Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με ανησυχητικές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 11% των εφήβων παγκοσμίως κάνουν προβληματική χρήση των social media, ποσοστό που αυξήθηκε από το 7% το 2018.
Τι είναι η προβληματική χρήση;
Η προβληματική χρήση των social media χαρακτηρίζεται από συμπεριφορές όπως η παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων, η ψευδής αναφορά του χρόνου που ξοδεύεται στο διαδίκτυο και η αδυναμία ελέγχου της χρήσης. Έφηβοι που υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές συχνά παραμελούν τον ύπνο, τη σχολική εργασία και τις κοινωνικές τους σχέσεις.
Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Η συνεχής και ανεξέλεγκτη χρήση των social media μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Έφηβοι που κάνουν προβληματική χρήση συχνά αισθάνονται απομονωμένοι και ανασφαλείς, καθώς συγκρίνονται διαρκώς με τις ιδανικές εικόνες που βλέπουν στο διαδίκτυο.
Ηλικιακές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές
Η μελέτη του ΠΟΥ έδειξε ότι η προβληματική χρήση είναι πιο συχνή μεταξύ των 13χρονων, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Περισσότερο από το ένα τρίτο των εφήβων σε αυτές τις περιοχές χρησιμοποιούν τα social media σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Οι ειδικοί προτείνουν την προώθηση υγιών διαδικτυακών συμπεριφορών μέσω της εκπαίδευσης στον ψηφιακό γραμματισμό. Οι κυβερνήσεις, οι υγειονομικές αρχές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πρέπει να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τους νέους να αναπτύξουν μια υγιή προσέγγιση στη χρήση των social media.
Η αντιμετώπιση της προβληματικής χρήσης των social media είναι κρίσιμη για την ψυχική υγεία και την ευημερία των εφήβων. Με τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη, οι νέοι μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο που να ενισχύει την κοινωνική τους ζωή και την ψυχική τους υγεία.