Γεγονότα που αναδεικνύουν το ταλέντο της Emeli Sandé, την αποφασιστικότητά της αλλά και την επίδραση στη μουσική του σήμερα.
Καλεσμένη του Sani Festival θα εμφανιστεί το Σάββατο 3 Αυγούστου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η σημαντική Βρετανίδα καλλιτέχνης Emeli Sandé που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει την κορυφή του μουσικού στερεώματος με τη φωνή της αλλά και τις μελωδίες της.
Με έναν μοναδικό συνδυασμό ποπ, R&B και σόουλ στα τραγούδια της, η Sandé έχει κερδίσει τις καρδιές εκατομμυρίων θαυμαστών σε όλο τον κόσμο. Τα τραγούδια της είναι ένας φάρος ελπίδας, εμπνέουν τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να παλέψουν για όσα πιστεύουν και αγαπούν.
Η Emeli Sandé είναι μία από τις πιο επιδραστικές φωνές της γενιάς της. Η πορεία της προς την κορυφή ήταν σχεδόν παραμυθένια και καθώς οι μέρες που θα την απολαύσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πλησιάζουν, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε μερικά γεγονότα που αναδεικνύουν το τεράστιο ταλέντο της, την αποφασιστικότητά της αλλά και την επίδραση στη μουσική του σήμερα.
Από την αγροτική περιοχή Aberdeenshire έως την απονομή του τιμητικού τίτλου MBE του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συνεισφορά της στη μουσική, ο δρόμος για την υπέροχη Emeli Sandé ήταν μακρύς αλλά στέφθηκε με την απόλυτη επιτυχία.
Αλλά η επικαιρότητα των ημερών μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε λίγο «ανορθόδοξα» την εξιστόρηση των γεγονότων γύρω από τη ζωή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου όπου η Emeli Sandé θα λέγαμε ότι είχε την τιμητική της.
Το παγκόσμιο κοινό την γνώρισε στις 27 Ιουλίου του 2012 με την ερμηνεία της στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Σε μία ερμηνεία επιβλητική, λιτή, συγκινητική και βαθιά συναισθηματική η Emeli Sandé τραγούδησε τον περίφημο εκκλησιαστικό αγγλικό ύμνο, Abide with me, ένας φόρος τιμής στους «.. .φίλους και τις οικογένειες εκείνων που δεν μπορούν να είναι στο στάδιο απόψε», συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων των βομβαρδισμών της «7/7» του 2005 στο Λονδίνο (την επομένη ακριβώς ημέρα που ανατέθηκε στο Λονδίνο η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων). Φωτογραφίες των θυμάτων προβάλλονταν στις οθόνες ενώ ακουγόταν απόσπασμα από το ατμοσφαιρικό έργο του Brian Eno «An Ending (Ascent)» και μια ομάδα χορευτών ερμήνευε μία εκπληκτική χορογραφία του Akram Khan.
Αλλά και η μεγάλη επιτυχία Heaven χρησιμοποιήθηκε για να ντύσει την εμφάνιση του ανθρώπου που άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε σήμερα που δεν είναι άλλος από τον Sir Tim Berners-Lee τον εφευρέτη του web.
Το κανάλι NBC που είχε αναλάβει την τηλεοπτική μετάδοση των Αγώνων χρησιμοποίησε το τραγούδι της “Wonder” στους τίτλους τέλους της τελετής που μεταδόθηκε με χρονική καθυστέρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 12 Αυγούστου 2012, στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Sandé τραγούδησε το “Read All About It (Part III)”, ενώ προβαλλόταν βίντεο με σκηνές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης και δύναμης των αθλητών που είχαν λάβει μέρος στους Αγώνες.
