Η κοινωνική λειτουργός και ψυχοθεραπεύτρια Διονυσία Γιαννοπούλου, αφιερωμένη 30 χρόνια στην επιστήμη της, εργαζόμενη ως οικογενειακή σύμβουλος, σύμβουλος ζευγαριών, στο κέντρο πρόληψης του Δήμου Κηφισιάς και κέντρο απεξάρτησης «Θησέας» κι εκπαιδευμένη από τον Ματθαίο Γιωσαφάτ, μας διηγείται την εμπειρία της καθήμενη από την άλλη πλευρά του καναπέ.
Το 2018 όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσει όλα όσα λειτουργούσαν για εκείνη μέχρι τότε στην καθημερινότητα της. Μέσα από διεργασίες μετέτρεψε το φόβο και τον πόνο της σε δύναμη και αναδύθηκε ένας πιο δυνατός εαυτός με νέα εκτίμηση για τη ζωή. Με σύμμαχο την ψυχοθεραπεία, γιατρούς και νέους φίλους, συνάντησε και γιάτρεψε το εσωτερικό της παιδί ανάρρωσε και ξανασυστήθηκε στη ζωή.
Το ταξίδι αυτό την οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου «Ανθίζοντας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, όπου περιγράφει όλα στάδια της εμπειρίας της με την ελπίδα να συνδεθεί και να βοηθήσει όλους όσους περνάνε μια παρόμοια διαδικασία
Πώς νιώθετε που μοιράζεστε μια τόσο προσωπική εμπειρία με το κοινό μέσα από το βιβλίο σας;
Αισθάνομαι ότι χρειάζεται αυτό το αυτοβιογραφικό μοίρασμα, μέσα από το βιβλίο γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να «συνδεθώ» με όλους και όλες που περνούν δυσκολίες και να μπορέσουν να ταυτιστούν μαζί μου, δείχνοντας ότι έχω περάσει και εγώ από αυτό το δύσκολο μονοπάτι και υπάρχει φως στο τούνελ και υπάρχει τρόπος να μεταμορφώσουμε τα προβλήματα σε δύναμη, σοφία και εξέλιξη και να βγούμε νικητές. Αισθάνομαι πολύ άνετα να μοιράζομαι τις δύσκολες στιγμές και την προσωπική μου ιστορία καθώς και τις θεραπευτικές διεξόδους που ακολούθησα. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες, την σοφία και την γνώση που κερδίσαμε από αυτές.
Μπορείτε να μας περιγράψετε την ψυχολογική σας κατάσταση μετά τη διάγνωση με καρκίνο;
Αμέσως μετά το σοκ της διάγνωσης αισθάνθηκα πολύ αδύναμη και ένιωθα τρομερό φόβο και άρνηση ότι δεν θα τα καταφέρω να αντιμετωπίσω όλα τα δύσκολα στάδια της θεραπείας.
Πώς βιώσατε τα 4 στάδια (άρνηση, θυμός, θλίψη, αποδοχή) μετά τη διάγνωση;
Αναπόφευκτα θα περάσουμε από όλα τα δύσκολα στάδια. Του σοκ της άρνησης, του «γιατί σε μένα;», του θυμού με όλους μέχρι και με το Θεό, του τεράστιου φόβου, του πανικού και της θλίψης. Το μυστικό για να προλάβουμε την κατάρρευση είναι η αποδοχή του προβλήματος και να το δούμε σαν ευκαιρία για αλλαγή. Όσο πιο γρήγορα το πάρουμε απόφαση και σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα ιατρικής και ψυχολογικής αντιμετώπισης τόσο πιο γρήγορα θα σταθούμε ξανά στα πόδια μας και θα νιώσουμε ασφάλεια και ότι πάμε προς την λύση και την θεραπεία.
