«Η αυστραλιανή γρίπη προκαλείται από έναν εποχιακό ιό και δεν συνιστά νέα απειλή,» αναφέρει στο Il Messaggero ο Dr. Matteo Bassetti, καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας.
Όπως εξηγεί, πρόκειται για έναν ιό Η3Ν2 της γρίπης, ο οποίος δεν εντοπίζεται μόνο στην Αυστραλία. Αντιθέτως, είναι ένα χειμερινό παθογόνο, ενεργό σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό τον λόγο συμπεριλαμβάνεται στα αντιγριπικά εμβόλια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια.
Γιατί τότε αποκαλείται αυστραλιανή γρίπη; Επειδή οι Αυστραλοί έχουν καλύτερο σύστημα επιδημιολογικής ανίχνευσης και παρακολούθησης απ’ ό,τι πολλά άλλα κράτη, απάντησε. Έτσι, οι επιστήμονες του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη κοιτάζουν πώς εξελίσσεται η εποχή της γρίπης στην Αυστραλία για να εκτιμήσουν πώς θα κυλήσει κάθε χειμώνα σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική.
Επιστημονικά, όμως, δεν πρόκειται για αυστραλιανή γρίπη, αλλά για τον ιό Η3Ν2, ο οποίος, πάντως, έχει κάποιες διαφορές από τους άλλους εποχιακούς ιούς. Η κύρια διαφορά του ενδεχομένως είναι ότι συχνά προκαλεί πιο σοβαρή νόσο απ’ ό,τι άλλοι συνηθισμένοι ιοί γρίπης, όπως ο Η1Ν1. Στην πραγματικότητα, επιστήμονες από τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) ανέφεραν το 2020 ότι την τελευταία εξαετία είχε προκαλέσει υπερδιπλάσιο αριθμό νοσηλειών, σε σύγκριση με τον ιό Η1Ν1.
Τι συμπτώματα προκαλεί: Το πρώτο σύμπτωμα από την αυστραλιανή γρίπη είναι ο υψηλός πυρετός, σύμφωνα με μελέτη του 2023. Η μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στους ασθενείς ήταν 38,1 βαθμοί Κελσίου. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν επίσης βήχα και συνάχι. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν είναι πόνοι στους μυς, έμετος ή διάρροια. Ωστόσο, αυτά είναι λιγότερο συχνά απ’ ό,τι με τις άλλες μορφές γρίπης.
Κίνδυνος επιπλοκών: Η αυστραλιανή γρίπη ενέχει επίσης αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, π.χ. στους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο. Όπως ανέφερε ο Dr. Fabrizio Pregliasco, αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής & Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, ο ιός Η3Ν2 έχει αυξημένη ικανότητα διαφυγής από το ανοσοποιητικό. Γι’ αυτό τον λόγο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως:
- Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών (και ιδίως κάτω των 2 ετών)
- Οι ενήλικες 65 ετών και άνω
- Οι έγκυοι
- Οι πάσχοντες από ορισμένες χρόνιες νόσους, όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό, τα νευρολογικά νοσήματα.
Δύσκολη η εφετινή εποχή: Αν ισχύσει και στο βόρειο ημισφαίριο ό,τι συνέβη νωρίτερα εφέτος στο νότιο όπου τελείωσε ο χειμώνας, η εφετινή εποχή της γρίπης θα είναι αρκετά δύσκολη. Σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα ασθενών με γρίπη από πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής που μελέτησε διεθνής ομάδα επιστημόνων, το 68% είχαν μολυνθεί από στέλεχος του ιού Η3Ν2.
Όσοι από αυτούς είχαν εμβολιαστεί εναντίον της γρίπης, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας. Η μείωση ήταν 35% κατά μέσον όρο. Ωστόσο, στους ασθενείς με υποκείμενα προβλήματα υγείας πλησίαζε το 59%.
Το εφετινό αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει προστασία και από ένα στέλεχος του ιού που προκαλεί αυστραλιανή γρίπη. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να σπεύσουν να το κάνουν, τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Πηγή: iatropedia.gr