Η Μαριάννα Κάλμπαρη, με την ανατρεπτική ματιά της, μας προσκάλεσε σε ένα ταξίδι στο βάθος των αιώνων, φέρνοντας τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου στο προσκήνιο του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου. Η παράσταση, που παρουσιάστηκε χθες Σάββατο 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, αποτέλεσε ένα συγκλονιστικό θέαμα, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την αρχαιότητα με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της παράστασης ήταν αναμφίβολα ο 50μελής χορός των Δαναΐδων, αποτελούμενος από την χορωδία Chóres, την Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και την χορευτική-ακροβατική ομάδα «Κι όμως κινείται». Οι φωνές τους, υπό τη μουσική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι, δημιουργούσαν ένα ηχητικό τοπίο που σάρκωνε την αγωνία, τον πόνο, αλλά και την ελπίδα των γυναικών που αναζητούν καταφύγιο. Η κορυφαία Ελληνίδα τραγωδός Λυδία Κονιόρδου, ως Βασιλιάς Πελασγός του Άργους, με την αφοσιωμένη ερμηνεία της, μας μετέφερε την απελπισία και την αποφασιστικότητα των γυναικών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.
Η σκηνοθέτις, με ευφυείς σκηνικές επιλογές, κατάφερε να μετατρέψει τις «Ικέτιδες» σε ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο. Οι Δαναΐδες, που αναζητούν άσυλο, αποτελούν ένα σύμβολο για όλους τους πρόσφυγες του κόσμου, ενώ ο αγώνας τους για δικαιοσύνη αντηχεί με τα σύγχρονα φεμινιστικά κινήματα. Η Μαριάννα Κάλμπαρη, χωρίς να αλλοιώσει το αρχαίο κείμενο, το τοποθετεί σε ένα νέο πλαίσιο, αναδεικνύοντας τη διαχρονική αξία του.
Εκτός από τη Λυδία Κονιόρδου, ξεχώρισαν οι ερμηνείες της Λουκίας Μιχαλοπούλου και της Λένας Παπαληγούρα, οι οποίες μετέδωσαν με ακρίβεια την ψυχολογία των ηρωίδων τους. Ο Άκης Σακελλαρίου και ο Γιάννης Τσορτέκης, στους αντίστοιχους ανδρικούς ρόλους, προσέδωσαν βάθος και πολυπλοκότητα στην ιστορία.
Η επιλογή του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου ως χώρου φιλοξενίας της παράστασης αποδείχθηκε ιδανική. Η ακουστική του θεάτρου ενίσχυσε την επίδραση των χορωδιακών παρτιτούρων, ενώ η μαγευτική θέα ενίσχυσε την αίσθηση του δέους που προκαλεί η τραγωδία.
Οι «Ικέτιδες» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη αποτελούν μια παράσταση που αξίζει να δουν όλοι. Είναι μια παράσταση που συγκινεί, προβληματίζει και εμπνέει. Μια παράσταση που μας υπενθυμίζει ότι οι αγώνες των γυναικών διαχρονικά είναι οι ίδιοι, αλλά και ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να μας ενώνει και να μας δίνει ελπίδα.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης
Επεξεργασία κειμένου και δραματουργίας – Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά – Κοστούμια:Χριστίνα Κάλμπαρη
Μουσική σύνθεση: Χαράλαμπος Γωγιός
Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθοί σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Κυριακή Φόρτη, Κατερίνα Κυρτάτου
Μουσική διδασκαλία: Ειρήνη Πατσέα, Σιμέλα Εμμανουηλίδου
Συντονισμός παραγωγής:Chόres Βερονίκη Κρικώνη
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Γαβριηλίδου
Παίζουν (αλφαβητικά): Λυδία Κονιόρδου (Πελασγός), Λουκία Μιχαλοπούλου (Αμυμώνη), Λένα Παπαληγούρα (Υπερμνήστρα), Άρης Σακελλαρίου (Δαναός), Γιάννης Τσορτέκης (Αιγύπτιος Κήρυκας)
Σολίστ: Μαρίνα Σάττι
Κορυφαία χορεύτρια: Χριστίνα Σουγιουλτζή
Κορυφαίες Chόres (αλφαβητικά): Ελένη Βασιλάκη, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Γιώτα Δημητρακοπούλου, Φανή Λύκου, Ιόνυ Μοσχοβάκου, Δάφνη Παγουλάτου, Ελένη Πούλιου, Ελίνα Σταμοπούλου, Δανάη Στεργίου, Νικολάια Τριανταφύλλου
Κορυφαίες Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης (αλφαβητικά): Νεφέλη Δοδοπούλου, Μυρτώ Καπώλη, Ρένια Κρητικού, Άννα Μωρόγιαννη
Συμπαραγωγή: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com