Την τελευταία του πνοή άφησε ο Νάσος Πατέτσος, η θρυλική φωνή του ελαφρού τραγουδιού που μεσουράνησε τις δεκαετίες 40, 50 και 60.
Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Πριν από λίγο μας ενημέρωσαν από τη διεύθυνση του Γηροκομείου Αθηνών ότι ο αγαπημένος μας παλαίμαχος τραγουδιστής και ηθοποιός μία μεγάλη φίρμα τον δεκαετιών 40,50,60,70, η πιο μελωδική φωνή του ελαφρού τραγουδιού που τον λάτρευε η μητέρα μου κι είχα την τύχη να δουλέψω μαζί του στα πρώτα μου χρόνια (κι εκεί γνώρισα τον ευγενικό του χαρακτηρα) στο ΚΑΜΠΑΡΕ της τότε Ερτ2, που ηταν μια μορφή μουσικης επιθεώρησης, ο Νάσος Πατέτσος ταξίδεψε στον ουρανό μαζί με το άσπρο του περιστέρι την μεγάλη του επιτυχία….” Άσπρο μου περιστέρι πέτα.”έτσι τραγουδούσε μελωδικά κι έτσι θα τον θυμόμαστε.. Νασο μου που μας αγαπούσες τόσο σ ευχαριστούμε για όσα μας προσφερες. Θλίψη θα σκορπισει η αποχώρηση σου στους φίλους σου και κυρίως στον αγαπημένο μας Τάκη Σαγιώρ που τόσο σε φρόντιζε. Εμείς ως ΤΑΣΕΗ κι εγώ προσωπικά ως προεδρος του ευχαριστούμε το Γηροκομείο Αθηνών όπου τον τελευταίο χρόνο σε μεταφέραμε για όλη την φροντίδα που σου προσέφεραν με τον καλύτερο τρόπο. Καλό σου ταξιδι..Η φώτο από την γιορτή που καναμε στον Μαγεμενο Αυλό στα 100α γενέθλια του Νασου μας πέρυσι
Λίγα λόγια για τον Νάσο Πατέτσα
Ο Πατέτσος κατάγονταν από φτωχή Λημνιώτικη οικογένεια κεχαγιάδων, δηλαδή πλήρως ακτημόνων κατοίκων της Λήμνου, δηλαδή αυτών που δε διέθεταν κτηματική περιουσία και εργάζονταν στα κτήματα των γαιοκτημόνων. Παρακολούθησε τα μαθήματα της εγκυκλίου και της Μέσης εκπαιδεύσεως στη γενέτειρα του.
Εγκατάσταση στην Αθήνα
Το χειμώνα του 1940, λίγες μέρες πριν την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, επιβιβάστηκε σε ένα ψαροκάικο από τη Λήμνο για να φτάσει στον Πειραιά όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω βλάβης και επέστρεψε στη Λήμνο. Μια δεύτερη προσπάθεια του ευοδώθηκε και σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη του, έφτασε στην Αθήνα στις 19 Ιανουαρίου του 1941 την ημέρα του θανάτου του Ιωάννη Μεταξά, του ηγέτη του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. Την περίοδο της κατοχής της Ελλάδος από τις δυνάμεις του Άξονα ο Πατέτσος επέστρεψε και έζησε στη Λήμνο κοντά στους οικείους του. Ο πατέρας του ήταν ράφτης όμως είχε και μια μικρή βάρκα, γεγονός που συνέβαλε στο να διασωθεί η οικογένεια του από την πείνα, ενώ ο ίδιος ο Νάσος εργάστηκε σερβίροντας καφέδες στους Ιταλούς σε ένα επιταγμένο σπίτι της Λήμνου, που βρίσκονταν δίπλα από το πατρικό του. Τον Μάιο του 1945, λίγους μήνες μετά την Απελευθέρωση της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, επέστρεψε στην Αθήνα.
