη, τη γεμάτη αυτοπεποίθηση χορογραφία των επιμέρους σκηνών και την αυθεντικότητα με την οποία αποτυπώνεται η σύνθετη σχέση των κεντρικών χαρακτήρων, το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία:
HAPPY PEOPLE
Σκηνοθεσία: Filip Peruzović, Σενάριο: FilipPeruzović, Nikolina Bogdanović, Παραγωγή: TenaGojić – Dinaridi Film, Κροατία
Το βραβείο MuSou Music Group σε υπηρεσίες post-production στους τομείς του ήχου και της μουσικής.
Το σκεπτικό της επιτροπής: Για τη φιλόδοξη αφηγηματική δομή, την καταγραφή μιας σύγχρονης τραγικής ιστορίας που μοιάζει να είναι προσγειωμένη στην πραγματικότητα, τη μεγάλη προσοχή στους χαρακτήρες και το συναρπαστικό συναίσθημα της γνωριμίας με μία νέα φωνή, το βραβείο απονέμεται στην ταινία:
BONDS, ROOTS AND PASSIONS
Σκηνοθεσία: Sunay Terzioğlu, Σενάριο: Ferit Karahan, Παραγωγή: Timur Harzadın – Denge Yapimve Danışmanlık, Τουρκία
Το βραβείο 119 Marvila Studios σε υπηρεσίες μίξης ήχου
Σκεπτικό: Για την αυτοπεποίθηση στη σκηνοθεσία, την κοινωνική συνάφεια στην πολυ-εθνική εκπροσώπηση και για την πανέμορφη απεικόνιση της αυξανόμενης οικειότητας μεταξύ των χαρακτήρων, το βραβείο απονέμεται στην ταινία:
HALISA
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Sophie Artus, Παραγωγή: Yochanan Kredo, Linor Lavi – July August Productions, Ισραήλ
Το βραβείο Asterisk* Marketing σε συμβουλευτικές υπηρεσίες στη στρατηγική μάρκετινγκ και στο περιεχόμενο presskit
Σκεπτικό: Το πρότζεκτ μάς γοήτευσε με την ισχυρή οπτική ταυτότητα και τη συναισθηματική αφήγησή του. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία:
BEACHCOMBER
Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαραγκός, Σενάριο: Αριστοτέλης Μαραγκός, Χρυσούλα Κοροβέση, Παραγωγή: Κωνσταντίνος Κουκούλης – ΠLANKTON, Ελλάδα
Το βραβείο της ΕΡΤ Agora Works in Progress, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, και απονέμεται σε ελληνική ταινία.
Σκεπτικό: Για την οικεία και τρυφερή σκιαγράφηση ενός μοναχικού άνδρα, τη μυστηριώδη, πυρετική και μαγική ατμόσφαιρα αυτής της low-fi οδύσσειας μιας συντροφικότητας, το βραβείο απονέμεται στην ταινία:
ΜΑΛΔΙΒΕΣ
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ντάνιελ Μπόλντα, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Χριστίνα Σταυροπούλου – Filmiki Productions, Συμπαραγωγή: Ντάνιελ Μπόλντα – Edelweiss, Ελλάδα
Το βραβείο της Crew United απονέμεται στο πλαίσιο του προγράμματος Meet the Future της Αγοράς. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, «το βραβείο απονέμεται στον σεναριογράφο-σκηνοθέτη ΝεριτάνΖιντζιρία για τη συνοχή, τη συνέπεια και την ακρίβεια που μας παρουσίασε τόσο στο μέχρι τώρα έργο του όσο και στη σειρά (περιεχόμενο, σεναριακή και σκηνοθετική προσέγγιση), την οποία αναπτύσσει αυτή την περίοδο. Ο νικητής κερδίζει πενταετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα της Crew United».
Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2021-2027 και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, επίσημου χορηγού επικοινωνίας του Φεστιβάλ, της COSMOTE TV, μεγάλου χορηγού του Φεστιβάλ, της Alpha Bank χορηγού προσβασιμότητας, της Mastercard, επίσημης κάρτας πληρωμών, της Aegean, επίσημου αερομεταφορέα, της Fischer, χορηγού βραβείων κοινού, και της Jameson.
Οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υλοποιούνται με την υποστήριξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.