Ανήμερα των 38ων γενεθλίων της Lady Gaga, «ξεσκονίζουμε» τα άλμπουμ από το σόλο ξεκίνημα της στη δισκογραφία μέχρι το «Chromatica» και λίγο… ίσως πριν από την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ.. Μαζί τους, ταξιδεύουμε πίσω, στο μακρινό 2008, όταν η τότε 22χρονη Stefani Joanne Angelina Germanotta, έκανε το «μπαμ» στη μουσική βιομηχανία ως ανερχόμενη περσόνα της ποπ κουλτούρας.
Παρότι υπάρχουν φήμες εδώ και βδομάδες, που ήθελαν την καλλιτέχνιδα και διάσημο pop icon, να βρίσκεται στο κατώφλι του νέου της άλμπουμ, το σενάριο άρχισε να επιβεβαιώνεται, όταν η Lady Gaga πόσταρε στο λογαριασμό της στο Instagram, ένα selfie βίντεο που βρισκόταν πίσω από ένα μικρόφωνο, στο θάλαμο ηχογράφησης ενός στούντιο. Ακολούθησαν κι άλλες φωτογραφίες τις επόμενες μέρες, πάλι στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram, με μία από αυτές να δείχνει την Gaga να κρατά μια κιθάρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο caption«Όχι, δεν φτιάχνω ένα ροκ άλμπουμ» (“No I’m not making a rock album”). Και σαφώς, αυτό αρκεί για να πάρουν οι φανς «φωτιά».
Υπενθυμίζουμε, σε αυτό το πλαίσιο, ότι η αγαπημένη τραγουδίστρια της ποπ μουσικής βιομηχανίας, κυκλοφόρησε το τελευταίο της άλμπουμ το 2020, με τίτλο “Chromatica”, το έκτο διαδοχικό άλμπουμ της, εμπνευσμένο από την LP, κερδίζοντας κορυφαία θέση στα charts, με το κομμάτι “Rain Οn Μe” (ft. Ariana Grande).
Το διάστημα αυτό, παράλληλα με τη μουσική, η αγαπημένη popstar κι ηθοποιός, ετοιμάζει το ντεμπούτο της ως Harley Quinn, δίπλα στο Joker του Joaquin Phoenix, στο μιούζικαλ-θρίλερ και σίκουελ του Joker, “Folie á Deux”, που θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Και καθώς οι φανς, παρακολουθούν στενά τις παράλληλες ενασχολήσεις της αγαπημένης τους καλλιτέχνιδος αυτό το διάστημα, είναι αδύνατον να αντισταθούν σε προτάσεις από τις μουσικές πλατφόρμες τους, έτοιμες να τους ταξιδέψουν χρόνια πίσω, στο μακρινό 2008, όταν η Lady Gaga (Stefani Joanne Angelina Germanotta), έκανε το ντεμπούτο της στη μουσική σκηνή. Φέτος τον Αύγουστο, μάλιστα, κι αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα κλείσει 16 χρόνια κυριαρχίας στην ποπ μουσική βιομηχανία και την ποπ κουλτούρα.
Ακολουθεί μια σύντομη αναδρομή στα άλμπουμ της Lady Gaga από το 2008, με το πρώτο της άλμπουμ “The fame” μέχρι το τελευταίο της “Chromatica”, το 2020.
The fame (2008):
Το μουσικό ντεμπούτο της στην παγκόσμια μουσική σκηνή, ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκτόξευση της φήμης της ραγδαία, με παγκόσμια hitsόπως το “Just Dance,” “Poker Face,” και “Paparazzi”. Το άλμπουμ, όχι μόνο εισήγαγε το κοινό στον μοναδικό κόσμο της ανερχόμενης τότε LadyGaga– ένα μουσικό blendαπό ποπ και ηλεκτρονική danceμουσική – αλλά αποτέλεσε και παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο, με τις πολυάριθμες υποψηφιότητες του σε βραβεία, όπως Grammyγια Καλύτερη Χορευτική Ηχογράφηση και Καλύτερο Electronic/DanceΆλμπουμ.
Σε συνέντευξή της, τότε, για την επιτυχία του πρώτου άλμπουμ της, η καλλιτέχνις είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήθελα το άλμπουμ να είναι ένας σχολιασμός στην κουλτούρα των celebrityκαι για όσους πάντα επιθυμούσαν φήμη και προσοχή. Δεν είναι πάντα όμορφα όλα αυτά, είναι όμως συναρπαστικά».
The Fame Monster (2009):
Μετά τη μαζική επιτυχία του “The fame”, η Lady Gaga, πιο ώριμη, σκοτεινή και πειραματική, κυκλοφορεί μια επέκταση του, με τίτλο “The fame monster”, ισχυροποιώντας την παρουσία της στη μουσική βιομηχανία, ως ανερχόμενο popicon. Μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες του, που κατάφεραν να αποσπάσουν και υποψηφιότητες σε βραβεία, ήταν τα “Bad Romance” και “Telephone”.
Σε σχετική ερώτηση για τη δημιουργική πορεία της μέχρι την κυκλοφορία του άλμπουμ, η Lady Gaga εξήγησε: «Ήθελα να εξερευνήσω τις σκοτεινές πλευρές της φήμης και τα τέρατα που έρχονται μαζί της. Έχει να κάνει περισσότερο το να αγκαλιάσεις αυτούς τους δαίμονες και να τους μετατρέψεις σε τέχνη».
