No Result
View All Result
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
    • Κόσμος
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Νέα τραγούδια
      • Ελληνικές κυκλοφορίες
      • Ξένες κυκλοφορίες
      • Official lyric videos
      • Remixes
      • Ost
      • Ορχηστρική μουσική
      • Χριστουγεννιάτικα τραγούδια
      • Τραγούδια θεατρικών παραστάσεων
      • Τηλεοπτικά soundtracks
    • Video clip
      • Ελληνικά video clip
      • Ξένα video clip
    • Ατζέντα
      • Θεατρικές παραστάσεις
      • Μουσικοθεατρικές παραστάσεις
      • Χορός
      • Παρουσιάσεις βιβλίων
      • Εκθέσεις – Μουσεία
      • Τέχνες & εικαστικά
      • Μουσικές σκηνές
      • Φεστιβάλ
      • Συναυλίες
      • Νυχτερινά κέντρα
      • Clubs
      • Parties
      • Χορηγός επικοινωνίας
    • Θέατρο
      • Θεατρικά νέα
      • Κριτικές θεάτρου
    • Βιβλίο
      • Κριτικές βιβλίων
      • Προτάσεις βιβλίων
    • Media
      • Δηλώσεις
      • Ελληνικές σειρές
    • Σινεφίλ
      • Κινηματογραφικά νέα
      • Κινηματογραφικές κριτικές
      • Ταινίες προσεχώς!
    • Αφιερώματα
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  • ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
No Result
View All Result

Τζέρι Ουέστ: Ο θρύλος του ΝΒΑ έφυγε στα 86 του χρόνια

by MikrofwnoTEAM
Ιούν 12, 2024
in Διεθνή, Μπάσκετ
Reading Time: 2 mins read
Μοιράσου το στο FacebookΜοιράσου το στο Twitter

Δείτε και αυτό

No Content Available
Κάντε share!
         
      

Ο Τζέρι Ουέστ, εμβληματική μορφή του ΝΒΑ και σύμβολο του πρωταθλήματος, απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά στο μπάσκετ ως παίκτης, προπονητής και διοικητικό στέλεχος.

Μία από τις εμβληματικότερες μορφές του ΝΒΑ (και όχι μόνο μεταφορικά, αφού η δική του φιγούρα απεικονίζεται στο logo του πρωταθλήματος), ο Τζέρι Ουέστ, «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοίνωσαν οι Λος Αντζελες Κλίπερς, των οποίων τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της διοίκησης. Ο εκλιπών συνέδεσε το όνομά του με την άλλη ομάδα της πόλης, τους Λέικερς, στους οποίους έμεινε για όλη την αγωνιστική καριέρα του (1960-1974), κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ψηφίστηκε δέκα φορές στην καλύτερη πεντάδα της χρονιάς. Στους «λιμνανθρώπους» έγινε το 1979 τζένεραλ μάνατζερ και ήταν ο δημιουργός της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του 1980, η οποία κατέκτησε πέντε τίτλους, ενώ αργότερα ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε και δημιούργησε το δίδυμο Κόμπε Μπράιαντ-Σακίλ Ο΄Νιλ, που έμελλε να οδηγήσει τους Λέικερς σε ακόμη τρία πρωταθλήματα (ο ίδιος ήταν παρών μόνο στο πρώτο). Εν συνεχεία, ο Ουέστ είχε καθοριστική συμμετοχή και στο «χτίσιμο» των σύγχρονων Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, με τους οποίους πανηγύρισε άλλους δύο τίτλους.

Ο Ουέστ πήγε στο κολέγιο της ιδιαίτερης πατρίδας του, το Ουέστ Βιρτζίνια, όπου έγινε δύο φορές All-American και αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης στο final-4 του NCAA το 1959, παρότι η ομάδα του ηττήθηκε στον τελικό από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το καλοκαίρι του 1960 επιλέχθηκε στο Νο1 του ντραφτ από τους Λέικερς (που τότε έδρευαν ακόμη στη Μινεάπολη), ενώ λίγο καιρό αργότερα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