Καλλιτεχνική καταξίωση
Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ο Πατέτσος κατατάχθηκε ως εθελοντής στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, επιλέγοντας το ως τον επαγγελματικό του δρόμο. Υπηρέτησε ως ναύτης σε ναρκαλιευτικό πλοίο, το μεγαλύτερο διάστημα στο θαλάσσιο στενό Καβάλας-Θάσου. Στη διάρκεια της παραμονής του στο Πολεμικό Ναυτικό τον ανακάλυψε ο μαέστρος Ζοζέφ Κορίνθιος, ο οποίος τον πήγε για ακρόαση στη δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια (Columbia), δοκιμασία που ολοκλήρωσε με επιτυχία. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής και ερμηνείας με τη γνωστή καλλιτέχνιδα Δανάη και το 1951 έγραψε τον πρώτο του δίσκο μικρής διάρκειας. Τον Ιανουάριο του 1952, ντυμένος με στολή ναύτη καθώς ήταν ακόμη στο Πολεμικό Ναυτικό, ηχογράφησε το «Τραγούδι του ναύτη». Λίγες εβδομάδες αργότερα οι Γιώργος Οικονομίδης και Κώστας Πρετεντέρης τον παρουσίασαν στο «Άλσος», στο πλευρό του Γιάννη Βογιατζή, όπου σημείωσε σημαντική επιτυχία. Τον χειμώνα του ’53 πραγματοποίησε ντεμπούτο στο θέατρο, και έκτοτε συνεργάστηκε με όλα τα λαμπερά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Έκανε εκατοντάδες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ έκανε και περιοδείες σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Αυστραλία, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γερμανία για πολλούς μήνες κάθε φορά.
Δισκογραφία / Θεατρικές παραστάσεις
Ο Πατέτσος, που η μουσική του καριέρα διήρκησε 40 περίπου χρόνια, από το 1950 ως το 1992, την περίοδο της καλλιτεχνικής του ακμής, κυριάρχησε τόσο στη δισκογραφία, αν και ερμήνευσε πολύ λίγα, περίπου 70 τραγούδια. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Σοφία Βέμπο, Γιώργο Μουζάκη, Μίμη Πλέσσα, Τονυ Μαρούδα, Νίκο Γούναρη, Μάγια Μελάγια και άλλους. Εμφανίστηκε σε επιθεωρήσεις στο θέατρο, όπου συνεργάστηκε με πολλούς και στάθηκε επάξια στο πλευρό κορυφαίων ηθοποιών, όπως ο Ορέστης Μακρής, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Κώστας Χατζηχρήστος και η Ντιριντάουα, η Άννα Καλουτά και πολλοί ακόμα. Αναδείχθηκε και καταξιώθηκε μεταξύ των πέντε μεγάλων ερμηνευτών του ελαφρού ρεπερτορίου. Συμμετείχε σε τουλάχιστον μία κινηματογραφική ταινία ενώ πήρε μέρος και σε μία τηλεοπτική σειρά.
Ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, τα: «Άι Μορένα», Bajao του 1955 σε μουσική και στίχους Γιώργου Μουζάκη, από την επιθεώρηση «Φωνή της Αθήνας», συμμετέχουν οι Πόπη Γκυ και «Τρίο Μπελκάντο», «Το τραγούδι του ναύτη», «Ole torero», το 1950 «Πικολίνα μία», «Αμόρε μου μπέλλα Σενιόρα», «Αντιός Μαρικίτα Λίντα», «Άσπρο μου περιστέρι», «Θα ‘ρθεις», το 1953, «Στα κλεφτά», «Μια τέτοια αγάπη», «Ρωτώ μι’ αχτίδα του φεγγαριού», «Μαρία».
Εμφανίστηκε στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση όπου συμμετείχε στην ταινία και στην τηλεοπτική σειρά: «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», το 1953, κινηματογραφική ταινία, «Ο Πρίγκιπας», το 1996, τηλεοπτική σειρά.
Με πληροφορίες από wikipedia