Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tasteatlas.com, η οποία αξιολογεί και βαθμολογεί γεύσεις και πιάτα απ’ όλη την Ευρώπη τοποθετεί το κοντοσούβλι στην απόλυτα τιμητική 2η θέση ανάμεσα σε 56 πιάτα με βάση το ψημένο χοιρινό κρέας που δημιουργούνται σε κάθε σημείο της Ευρώπης.
Οι αναγνώστες του άρθρου, οι οποίοι έχουν δοκιμάσει το συγκεκριμένο φαγητό, φαίνεται να συμφωνούν απόλυτα καθώς το βαθμολόγησαν με 4,5/5.
«Το κοντοσούβλι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συχνά συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί. Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε ένα μεγάλο σουβλάκι και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, που έχει σαν αποτέλεσμα μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό».
Ποιο βρίσκεται στην πρώτη θέση;
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το μόνο πιάτο που κερδίζει το κοντοσούβλι είναι το Carne de porco à Alentejana. Πρόκειται για μια συνταγή που παρασκευάζεται στην Πορτογαλία και ειδικά στον νότο, την περιοχή του Αλγκάρβε. Κατέκτησε την πρωτιά με 4,6/5 απέναντι στο κοντοσούβλι.
«Αυτό το παραδοσιακό πιάτο της Πορτογαλίας συνδυάζει μαριναρισμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος με μύδια και μια ελαφρώς πικάντικη σάλτσα με κρασί. Αν και το όνομα αυτού του κλασικού μπορεί να σημαίνει ότι προέρχεται από το Αλεντέχο (μια περιοχή της κεντρικής Πορτογαλίας), πιστεύεται ότι αρχικά εμφανίστηκε στην περιοχή Αλγκάρβε. Του δόθηκε όμως το σημερινό του όνομα λόγω των πολύτιμων μαύρων χοίρων που εκτρέφονται πιο συχνά στο Αλεντέχο. Το πιάτο είναι βασικό εστιατόριο που βρίσκεται σε όλη την Πορτογαλία. Συνήθως γαρνίρεται με φρέσκο κόλιανδρο και συνδυάζεται με φέτες λεμονιού, τηγανητές πατάτες και χωριάτικο ψωμί στο πλάι».
Τα 3 ελληνικά πιάτα στην πρώτη δεκάδα
Στην πρώτη δεκάδα βρίσκουμε όχι μόνο το κοντοσούβλι, αλλά και άλλα δύο ελληνικά πιάτα! Στην 3η θέση φιγουράρει η παραδοσιακή γουρνοπούλα από τη Μεσσηνία (μάλιστα με βαθμολογία 4,5/5, όπως και το κοντοσούβλι. Άρα μικρές λεπτομέρειες τη χωρίζουν από το… αργυρό μετάλλιο, αν απομονώσουμε μόνο το ελληνικό κρεατικό). Στην 7η θέση το λατρεμένο μας κρητικό απάκι με βαθμολογία 4,2/5.
Στη λίστα με τα 56 διαφορετικά ευρωπαϊκά πιάτα με χοιρινό περιλαμβάνονται και άλλα τρία πιάτα από τον ελληνικό χώρο. Η «λούντζα» από την Κύπρο (παραδοσιακό αλλαντικό με καπνιστό χοιρινό) βρίσκεται στην 20η θέση (βαθμολογία 4,0/5). Το μαγειρευτό χοιρινό με σέλινο στην 33η θέση (βαθμολογία 3,8/5). Η επίσης κυπριακή αφέλια (κρασάτο χοιρινό) στην 49η θέση (βαθμολογία 3,5/5).
Συνολικά έχουν βαθμολογηθεί 56 συνταγές από 22 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα (και η Κύπρος) είναι μαζί με την Ιταλία αυτές που έχουν βάλει τις περισσότερες στη λίστα, από έξι.
Discover the best rated dips in the world: https://t.co/dH9H40GGGl pic.twitter.com/SyFny83lS6
— TasteAtlas (@TasteAtlas) April 8, 2024