Tέλος, το BBC χρησιμοποίησε μια δική της διασκευή του “Imagine” του John Lennon για να ντύσει μουσικά το Conclusion που έφτιαξε στο τέλος της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Adele Emily Sandé γεννήθηκε στο Sunderland – ο πατέρας της είναι από τη Ζάμπια και η μητέρα της είναι Αγγλίδα. Η οικογένεια μετακόμισε στο Alford, Aberdeenshire, στη Σκωτία, όταν η Emeli ήταν τεσσάρων. Η Sande έγραψε το πρώτο της τραγούδι, “Tomorrow Starts Again” στα 11 της και η ίδια σχολιάζει: «ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα ότι μπορεί να γίνω τραγουδοποιός. Πάντα ήξερα ότι ήθελα να γίνω μουσικός και ήξερα ότι ήθελα να γράψω η ίδια τα τραγούδια μου γιατί όλοι οι άνθρωποι που άκουγα. Έγραφαν οι ίδιοι τα τραγούδια τους. Ποτέ δεν πίστευα ότι ήταν μια επιλογή να τραγουδήσω τα τραγούδια οποιουδήποτε άλλου.»
Στα 15 της η Sandé πήγε στο Λονδίνο για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό “Rapology”. Ο Richard Blackwood την έβαλε επίσης στα στούντιο Camden του MTV για να τραγουδήσει το gospel. Ήταν η πρώτη εμφάνιση της καριέρας της στο Λονδίνο Όταν έφτασε στα 16 της, είχε μια δισκογραφική συμφωνία με την Telstar Records. Ωστόσο, κατανοώντας την ευκαιρία που θα μπορούσε επίσης να της προσφέρει το πανεπιστήμιο, απέρριψε τη συμφωνία.
Η Sandé σπούδασε ιατρική, με ειδίκευση στις νευροεπιστήμες, στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έγραφε στίχους την ώρα των μαθημάτων, αλλά μόλις πήρε το πτυχίο της στην κλινική ιατρική εγκατέλειψε τη σχολή και αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό της για μία καριέρα στη μουσική.
«Όταν σπούδαζα ιατρική, δυσκολευόμουν να γράψω, αλλά ένα από τα πράγματα που με ενέπνευσαν ήταν οι ασθενείς και η αλληλεπίδραση που είχαν με τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Όταν οι άνθρωποι έφταναν στο νοσοκομείο, τα χρήματα και η θέση δεν είχαν καμία αξία και μόνο η υγεία είχε σημασία, γεγονός που πυροδοτούσε μια ειλικρίνεια μεταξύ των ανθρώπων που ήταν εκπληκτική. Αυτή η αλληλεπίδραση, η υποστήριξη και η αγάπη που υπήρχε διάχυτη ήταν η έμπνευση για το “My Kind Of Love” και ήταν κάτι που ήθελα να δοκιμάσω και να δείξω σε αυτό το βίντεο. Ευχαριστώ. Emeli x».
Υπήρξαν πολλοί που έχουν εμπνεύσει τη Emeli Sandé. Η ίδια ομολογεί ότι μία σημαντική επιρροή ήταν η Frida Kahlo, ήταν μάλιστα τόσο σημαντική που έχει ένα τατουάζ με το πορτρέτο της. Μόλις άφησε την ιατρική σχολή, έκανε το τατουάζ, το οποίο, για εκείνη, αντιπροσώπευε δύναμη και γενναιότητα. Ήξερε ότι η απόφασή της να ακολουθήσει τη μουσική και να αφήσει τη σχολή απαιτούσε να είναι άφοβη και αυτό το συναίσθημα το κέρδιζε μέσα από την έκφραση της τέχνης της Κάλο.
Η Sandé ήταν η νικήτρια των European Border Breakers Awards 2013 που τιμούν τις καλύτερες νέους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες στην Ευρώπη. Η τελετή απονομής πραγματοποιείται στο μουσικό φεστιβάλ Eurosonic Noorderslag στο Groningen (NL).
Το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά που η προσπάθεια της Sandé επιβραβεύτηκε με πολλά βραβεία. Κέρδισε δύο BRIT awards για το Best British Female Artist και το Best British Album. Το τραγούδι της “Next to Me” κέρδισε δύο βραβεία Ivor Novello για το “Best Song Musically and Lyrically” και το “PRS for Music Most Performed Work” το 2013.