Ένα διανθρώπινο φεστιβάλ – οδοιπορικό που ενώνει, αφυπνίζει και ενδυναμώνει.
Ταξιδεύουμε… χτίζουμε γέφυρες για έναν κόσμο ισότητας
Το FOR WOMEN | artivism project αποτελεί ένα καινοτόμο φεστιβάλ- οδοιπορικό αρτιβισμού με στόχο την ισότητα και την αρμονική συνύπαρξη των φύλων. Τα τελευταία δύο χρόνια, καλλιτέχνες/ιδες, εκπαιδευτές/ριες, νομικοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, ερευνητές/ριες, επαγγελματίες υγείας, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών ενώνουν τις δυνάμεις και το όραμά τους. Mέσα από εθελοντική εργασία και προσφορά σχεδιάζουν το διαθεματικό αρτιβιστικό φεστιβάλ, που θα ταξιδέψει σε πόλεις-σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το όραμα του FOR WOMEN | artivism project είναι η δημιουργία ενός ισχυρού πανελλαδικού δικτύου συνεργασίας, διαλόγου και ευαισθητοποίησης μεταξύ πόλεων, φορέων, οργανισμών, κοινοτήτων και συλλογικοτήτων για την ανάδειξη του σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη πέρα από διακρίσεις και κοινωνικά στερεότυπα. Με βασικούς μας άξονες την τέχνη, την επιστήμη, την εκπαίδευση και την έρευνα σχεδιάζουμε βιωματικές δράσεις με συλλογική συμμετοχή, αφήνοντας κοινωνική παρακαταθήκη σε κάθε πόλη.
Η αρχή γίνεται στη Θεσσαλία, με πρώτη πόλη-σταθμό τα Τρίκαλα. Από την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το FOR WOMEN | artivism project θα βρίσκεται εκεί, ενώ την τελευταία μέρα, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, συντελεστές/ριες και φορείς οργανώνουν «δράσεις μετάβασης» για να παραδώσουν την σκυτάλη και να μεταφέρουν το όραμα στην Καρδίτσα, την επόμενη πόλη-σταθμό. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Τρικκαίων και Καρδίτσας, τα συμβουλευτικά κέντρα Γυναικών Τρικάλων και το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, καθώς και τους τοπικούς φορείς, κοινότητες της περιοχής και εθελοντές/ριες.
Το τετραήμερο θα περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, βιωματικά σεμινάρια, συναυλίες, ομιλίες, εργαστήρια για παιδιά, επιμορφωτικές δράσεις, εκθέσεις βιβλίου, εικαστικών και φωτογραφίας, δράσεις συμβουλευτικής και γυναικείας ενδυνάμωσης, ειδικές δράσεις για εφήβους/ες, καθώς και ανοιχτές συζητήσεις και παρουσιάσεις από φορείς και εξειδικευμένους/ες ομιλητές/ριες (θα ακολουθήσει αναλυτικό πρόγραμμα).
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της ΚΕΔΕ – Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ3 και ΕΡΤ Λάρισας.
Ποιοι είμαστε: Ομάδα Έργου
Η διεπιστημονική – διατομεακή ομάδα έργου αποτελείται από επιστήμονες υγείας, δικηγόρους, σκηνοθέτες/ριες, ερευνητές/ριες, καλλιτέχνες/ιδες, εκπαιδευτές/ριες εξειδικευμένους σε έμφυλα ζητήματα, θεατροπαιδαγωγούς σε προγράμματα διεθνών οργανισμών, υποστηρικτές/ριες και εμψυχωτές/ριες ευάλωτων ομάδων (π.χ. μεταναστών/ριών, προσφύγων), ακτιβιστές/-ριες για την ισότητα των φύλων που έχουν αναγνωριστεί πανευρωπαϊκά. Ενεργοποιείται εθελοντικά εδώ και δύο χρόνια, δημιουργώντας αρτιβιστικές δράσεις και παράλληλα συνδέεται με ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών(φορείς, οργανισμοί, πανεπιστήμια), σχεδιάζοντας το φεστιβάλ – οδοιπορικό..
Αγγελική Τουμπανάκη | Σύλληψη ιδέας, συντονισμός
Διδακτόρισσα Μοριακής Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Βιολόγος, Βοκαλίστρια, καθηγήτρια Φωνής, Ερευνήτρια, Μαέστρος των χορωδιών της Ανοιχτής Ορχήστρας και του MelissaNetwork, μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας Φωνής «Voice Mentoring», Πρέσβειρα της WHF Ελλάδος, μέλος της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών..
Μαριαλένα Βυζάκη | Διευθύνουσα Σύμβουλος, Κοινωνικό αποτύπωμα
Νομικός, σύμβουλος σε θέματα ισότητας των φύλων και βιώσιμης ανάπτυξης οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών παγκοσμίως (World Bank Group, EIB, ΑΙΙΒ, UNEP-MAP, UNWomen, 2Χ Global).
Νεφέλη Θεμελή | Διευθύνουσα Σύμβουλος, Κοινωνικό αποτύπωμα
Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Κοριτσιών Οδηγών και Προσκόπων (WAGGGS), στον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων για την προώθηση της ισότητας των φύλων, την ενδυνάμωση των νέων, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη (UN Women, Malala Fund).
Βασιλένα Μητσιάδη | Διευθύνουσα Σύμβουλος, Κοινωνικό Αποτύπωμα
Μηχανολόγος-μηχανικός, εκπαιδευτικός, πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων (2014-2016), αντιπρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Μουσείου Τσιτσάνη (2016-2019) και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών (2019-2021).
Χριστίνα Κρίθαρη | Συντονίστρια εργαστηρίων και παραστάσεων
Σκηνοθέτρια, ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός. Εργάζεται με ομάδες ηθοποιών, καλλιτεχνών, εφήβων, μελών κέντρων απεξάρτησης, προσφύγων/σσών, εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, στο πλαίσιο προγραμμάτων και παραγωγών που αφορούν τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ρατσισμό, τις έμφυλες διακρίσεις κ.α. Ειδικεύεται στο Εφαρμοσμένο θέατρο.
Δημήτρης Μπέγιογλου | Συντονιστής εργαστηρίων και παραστάσεων
Κλινικός ψυχολόγος, ηθοποιός, μουσικός και τραγουδοποιός και αναγνωρισμένος διεθνώς εκπαιδευτής Playback theatre από το Center for Playback Theatre, NewYork (CPT).
Τζωρτζίνα Κακουδάκη | Συντονίστρια εργαστηρίων και παραστάσεων
Σκηνοθέτρια και θεατροπαιδαγωγός. Στόχος της είναι ο διάλογος των τεχνών με την κοινωνία, το θέατρο για την δημοκρατία και δράσεις που αναδεικνύουν την συμπερίληψη και την πολυπολιτιστικότητα.
Άντα Τσαρέα | Συντονίστρια δράσεων ενδυνάμωσης
Ιστορικός, συγγραφέας, Συνιδρυτρια – Αντιπρόεδρος του Nimertisactionart και δασκάλα της «Γυναικείας Ομάδας Αυτοάμυνας» του Ιδρύματος NimertisAction Art, αναγνωρισμένη ακτιβίστρια από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο E.I.G.E για την ισότητα των γυναικών. Ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Καταπολέμηση της Ανδρικής Βίας κατά των Γυναικών, μέλος του University Women of Europe.
Λιαρόπουλος Παναγιώτης | Συντονιστής έρευνας και μαρτυριών
Σκηνοθέτης, ηθοποιός και ερευνητής με θέμα τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του ελλαδικού χώρου και όχι μόνο, δάσκαλος ελληνικών παραδοσιακών χορών.
Κατερίνα Καπερναράκου | Συντονίστρια ομάδας δημοσιότητας και προβολής
Δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και σε περιοδικά. Κύρια ενασχόληση με θέματα διεθνών οικονομικών, διατομεακές κοινωνικο-επιστημονικές έρευνες και συνεντεύξεις με επίκεντρο τα ζητήματα έμφυλης ισότητας, την γυναικεία ηγεσία και την ενδυνάμωση των γυναικών. Ραδιοφωνική παραγωγός, συνεργάτιδα του ευρωπαϊκού προγράμματος WISE για την εκπαίδευση γυναικών στην καινοτόμο κοινωνική επιχειρηματικότητα, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, συνιδρύτρια της ψηφιακής φεμινιστικής συλλογικότητας «Θεοδώρα» και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών.
Μαρία Μπαρμπατσάλου | Συντονίστρια εκτέλεσης προγραμμάτων
Νομικός, με κύρια ενασχόληση την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων (μεταναστών, /ριών προσφύγων) και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Θεατρολόγος, σκηνοθέτρια, ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική υπεύθυνη του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Καρδίτσας Ρόδα ΚοινΣΕπ.
Σοφία Καραγκιαούρη | Συντονίστρια ομάδων εθελοντισμού
Εκπαιδευτικός και εκπαιδεύτρια των ενήλικων στελεχών του ΣΕΠ από το 2007 έως σήμερα. Συντονίστρια προγραμμάτων για πολυάριθμες και πολυποίκιλες ομάδες εθελοντών/ριών πολιτιστικού χαρακτήρα και επαφής με το φυσικό περιβάλλον.
Μαρία Γκασούκα | Επιστημονική σύμβουλος στην ομάδα κοινωνικού πλαισίου
Κοινωνική Λαογράφος, ομότιμη καθηγήτρια του πανεπιστήμιου Αιγαίου, πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.
Ελλάδα Ατζαμαλίδου | Διευθύνουσα Σύμβουλος εκθεσιακού τομέα (Κεντρικός χώρος φεστιβάλ)
Νομικός με σπουδές στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Βορείου Καυκάσου. Εκπαιδευμένη Μάνατζερ και εκπαιδεύτρια στη διοίκηση επιχειρήσεων.
Τι είναι ο ARTιβισμός
Βασικός άξονας αισθητικής και ήθους, για την ομάδα έργου FOR WOMEN | Artivism project,αποτελεί ο AΡTιβισμός – ARTivism,συμφυρμός των λέξεων artκαι activism, ο οποίος υποδηλώνει ακριβώς τη δυνατότητα της τέχνης να λειτουργεί ως πηγή ενός νέου ουμανισμού, που γεννά υπεύθυνες κοινωνικές συμπεριφορές.Λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πεδίο έρευνας και καταγραφής, ο αρτιβισμόςθέτει ως στόχο την κινητοποίηση και τη δέσμευση ατόμων, πολιτισμικών οργανώσεων και θεσμών και την ανάπτυξη συνεργασιών, που θα καταστήσουν δυνατή την έκφραση των αναγκών και των φιλοδοξιών των πολιτών, την πραγμάτωση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων, και την επανοικειοποίηση των κοινών τους τόπων. Εν κατακλείδι, ο καλλιτέχνης και η καλλιτέχνιδα μεταμορφώνονται σε ακτιβιστή και ακτιβίστρια, το έργο σε ντοκουμέντο, η αισθητική εμπειρία σε πολιτική εμπειρία και η κριτική της Τέχνης σε διδακτική υποστήριξη.