\Ο έρωτας δύο τραγικών «ηρώων» στο Παρίσι του 12ου αιώνα έρχεται μέσα από μία μοντέρνα και πρωτοποριακή δραματουργική σκηνοθεσία να καθηλώσει τους θεατές.
Την τρικυμιώδη αγάπη του φιλοσόφου Αδελάδρου και της μαθήτριάς του Ελοϊζας πραγματεύεται το ομώνυμο έργο του Γιάννη Καλαβριανού το οποίο παίρνει σάρκα και οστά στο θέατρο Πλύφα, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σταυρόπουλου. Παρά τα λυρικά στοιχεία του έργου και τους μυθολογικούς του παραλληλισμούς, η ιστορία είναι πραγματική και ανατρέχει στο Παρίσι την εποχή του Μεσαίωνα. Δύο πραγματικά ιστορικά πρόσωπα του Παρισίου, o θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος, ο οποίος θεωρείται ο «πρώτος διανοούμενος της νεότερης ιστορίας» και η μαθήτριά του Ελοϊζα Φυλμπέρ, μία από τις πιο μορφωμένες γυναίκες της εποχής.
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν εναλλάξ όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους αποδίδουν με ρεαλισμό και ψυχικό σθένος την ακρότητα των συναισθημάτων που επιβάλλει ο ρόλος τους. Αγάπη, έρωτας, πάθος, ευτυχία και στη συνέχεια απόγνωση και τέλμα. Δύο εραστές που ερωτεύτηκαν και αψήφησαν μία ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και τους νόμους της και μέσα από τις δοκιμασίες τους εξυψώνονται και αγιοποιούνται κυνηγώντας την ευτυχία. Κόντρα στα εγκόσμια, στα δεδομένα της εποχής τους, αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό, προσπαθούν να τηρήσουν τους όρκους αιώνιας πίστης που έδωσαν μεταξύ τους και που αντάλλαξαν με κάθε επισημότητας κατ’επιταγή του αυστηρού και συντηρητικού θείου της Ελοΐζα. Οι συνθήκες της ζωής τους, καθώς και ο κοινωνικός τους περίγυρος, πανεπιστημιακός και εκκλησιαστικός τους πολύ σύντομα επέβαλε στο τέλος τον χωρισμό και τη μοναστική ζωή.
Αδιαμφισβήτητα η ποιητική και λυρική γραφή του έργου σε συνδυασμό με το αντισυμβατικό του περιεχόμενο ενάντια στο κατεστημένο της εποχής, το καθιστά μία σύγχρονη τραγωδία, μέσα από την οποία ο θεατής έχει τη δυνατότητα να έρθει αντιμέτωπος με θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα. Παράλληλα, στην παράσταση ενσωματώνονται στοιχεία αρχαίου δράματος που ενισχύουν τον λυρισμό, καθώς αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των ηθοποιών σε σχήμα «χορού» γεγονός που παραπέμπει σε αρχαία τραγωδία.
Οι χαρισματικοί ηθοποιοί σε άμεση διάδραση με το κοινό τους αφηγούνται σε διάρκεια μιάμιση ώρας έναν ύμνο στον αιώνιο έρωτα και την άπιαστη ευτυχία. Χάρη στην αριστοτεχνική σκηνοθεσία, αξιοποιείται ευρηματικά η σκηνή στο σύνολό της. Μοντέρνα εκδοχή της παράστασης αποτελεί η live μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου ο οποίος την παραχώρησε ευγενικά από την ομώνυμη παράσταση του έτους 2014, αλλά και οι μίνι οθόνες παρουσίασης σε σχήμα σταυρού μαζί με τα ηχεία.
Ο εκρηκτικός συνδυασμός του κλασικού με το καινοτόμο και πρωτοποριακό αποτελεί βασικό συστατικό της εν λόγω παράστασης και συνιστά μία αξιόλογη πρόταση για θεατρόφιλους και όχι μόνο.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι εξής ηθοποιοί : Ηθοποιοί: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Αναστάσης Γεωργούλας, Γιώργος Ζιάκας, Μαριαλένα Ηλία, Γιάννης Κόραβος, Δανάη – Αρσενία Φιλίδου.
Εισιτήρια για την παράσταση μπορείτε να προμηθευτείτε στα ταμεία του θεάτρου αλλά και στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ticketservices.gr/event/plyfa-avelardos-kai-eloiza/?lang=el