Ήταν σημαντική βοήθεια η ψυχοθεραπεία ώστε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια;
Η ψυχοθεραπεία ήταν μια πολύ σημαντική και υποστηρικτική εμπειρία που με ώθησε να αγκαλιάσω την αδυναμία μου και έτσι μεταμορφώθηκε σε δύναμη! Ξανασυνάντησα το εσωτερικό μου παιδί και φρόντισα επιμελώς τις ανάγκες του για ασφάλεια, υποστήριξη αγάπη και θρέψη. Έκανα πολλές αλλαγές στον προσωπικό και επαγγελματικό πεδίο, έβαλα σε ένα πλυντήριο τις σχέσεις μου και αφαίρεσα τις τοξικές σχέσεις και καταστάσεις.
Η εμπειρία του καρκίνου άλλαξε την οπτική σας για τη ζωή;
Η εμπειρία του καρκίνου με έκανε να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου, τη δύναμη αλλά και την αδυναμία μου, τις πληγές μου και τις αντοχές μου. Μου άλλαξε την οπτική στο τι είναι σημαντικό και στο τι δεν είναι, σε τι αξίζει να δίνω σημασία και σε τι όχι.
Έμαθα να βάζω πιο δυναμικά όρια και να προστατεύω περισσότερο την ευαισθησία μου. Κυρίως όμως με εκπαίδευσε στο να μάθω πιο πολύ να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου, τις ανώτερες δυνάμεις και τη ζωή!
Έμαθα ότι υπάρχει πάντα υποστήριξη στα δύσκολα και ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος.
Σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής σας, πως η ασθένεια επηρέασε τις σχέσεις σας με τους γύρω σας;
Κάποιοι κοντινοί σου άνθρωποι θα σε εγκαταλείψουν και δεν θα είναι ουσιαστικά παρόντες δίπλα σου. Προφανώς δεν μπορούν ή δεν έχουν τα αποθέματα ή δεν ξέρουν με τι τρόπο να σε βοηθήσουν.
Τα δύσκολα είναι μια καλή περίοδο για να ξανασυστηθούμε με τους ανθρώπους δίπλα μας και να ξεκαθαρίσουμε ποιους αξίζει να κρατήσουμε και ποιους να τους απελευθερώσουμε από τη ζωή μας για να κάνουμε χώρο να έλξουμε νέους ανθρώπους που θα είναι στην ίδια συχνότητα με εμάς.
Η αλήθεια είναι ότι όπως πάντα στις δύσκολες φάσεις της ζωής μου δημιουργώ μια ομάδα αλληλεγγύης. Έτσι και τότε για να νιώθω ότι δεν είμαι μόνη μου και έχω υποστήριξη. Ένιωσα τότε τις σχέσεις μου να ανθίζουν. Στα δύσκολα μας δίνετε η ευκαιρία να χτίσουμε πολύ ουσιαστικές, δυνατές και αληθινές σχέσεις. Σχέσεις στις οποίες δείχνουμε στους άλλους τις αδυναμίες μας και μαθαίνουμε να ζητάμε αλλά και να δεχόμαστε βοήθεια!
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη συγγραφή του βιβλίου;
Κατά την συγγραφή του βιβλίου ένιωσα ότι ήταν μια δυνατή θεραπευτική διαδικασία για μένα. Με δυσκόλεψε πιο πολύ το κομμάτι με τα αίτια της ασθένειας που χρειάστηκε να συνδεθώ ξανά με τις πληγές μου. Αισθάνθηκα ότι το βιβλίο έχει μια αποστολή: να βοηθήσει τους αναγνώστες του να δουν με άλλα μάτια τις δυσκολίες της ζωής σαν μια ευκαιρία για κάθαρση, μεταμόρφωση, αλλαγή και εξέλιξη! Και να ανοίξουν για να δεχτούν τα δώρα της κρίσης σαν τεράστια ευκαιρία!
