Τα μεγάλα βήματα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακοποίηση του ελληνικού δημόσιου τομέα, ανέδειξε η Τelekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, στο Mobile World Congress (MWC) 2024 της Βαρκελώνης.
Στην παρουσίαση με θέμα «Το ταξίδι της Ελλάδας σε έναν ψηφιακό δημόσιο τομέα», συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μαζί με την κα. Dominique Leroy, Μέλος του Συμβουλίου Διεύθυνσης της Telekom, Υπεύθυνη για την Ευρώπη και τον κ. Γρηγόρη Χριστόπουλο, Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κυρανάκης μίλησε για την εξαιρετική συνεργασία με την COSMOTEστην υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων έργων τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών, όπως ο «Ψηφιακός Βοηθός» – «mAigov», που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), ενώ αναφέρθηκε στα μελλοντικά πλάνα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο και τη Ναυτιλία. Η κα.Leroyσχολίασε την εντυπωσιακή πρόοδο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα αποτελεί παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη. Ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για την ψηφιακοποίηση του δημοσίου τομέα τα επόμενα χρόνια, χάρη στη δύναμη της τεχνολογίας και την αξιοπιστία της COSMOTE και της Telekom.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του MWC, στο περίπτερο της Telekom, που συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, είχαν ξεχωριστή θέση τα μεγάλα έργα ICTπου έχουν υλοποιηθεί από την COSMOTE και συμβάλλουν καθοριστικά στην ψηφιακοποίηση της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών ήταν έργα που αφορούν στον τομέα του e-health, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) και το myhealthapp.
Τι παρουσίασε η Telekom στο MWC2024
Στο MWC 2024, η Telekom έδωσε μια «γεύση» από το μέλλον, εστιάζοντας στις καινοτομίες που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και πώς μπορεί το «MagentaAI» να βελτιώσει την καθημερινότητά μας.
Smartphones τεχνητής νοημοσύνης
Σε συνεργασία με τις Qualcomm και Brain.ai, η Telekom παρουσίασε το όραμά της για τα smartphones τεχνητής νοημοσύνης με το «TPhone», στο οποίο ένας ψηφιακός ΑΙ βοηθός αντικαθιστά τις αμέτρητες εφαρμογές.
Το router του αύριο
Με το «ConceptT» και χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά παραδείγματα σχεδιασμού, η Telekom παρουσίασε πώς οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα κλασικό router. Ως βοηθό της είχε την «Emma», ένα εντυπωσιακό άβαταρ με τη μορφή ολογράμματος βασισμένο στην τεχνολογία ΑΙ που έκανε διάλογο με τους χρήστες. Επιπλέον, στο περίπτερο της εταιρείας υπήρχε και ένα router με τη μορφή ρομπότ, που μπορεί να περιπλανηθεί στο σπίτι και να λειτουργήσει ως ψηφιακός βοηθός, δίνοντας πληροφορίες για την κατανάλωση ρεύματος, για το αν χρειάζονται πότισμα τα φυτά κ.ά.
«Μobile mast to go» φορητός σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας
Το «Μobile mast to go» είναι ένας φορητός σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας για την ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες κάλυψης 4G και 5G, όπως σε εταιρικές εγκαταστάσεις, σε περιοχές που έχουν πληγεί από καιρικά φαινόμενα, σε μεγάλες εκδηλώσεις, αλλά και σε αθλητικές διοργανώσεις όπως το Euro 2024, στο οποίο και θα αξιοποιηθεί. Το έργο υλοποιείται από κοινού από τις εταιρείες Meiré undMeiré, elastique. και Grosse8 για την Telekom.
Λύσεις IoT
Στο περίπτερό της, η Telekom έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο παγκόσμιο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και στο πώς αυτό μπορεί να εξελίξει τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ευρώπη. Στο περίπτερο παρουσιάστηκαν διασυνδεδεμένες συσκευές, μικρά ρομπότ, τα οποία λειτουργούν αυτόνομα και μπορεί κάποιος να διαχειριστεί εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας τις υποδομές της Telekom. Αυτά τα αυτόνομα οχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία, για τον καθαρισμό θαλασσών, πάρκων, για να ρίχνουν αλάτι στον δρόμο όταν χιονίζει κ.ά.
Στο φετινό MWC συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 εκθέτες από όλο τον κόσμο, ενώ η επισκεψιμότητα ξεπέρασε κάθε ρεκόρ με περισσότερα από 100.000 στελέχη και επαγγελματίες από περίπου 200 χώρες του κόσμου.