Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο λειψυδρίας λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, με πολλές περιοχές, ιδιαίτερα νησιά, να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως αναφέρει το MEGA, σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν από την αρχή του καλοκαιριού. Οι λίμνες και οι ταμιευτήρες βρίσκονται στο χείλος της ξήρανσης, ενώ το φάντασμα της λειψυδρίας επιστρέφει έπειτα από πολλά χρόνια.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη λειψυδρία σε πολλές περιοχές. Δορυφορικές εικόνες από την τεχνητή λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία αποκαλύπτουν την δραματική μείωση της στάθμης του νερού, συνέπεια της παρατεταμένης ανομβρίας.
Ιδιαίτερα στα νησιά, το πρόβλημα είναι έντονο, καθώς πολλές γεωτρήσεις έχουν στερέψει.
«Έχουμε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας. Οι γεωτρήσεις έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω της ανομβρίας, ενώ κάποιες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλόγιστες και κατασπαταλητικές χρήσεις του νερού», αναφέρει η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας έχουν κηρυχθεί αρκετές περιοχές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά, καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και πέντε δήμοι της Κρήτης.
Το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο και για την Αττική. Ο ταμιευτήρας του Μόρνου βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι αν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ίδιες και δεν ληφθούν μέτρα, θα αντέξει μόλις δύο ακόμη χρόνια.
Δείτε το σχετικό βίντεο: