Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) παρέχει σημαντικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων κατά την περίοδο των γιορτών, προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα περιστατικά και να απολαύσουμε ασφαλή γεύματα με τις οικογένειες και τους φίλους μας.
Συμβουλές για την αγορά τροφίμων
Αγορά από ελεγχόμενα σημεία: Προτιμήστε να αγοράζετε τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και αποφύγετε τους πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες.
Έλεγχος ετικετών: Εξετάστε προσεκτικά τις ενδείξεις στην ετικέτα, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην ημερομηνία λήξης.
Προμήθεια κρέατος: Τα κρέατα πρέπει να διατίθενται είτε νωπά είτε κατεψυγμένα και πάντα εντός ψύξης. Ελέγξτε την προέλευση και την ημερομηνία ανάλωσης.
Συμβουλές για την αποθήκευση και προετοιμασία
Σωστή αποθήκευση: Τοποθετήστε τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά.
Διαχωρισμός τροφίμων: Χρησιμοποιήστε διαφορετικές σακούλες για τα ωμά τρόφιμα και τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
Προσοχή στις αλλεργίες: Ρωτήστε τους καλεσμένους σας αν έχουν τροφικές αλλεργίες και προσαρμόστε το μενού σας ανάλογα.
Συμβουλές για την κατανάλωση
Ασφαλής κατανάλωση: Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα είναι καλά μαγειρεμένα και αποφύγετε την κατανάλωση ωμών ή μισοψημένων προϊόντων.
Άμεση ιατρική βοήθεια: Σε περίπτωση αδιαθεσίας ή αλλεργικής αντίδρασης μετά την κατανάλωση κάποιου τροφίμου, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.