Πολύς κόσμος εκεί έξω αντιμετωπίζει μια παρόμοια συνθήκη, πως θα τον θα βοηθούσε η ανάγνωση του βιβλίου σας;
Το βιβλίο έχει μεγάλη θεραπευτική δύναμη. Από το feedback που έχω πάρει ο κάθε αναγνώστης ταυτίζεται με κάθε κεφάλαιό του και νιώθει να γεμίζει με δύναμη και αισιοδοξία. Νιώθει, κάνοντας τις βιωματικές ασκήσεις του βιβλίου, ότι αποκτά τα εργαλεία για να βρει τις κατάλληλες λύσεις και να βάλει όρια. Να συνδεθεί με τη δύναμη του, να συγχωρέσει, να θεραπεύσει τα τραύματα του, να συνειδητοποιήσει τα αίτια που τον οδήγησαν εδώ, να αλλάξει την διατροφικές του συνθήκες, να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του.
Τέλος, διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης θέλει να εξισορροπήσει την αρσενική και θηλυκή του ενέργεια, να μεταμορφώσει τις σχέσεις του και να αφαιρέσει ότι δεν χρειάζεται στη ζωή του και να κάνει καινούργια ξεκινήματα!
Πείτε μας τη γνώμη σας για τη σημασία της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα;
Είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη της ψυχικής υγείας, κυρίως στο τομέα της πρόληψης και της θεραπείας. Σε μια εποχή που έρχονται στην επιφάνεια πολλά περιστατικά βίας και ψυχοπαθολογίας χρειάζονται και τα ανάλογα κέντρα υποστήριξης.
Ποια είναι η θεματολογία που σας αγγίζει περισσότερο ως συγγραφέα;
Τα θέματα της ψυχολογικής υποστήριξης και αυτογνωσίας είναι τα αγαπημένα μου θέματα ως ψυχοθεραπεύτρια! Με εμπνέουν περισσότερο τα βιβλία που έχουν πρακτικό οδηγό με συγκεκριμένα βήματα για αλλαγή και εξέλιξη. Με αγγίζουν τα βιβλία ,που έχουν και προσωπική αυτοβιογραφία και είναι μεταμορφωτικά!
Πώς συνδυάζετε την συγγραφή με τις υπόλοιπες επαγγελματικές και προσωπικές σας ασχολίες;
Για μένα το γράψιμο ενός βιβλίου είναι μια «αποστολή», μια κοινωνική προσφορά. Είναι ο τρόπος να μεταδώσεις την εμπειρία σου, τη σοφία σου, την έμπνευση σου, την υποστήριξη σου στους άλλους σε θέματα που τα έχεις μελετήσει βαθιά και έχεις βρεις αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης.
Ναι ήταν πολύ σημαντική διαδικασία η δημιουργία, η γέννηση ενός βιβλίου και ακόμα πιο σημαντική η συνέχεια. Ακολουθώντας την αποστολή του βιβλίου, ταξιδεύοντας για να μεταφέρεις τα μηνύματα του από πόλη σε πόλη. Θεωρώ ότι η γέννηση ενός βιβλίου ισοδυναμεί με την γέννηση ενός παιδιού και ο «γονιός» του δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Το βάζει προτεραιότητα και ακολουθεί τις διαδρομές του. Για να γράψεις και να υποστηρίξεις ένα βιβλίο θα πρέπει να κάνεις θυσίες και να αφαιρέσεις κάποιες επαγγελματικές ή κοινωνικές σου δραστηριότητες και να βάλεις το παιδί -βιβλίο στις πρώτες θέσεις των επιλογών σου!
Κλείνοντας, ποια είναι τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια;
Νιώθω τόσο πλήρης με αυτήν την διαδικασία που ονειρεύομαι να γράψω και άλλα βιβλία με άλλες αποστολές. Ίσως ένα εγχειρίδιο για φροντίδα και υποστήριξη των γονιών στο οποίο θα αξιοποιήσω την εικοσαετή εμπειρία μου στον συντονισμό σχολών γονέων και ίσως και ένα ακόμα με θέμα «πως να ανακαλύψεις τον προορισμό σου» και ένα τρίτο «πως να μεταμορφώσεις τη δύσκολη σχέση σου ή να έλξεις τον κατάλληλο σύντροφο» και ότι άλλο η Ζωή με εμπνεύσει.