Μετά από μία πρώτη, μάλλον αναγνωριστική, χρονιά (17,6π., 7.7ρ. και 4.2ασ. κατά μέσο όρο), ο Ουέστ έγινε ο ηγέτης και η κεντρική μορφή των Λέικερς, ενώ η ικανότητά του να ευστοχεί σε κρίσιμα σουτ του χάρισε το παρατσσούκλι “the Clutch”. Οδήγησε την ομάδα του Λος Αντζελες εννέα φορές στους τελικούς του NBA, αλλά «τράκαρε» πάνω στη δυναστεία των Σέλτικς και πανηγύρισε μόνο ένα πρωτάθλημα, το 1972. Τρία χρόνια νωρίτερα, έγινε ο μοναδικός (μέχρι και σήμερα) παίκτης που αναδείχθηκε MVP των τελικών, παρότι η ομάδα του ηττήθηκε με 4-3 από τη Βοστώνη. Στον 7ο και αποφασιστικό αγώνα, ο Ουέστ έπαιξε κουτσαίνοντας, λόγω προβλήματος τραυματισμού, και τελείωσε το ματς με 42 πόντους, 13 ριμπάουντ και 12 ασίστ! Πάντως, είναι μέχρι και σήμερα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ και αυτός με τους περισσότερους αγώνες στους τελικούς με τουλάχιστον 30 πόντους.

Συνολικά, στα 14 χρόνια της καριέρας του, ο Τζέρι Ουέστ αγωνίστηκε σε 932 ματς κανονικής περιόδου, με μέσους όρους 27 πόντους, 5,8 ριμπάουντ και 6,7 ασίστ, και σε 153 παιχνίδια πλέι-οφ, με μέσους όρους 29,1 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 6.3 ασίστ. Επιλέχθηκε και τις 14 χρονιές ως All-Star (έπαιξε στα 12 και αναδείχθηκε MVP το 1972), ήταν δέκα φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας (και άλλες δύο φορές στη δεύτερη), τέσσερις φορές μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας (και μία φορά στη δεύτερη), ενώ το 1970 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της κανονικής περιόδου με 31,2 πόντους και δύο χρόνια αργότερα κορυφαίος πασέρ με 9,7 ασίστ ανά αγώνα.

Το 1974 αποχώρησε από την ενεργό δράση, μετά από διαμάχη με τον τότε ιδιοκτήτη των Λέικερς, Τζακ Κεντ Κουκ, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να παίξει ποτέ σε άλλη ομάδα. Ο ίδιος άνθρωπος, όμως δύο χρόνια αργότερα τον έχρισε προπονητή της ομάδας και ο Ουέστ καθοδήγησε από την άκρη του πάγκου τους Λέικερς για τρία χρόνια, με ρεκόρ 145-101 και πρόκριση στους τελικούς της Δύσης το 1977. Το 1979 ανέλαβε καθήκοντα scout και πριν τη σεζόν 1982-83 προήχθη σε τζένεραλ μάνατζερ. Το Λος Αντζελες είχε ήδη πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα (1980, 1982) με αστέρια τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και τον νεαρό τότε Μάτζικ Τζόνσον, αλλά ήταν ο Ουέστ αυτός που ολοκλήρωσε την ομάδα που καθιέρωσε το περίφημο “Showtime”, υπό τις οδηγίες του Πατ Ράιλι. Οι Λέικερς κατέκτησαν ακόμη τρεις τίτλους (1985, 1987, 1988) και, μετά από ένα διάστημα παρακμής, επέστρεψαν δυναμικά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jerry West (@officialjerrywest)

Το σημείο καμπής ήταν το καλοκαίρι του 1996, όταν ο “logo” κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του ελεύθερου Σακίλ Ο΄Νιλ, ενώ παράλληλα έστειλε στη Σάρλοτ με ανταλλαγή τον Βλάντε Ντίβατς, για να πάρει τα δικαιώματα του Νο13 του ντραφτ, ζητώντας από τους Χόρνετς να επιλέξουν τον 18χρονο Κόμπε Μπράιαντ, όπως και έγινε. Το δίδυμο που οραματίστηκε και δημιούργησε ο Ουέστ έμελλε να οδηγήσει τους Λέικερς σε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, εκ των οποίων ο ίδιος πανηγύρισε μόνο το πρώτο, καθώς το καλοκαίρι του 2000 αποχώρησε από το Λος Αντζελες μετά από 40 χρόνια.

Ο Τζέρι Ουέστ δούλεψε άλλη μία πενταετία (2002-2007) ως τζένεραλ μάνατζερ, αυτή τη φορά στο Μέμφις, και το 2011 εντάχθηκε στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ως εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου. Συνέβαλε στη δημιουργία της ομάδας που έχει κατακτήσει την τελευταία δεκαετία τέσσερα πρωταθλήματα, με τον ίδιο να πανηγυρίζει τα δύο, αφού αποχώρησε το 2017, προκειμένου να αναλάβει ανάλογο ρόλο στους Κλίπερς, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.

Ο εκλιπών έχει εισαχθεί δύο φορές στο Hall of Fame, μία για την καριέρα του στο NBA και μία ως μέλος της «χρυσής» εθνικής ομάδας του 1960, ενώ στη φετινή τελετή θα εισαχθεί για τρίτη φορά, για τη γενικότερη συνεισφορά του στο μπάσκετ. Επιλέχθηκε ως μέλος των «επετειακών» ομάδων του NBA, στα 35α, 50α και 75α «γενέθλια» της λίγκας (1980, 1996 και 2021 αντίστοιχα).

Hall of Famer Jerry West died this morning at 86 pic.twitter.com/mmnZ6nSS47

— Bleacher Report (@BleacherReport) June 12, 2024

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κάντε share!
         
      
Tags: Jerry West
Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.
Previous Post

Το προξενιό της Ιουλίας – «Ποιος σκότωσε τον Προβιό;» : Η πιο πρωτότυπη καμπάνια λίγο πριν το μεγάλο φινάλε!

Next Post

Κέβιν Τζόνας: Αποκάλυψε ότι έχει καρκίνο

MikrofwnoTEAM

MikrofwnoTEAM

Related Posts

Rick Astley: Το «Never Gonna Give You Up» ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο streams στο Spotify – 38 χρόνια μετά την κυκλοφορία του

Rick Astley: Το «Never Gonna Give You Up» ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο streams στο Spotify – 38 χρόνια μετά την κυκλοφορία του

Ιούν 3, 2025
Devin Harjes: Έφυγε από τη ζωή στα 41 του ο ηθοποιός του Boardwalk Empire

Devin Harjes: Έφυγε από τη ζωή στα 41 του ο ηθοποιός του Boardwalk Empire

Ιούν 2, 2025
Miss World 2025: Η Όπαλ Σουτσάτα Τσουάνγκσρι από την Ταϊλάνδη κατέκτησε το στέμμα στην Ινδία

Miss World 2025: Η Όπαλ Σουτσάτα Τσουάνγκσρι από την Ταϊλάνδη κατέκτησε το στέμμα στην Ινδία

Ιούν 2, 2025

Taylor Swift: Πήρε πίσω τα δικαιώματα των πρώτων της άλμπουμ – Τέλος σε μια πολυετή διαμάχη για το έργο της ζωής της

Ιούν 1, 2025
Next Post
Κέβιν Τζόνας: Αποκάλυψε ότι έχει καρκίνο

Κέβιν Τζόνας: Αποκάλυψε ότι έχει καρκίνο

No Result
View All Result

Categories

Facebook Twitter Youtube Instagram

Τελευταίες αναρτήσεις

  • To «The Floor» με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό έρχεται τη νέα σεζόν στον ΣΚΑΪ
  • Rick Astley: Το «Never Gonna Give You Up» ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο streams στο Spotify – 38 χρόνια μετά την κυκλοφορία του
  • Ξανά viral η Αναστασία: «Σας ευχαριστώ για όλα όσα ζω»
  • Ένα ταξίδι ψυχής με τη φωνή του Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Καβαρνού στο Κατράκειο
  • Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Ρόδο τα ξημερώματα της Τρίτης – Αισθητός σε Δωδεκάνησα, Τουρκία και Κρήτη

Kατηγορίες

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« Μάι   Ιούλ »

© 2017 - 2023 | Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
    • Κόσμος
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Νέα τραγούδια
      • Ελληνικές κυκλοφορίες
      • Ξένες κυκλοφορίες
      • Official lyric videos
      • Remixes
      • Ost
      • Ορχηστρική μουσική
      • Χριστουγεννιάτικα τραγούδια
      • Τραγούδια θεατρικών παραστάσεων
      • Τηλεοπτικά soundtracks
    • Video clip
      • Ελληνικά video clip
      • Ξένα video clip
    • Ατζέντα
      • Θεατρικές παραστάσεις
      • Μουσικοθεατρικές παραστάσεις
      • Χορός
      • Παρουσιάσεις βιβλίων
      • Εκθέσεις – Μουσεία
      • Τέχνες & εικαστικά
      • Μουσικές σκηνές
      • Φεστιβάλ
      • Συναυλίες
      • Νυχτερινά κέντρα
      • Clubs
      • Parties
      • Χορηγός επικοινωνίας
    • Θέατρο
      • Θεατρικά νέα
      • Κριτικές θεάτρου
    • Βιβλίο
      • Κριτικές βιβλίων
      • Προτάσεις βιβλίων
    • Media
      • Δηλώσεις
      • Ελληνικές σειρές
    • Σινεφίλ
      • Κινηματογραφικά νέα
      • Κινηματογραφικές κριτικές
      • Ταινίες προσεχώς!
    • Αφιερώματα
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  • ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

© 2017 - 2023 | Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.