Κουλτούρα που διεκδικεί δικαιώματα, εκπροσώπηση και ορατότητα για όλους ή εργαλείο στα χέρια της άκρας δεξιάς για να ξορκίζει, να στοχοποιεί και τελικά να περιθωριοποιεί τη διαφορετικότητα;
Απόψε στις 00:40, στο πρώτο του επεισόδιο για τη φετινή σεζόν, το «MEGA Stories» αναζητά τη ρίζα και καταγράφει το παρόν της κουλτούρας της αφύπνισης, μιας ιστορίας που ξεκίνησε από την Αμερική του Μεσοπολέμου και τις κοινότητες των μαύρων, αναγεννήθηκε την τελευταία δεκαετία μέσω του #BlackLivesMatter και λαμβάνει πια διαστάσεις κοινωνικού κινήματος. Με φανατικούς υποστηρικτές και ορκισμένους τιμητές.
Η Δώρα Αναγνωστοπούλου συναντά και συνομιλεί με ανθρώπους που έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση και έχουν επιλέξει στρατόπεδο στον ακήρυχτο πολιτισμικό πόλεμο, όπως συχνά περιγράφεται το κίνημα woke. Την άποψή τους για τα ζητήματα της ισότητας, της μοναδικότητας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της συμπερίληψης δίνουν στην εκπομπή η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου, η ευρωβουλεύτρια Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο συγγραφέας του πρώτου ελληνικού βιβλίου για την wokeculture Γιώργος Πανόπουλος αλλά και ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος που εξηγεί και αναλύει πώς η woke επηρεάζει και αποτυπώνεται στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και την ποπ κουλτούρα.
Τη δική τους ερμηνεία για το νέο κοινωνικό κίνημα και τον τρόπο με τον οποίο αυτό εκφράζεται, διεκδικεί και διαμορφώνει τη ζωή μας δίνουν, ακόμα, στο «MEGAStories» οι δημοσιογράφοι Αναστασία Γιάμαλη και Γιάννης Τσιούλης, ο επικεφαλής της ΜΚΟ Generation 2.0 Νίκος Οντουμπιτάν, η συγγραφέας Ρένα Λούνα που έγινε viral εν μία νυκτί καυτηριάζοντας την πατριαρχία στο έργο του Μ. Καραγάτση αλλά και τ@ Σαμ Άλμπατρος, ένα nonbinary άτομο το οποίο μέσα από την προσωπική του ιστορία και διαδρομή δίνει την πιο χειροπιαστή απάντηση στο μείζον ερώτημα: εάν δηλαδή οι κοινωνίες μας οδηγούνται τελικά στην αφύπνιση ή μυρηκάζουν στερεότυπα και καθηλώνονται στη συντήρηση.
Δείτε το τρέιλερ: