Το αριστούργημα του Έρνεστ Χεμινγουέι ζωντανεύει επί σκηνής σε μία ατμοσφαιρική σκηνοθεσία με την υπογραφή της Μαρλέν Καμίνσκι.
Η παράσταση «Η θάλασσα και ο Γέρος» περιοδεύει αυτό το καλοκαίρι με τον Τάσο Νούσια στον πρωταγωνιστικό ρόλο να δίνει μάχη με τα κύματα, ενσαρκώνοντας τον Σαντιάγκο μεταφέροντας στο κοινό πολλά και σημαντικά μηνύματα για την ζωή και τον κόσμο. Βασισμένη στη διασκευή του βραβευμένου με Pulitzer έργου του Έρνεστ Χεμινγουέι , για το οποίο έλαβε και Νόμπελ Λογοτεχνίας, η παράσταση ανεβαίνει για πρώτη φορά επί σκηνής με τρισδιάστατη απεικόνιση της θάλασσας σε μία φανταστική σκηνοθεσία της Μαρλέν Καμίνσκι. Στην παράσταση συμπρωταγωνιστούν ο Βασίλης Μηλιώνης και η Φαίδρα Σούτου, οι οποίοι αεικίνητοι και οι δύο συμβάλλουν τα μέγιστα στην απογείωση της παράστασης.
Η υπόθεση του έργου επικεντρώνεται στο ταξίδι ενός ψαρά, του Σαντιάγο, στην ανοικτή θάλασσα. Μετά από πολλές ημέρες χωρίς αποτέλεσμα, ο ήρωας νηστικός και κουρασμένος καταφέρνει να ψαρέψει με την πετονιά του ένα μπλε μάρλιν. Το ψάρι αρχικά είναι πολύ δυνατό και αρχικά αντιστέκεται. Ο Σαντιάγο δεν καταφέρνει να το σκοτώσει και εκείνο αγκιστρωμένο από την πετονιά του τραβάει τον ψαρά και την μικρή του βάρκα όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα για τρεις ημέρες και τρεις νύχτες. Ο ήρωας καταφέρνει να σκοτώσει το ψάρι και καθώς αυτό είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στη βάρκα του το δένει στο πλάι της. Στο δρόμο της επιστροφής όμως καρχαρίες του επιτίθενται και τρώνε όλη της σάρκα του πελώριου ψαριού με αποτέλεσμα ο ήρωας να επιστρέψει πίσω δίχως ψαριά.
Κρίνοντας συνοπτικά την παράσταση συμπεραίνουμε πως πρόκειται για ένα άρτιο και αξιοπρεπέστατο θέαμα, με αρχή μέση και τέλος. Η ευφάνταστη σκηνοθεσία της Μαρλέν Καμίνσκι αποδίδει με επιτυχία το έργο του συγγραφέως Χεμνγουέι στην πρώτη του θεατρική μεταφορά. Η σκηνοθέτης μεταφέρει το έργο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή θίγοντας όλα τα ζητήματα που αφορούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και εν γένει το οικοσύστημα με όλες τις κοινωνικοηθικές προεκτάσεις τους.
Εξετάζοντας την ερμηνευτική σκοπιά της παράστασης, η ερμηνεία του Τάσου Νούσια ως ο Γέρος Ψαράς που πάλλεται σύσσωμος με τα κύματα στον αγώνα της επιβίωσης του συγκλονίζει και σαγηνεύει το κοινό, μεταφέροντας στους θεατές όλη την αγωνία και την προσπάθειά του να προσεγγίσει την ψαριά του.
Ο νεαρός ηθοποιός Βασίλης Μηλιώνης καταφέρνει με επιτυχία να ελίσσεται στον χώρο ενσαρκώνοντας τον γιό του Ψαρά τον Μανολίνο, καθώς και τις δεύτερες σκέψεις του πρωταγωνιστή στη μάχη του με την μεγάλη ψαριά. Αεικίνητος και με άριστη άρθρωση αποτελεί δίνει έναν ευχάριστο τόνο στην παράσταση.
Η χορεύτρια και ηθοποιός Φαίδρα Σούτου ενσαρκώνει την προσωποποίηση της θάλασσας με την υποβλητική και μυστηριώδη φωνή της Evelyn Assouad, δίνοντας πνοή στα κύματα και την ενέργεια της θάλασσας. Παρούσα καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης, δίπλα στον πρωταγωνιστή Τάσο Νούσια, η ηθοποιός θέτει την προσωπική της σφραγίδα κατά την έναρξη και το τέλος της παράστασης.
Ο σκηνογράφος της παράστασης Γιάννης Ντουσιόπουλος καταφέρνει με ευρηματικότητα να αναπαραστήσει σε τρισδιάστατη απεικόνιση σε επικλινές δάπεδο όλη την μαγεία του υδροβιότοπου και των έμβιων όντων.
Μέσα από την ιστορία του γέροντα ψαρά, υποκρύπτεται πληθώρα συμβολισμών μέσα από τους οποίους μεταφέρονται σπουδαία μηνύματα προς τους θεατές σχετικά με την σύγκρουση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Τροφή για σκέψη δίνει το ερώτημα που πλανάται από την αρχή της παράστασης: είναι ο αγώνας του ανθρώπου για επιβίωση που καθιστά την αλιεία βορά του ανθρώπου σύμφωνα με την τροφική αλυσίδα, ή η ανθρώπινη πλεονεξία καθιστά τους ζωντανούς οργανισμούς θυσία στο βωμό του χρήματος;
Η παράσταση αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση για αυτό το καλοκαίρι για θεατρόφιλους ή μη. Είναι ένα άκρως καλοκαιρινό σκηνικό με σπουδαία μηνύματα που θα σας αλλάξουν όλη την κοσμοθεωρία. Μπορείτε να δείτε την παράσταση στους επόμενους σταθμούς της περιοδείας.
Για εισιτήρια και για το πρόγραμμα τις παράστασης ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.more.com/theater/i-thalassa-kai-o-geros-kalokairini-periodeia/