Η καθηλωτική ερμηνεία του Μιχάλη Σαράντη στους ρόλους της αρχαίας τραγωδίας «Αίας» σε συνοδεία της εικαστικής τέχνης του Απόστολου Χαντζαρά, περιοδεύει αυτό καλοκαίρι και συγκλονίζει τους θεατές.
Τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων συνεχίζει αυτό το καλοκαίρι η παράσταση «Αίας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη με τον Μιχάλη Σαράντη να απογειώνει την υποκριτική του τέχνη και τον Απόστολο Χαντζαρά να ζωγραφίζει επί σκηνής όλα τα τραγικά πρόσωπα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας τα οποία συνομιλούν με τον ηθοποιό. Το ευφυές σκηνοθετικό εύρημα της καλλιτεχνικής σύμπραξης της υποκριτικής με την εικαστική τέχνη, δίνει πνοή σε εννέα διαφορετικά πρόσωπα που ζωντανεύουν κυριολεκτικά μπροστά επί σκηνής, μέσα από τα σχέδια του Απόστολου Χαντζαρά. Ο Αίας, ο Οδυσσέας, η Αθηνά, η Τέκμησσα, ο Τεύκρος, ο Μενέλαος, ο Αγαμέμνων, ο Χορός-Ατρείδες και ο Τοξότης , παίρνουν σάρκα και οστά με τον Μιχάλη Σαράντη να ενσαρκώνει ψυχί τε και σώματι του ομώνυμους ρόλους.
Η σοφόκλεια αρχαία τραγωδία πραγματεύεται την απόγνωση του Αίαντος όταν τα όπλα του θανόντος Αχιλλέα καταλήγουν με δολοπολοκία στον Οδυσσέα και όχι στον ίδιο, όπως θα ήταν το δίκαιο, αφού ο ίδιος ήταν ο μεγαλύτερος πολεμιστής της Ελλάδας. Η απόφασή του να εκδικηθεί αποβαίνει άκαρπη, ύστερα από την εμπλοκή της θεάς Αθηνάς και καταλήγει περίγελως του στρατεύματος των Αργείων, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του. Ούτε η σύζυγός του Τέκμησσα και ο γιός τους, ούτε ο αδερφός του ο Τεύκρος καταφέρνουν να τον μεταπείσουν και η αυτοχειρία του ήρωα φαντάζει μονόδρομος.
Ο άκρατος ρεαλισμός και το πάθος του ηθοποιού για τους χαρακτήρες που υποδύεται παλλόμενος ολόκληρος συνταράσσουν το κοινό. Με μία ερμηνεία-άθλο που καθηλώνει και τον δύσπιστο θεατή, ο αεικίνητος Μιχάλης Σαράντης σαρώνει την σκηνή ενσαρκώνοντας εννέα διαφορετικές προσωπικότητες ηρώων και αποδεικνύει τη σημασία του ρητού «Ηθοποιός σημαίνει Φώς». Κατά την ερμηνεία εκάστου χαρακτήρα, η αιφνίδια μεταστροφή της φωνής του μεταβαίνοντας από τον έναν ήρωα στον άλλον, καθιστούν το όλο εγχείρημα αξιέπαινο και ο πρωταγωνιστής κερδίζει επάξια το χειροκρότημα του κοινού.
Πέρα από το καλλιτεχνικό πρωταγωνιστικό δίδυμο ηθοποιού-ζωγράφου επί σκηνής, αξίζει να αναφέρουμε την εξαιρετική δουλειά των φωτισμών σε επιμέλεια του σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργου Νανούρη. Η συμβολή των φωτισμών είναι καθοριστική καθώς συνοδεύουν τους διαλόγους, φωτίζοντας το αντίστοιχο πορτρέτο που έχει σχεδιαστεί από τον Απόστολο Χαντζαρά. Η μετάφραση του έργου έχει γίνει από τον Νίκο Α.Παναγιωτόπουλο, ενώ η διασκευή και η προσαρμογή του κειμένου υπογράφεται από τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό της παράστασης.
Πρόκειται για μία παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε. Θα βγείτε σίγουρα κερδισμένοι διευρύνοντας τις ιστορικές σας γνώσεις και θα νοιώσετε σίγουρα μία ανάταση ψυχής ύστερα από την καλλιτεχνική αυτή σύμπραξη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Νίκος A. Παναγιωτόπουλος, Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης, Ερμηνεία: Μιχάλης Σαράντης, Ζωγραφική: Απόστολος Χαντζαράς, Σκηνική επιμέλεια- Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης, Διασκευή – Προσαρμογή Κειμένου: Γιώργος Νανούρης – Μιχάλης Σαράντης, Φωτογραφίες : Ελίνα Γιουνανλή, Υπεύθυνη Δημοσιων Σχέσεων Περιοδείας: Ρίτα Σίσιου ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: more.com