Born This Way (2011):
Δύο χρόνια μετά το “The fame monster” και προχωρώντας σε ακόμα πιο ανθρωποκεντρικά μονοπάτια, η Lady Gaga κυκλοφορεί άλλο ένα μουσικό φαινόμενο, κατακτώντας γι’ ακόμη μια φορά τις κορυφαίες θέσεις ακροαματικότητας στα charts.
Το ομότιτλο κομμάτι του άλμπουμ της, αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα για τους φανς της, προσκαλώντας τους να αποδεχθούν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους και χαρίζοντας στην Gagaεπάξια τον τίτλο ως «Υπέρμαχο της ισότητας και της αποδοχής». «Ήθελα να δημιουργήσω ένα εμβατήριο για κάθε άνθρωπο που έχει νιώσει ποτέ στη ζωή του περιθωριοποιημένος ή παρεξηγημένος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για την έμπνευσή της για το κομμάτι. «Για μένα, η ατομικότητα και το να αγκαλιάζεις αυτό που πραγματικά είσαι, είναι δύο στοιχεία που αξίζει να επευφημούμε».
Artpop (2013):
Havant-gardeποπκουλτούρακαι τα θολά όρια μεταξύ κουλτούρας και τέχνης, πλαισίωσαν μια ακόμα πιο πειραματική, ανά σημεία σουρρεαλιστική Lady Gaga, η οποία, το 2013, κυκλοφορεί το “Artpop”, προκαλώντας ακόμα περισσότερο τα όρια της μουσικής της και τις αντίληψης των ακροατών της.
Παρότι στην αρχή το άλμπουμ έλαβε μεικτές κριτικές, κομμάτια όπως τα “Applause,” “Do What U Want” (ft. R. Kelly), and “G.U.Y.”κέρδισαν απόλυτα τις εντυπώσεις και την εκτίμηση του κοινού της, υπενθυμίζοντας τους αυτοαναφορικά, πως η τέχνη είναι φτιαγμένη όπως και το άλμπουμ της˙ για να σπρώχνει τα όρια της αντίληψης των ανθρώπων.
Joanne (2016):
Με το “Joanne”, η Lady Gaga αποχαιρετά, προσωρινά, τους ηλεκτρονικούς ήχους της, διεισδύοντας σε ιστορίες εμπνευσμένες από την οικογένειά της και τα προσωπικά της βιώματα, για να «ντύσει» τα κομμάτια της με πιο countryκαι rock-influenced ήχους. Δεν ήταν θέμα ταυτότητας˙ οι ήχοι αυτοί ήταν οι μόνοι ικανοί να μεταφέρουν τους ακροατές της σε αυτό το πιο προσωπικό ταξίδι. Κομμάτια που ξεχώρισαν ήταν η μπαλάντα”Million Reasons” και το “Perfect Illusion”, χαρίζοντας στην ποπ τραγουδίστρια αποδοχή από τους κριτικούς, καθώς κι ένα πιο συναισθηματικό κι ευέλικτο μουσικό προφίλ.
Για την ίδια την Gaga, σαφώς, ήταν ένα ακόμα συναρπαστικό και συναισθηματικό ταξίδι. Όπως η ίδια είχε δηλώσει, ήταν ένα «βαθιά προσωπικό άλμπουμ, φόρος τιμής για την οικογένειά και τις ρίζες» της, γιατί η φιλοσοφία του ήταν απλή˙ να μιλήσει «για το πώς κανείς βρίσκει δύναμη μέσα από τις ευάλωτες πλευρές του».
Chromatica (2020):
Με το τελευταίο της άλμπουμ κι επιστρέφοντας στην ηλεκτρονική ποπ, που την κατέστησε παγκοσμίως γνωστή, η Lady Gaga επιχείρησε να προσεγγίσει θέματα όπως η ψυχική ανθεκτικότητα και η φυγή από την πραγματικότητα μέσα από τη μουσική του “Chromatica”. Μαγνητίζοντας τους φαν στους ρυθμούς των κομματιών της και προσκαλώντας τους να αφήσουν για λίγο πίσω τον πόνο τους και να αφήσουν τη μουσική να τους παρασύρει στο χορό (ή ακόμα και να τους θεραπεύσει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια), το “Chromatica”, ενσωμάτωσε στην ποπ ταυτότητά του, μια ασυνήθιστα θεραπευτική δύναμη.
Κομμάτια της που ξεχώρισαν και κέρδισαν πλήθος εκθειαστικών κριτικών και θέρμης από το κοινό της, ήταν τα “Stupid Love”, “911”καθώς και το “Rain on me”, η συνεργασία της με την Ariana Grande, που παραμένει μέχρι και σήμερα η κορυφαία επιτυχία της.
Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο με τη Lady Gaga˙ όσο κι αν η ίδια έχει προ πολλού αφήσει την υπογραφή της με διάφορα κοινωνικά προφίλ (ως popicon, LGBTQ ακτιβίστρια, μαχήτρια για την ψυχική υγεία, κ.α.), είναι αδύνατον να αμφισβητήσει κανείς την δίψα μιας εκ φύσεως «χαμαιλέοντα» που αλλάζει, εξελίσσεται και διευρύνει τα όρια της τέχνης, που αποδέχεται κι υπηρετεί.