Η φρουκτόζη βρίσκεται πλέον σε πάρα πολλά τρόφιμα της δυτικής διατροφής που καταναλώνουμε καθημερινά λόγω της υψηλής χρήσης σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
Το συστατικό που περιέχουν οι περισσότερες τροφές και επιταχύνει τον καρκίνο
«Αν ψάξετε στο ντουλάπι σας και αναζητήσετε τα προϊόντα που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, που είναι η πιο κοινή μορφή φρουκτόζης, θα εκπλαγείτε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Gary Patti, καθηγητής γενετικής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
«Σχεδόν τα πάντα την περιέχουν. Δεν βρίσκεται μόνο στα γλυκά και στα κέικ, αλλά και στις σάλτσες ζυμαρικών, τα ντρέσινγκ για σαλάτες και το κέτσαπ. Αν δεν επιδιώκετε σοβαρά να την αποφύγετε, πιθανώς είναι μέρος της διατροφής σας».
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η φρουκτόζη διαφέρει από άλλα σάκχαρα (όπως η γλυκόζη) στον τρόπο με τον οποίο βοηθά και υποθάλπει τα καρκινικά κύτταρα.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η επεξεργασία της γλυκόζης γίνεται σε ολόκληρο το σώμα, ενώ η φρουκτόζη μεταβολίζεται μόνο στο λεπτό έντερο και το συκώτι.
Μπορούν τα καρκινικά κύτταρα να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των δύο τύπων σακχάρων;
«Η αρχική μας προσδοκία ήταν ότι τα καρκινικά κύτταρα μεταβολίζουν τη φρουκτόζη όπως ακριβώς και τη γλυκόζη, χρησιμοποιώντας άμεσα τα άτομά της για τη δημιουργία νέων κυτταρικών συστατικών, όπως το DNA», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ronald Fowle-Grider, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Patti.
Αυτή η προσδοκία αποδείχθηκε λανθασμένη.
Η εργαστηριακή ανάλυση σε μοριακό επίπεδο έδειξε ότι τα καρκινικά κύτταρα «δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν εύκολα τη φρουκτόζη ως θρεπτικό συστατικό, επειδή δεν εκφράζουν τον κατάλληλο βιοχημικό μηχανισμό», εξήγησε ο Patti.
Ωστόσο, μόλις η φρουκτόζη φτάσει στο ήπαρ, το όργανο αυτό μετατρέπει το σάκχαρο σε λιπίδια (λιπαρές ενώσεις) που ονομάζονται λυσοφωσφατιδυλοχολίνες (LPCs).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα λατρεύουν να τρώνε τις LPCs που είναι διαθέσιμες στο περιβάλλον τους.
«Οι LPCs είναι μοναδικές. Αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο υποστήριξης της ανάπτυξης του όγκου», λένε οι ερευνητές.
Οι ερευνητές τάισαν ζώα που έφεραν όγκους με τροφές που ήταν πλούσιες σε φρουκτόζη.
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι είχε μάλλον δραματικό αντίκτυπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης των όγκων επιταχύνθηκε κατά δύο φορές ή και περισσότερο. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρουκτόζης ήταν σαφώς πολύ κακή για την εξέλιξη αυτών των όγκων», δήλωσε ο Patti.
Οι προηγούμενες γενιές Αμερικανών έτρωγαν σχετικά λίγη φρουκτόζη. Η βιομηχανία τροφίμων άρχισε να προσθέτει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης σε πολλά προϊόντα εδώ και κάποιες δεκαετίες, γεγονός που συνέπεσε με μια σταθερή αύξηση ορισμένων καρκίνων στους κάτω των 50 ετών, επισήμαναν οι ερευνητές.
Θα μπορούσε η αύξηση του σιροπιού καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη να οδηγήσει τα ποσοστά καρκίνου στα ύψη;
Η νέα έρευνα δεν μπόρεσε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αλλά μελλοντικές μελέτες μπορεί να απαντήσουν.
«Θα είναι συναρπαστικό να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η διατροφική φρουκτόζη επηρεάζει την επίπτωση του καρκίνου. Ένα μήνυμα που στέλνει όμως η τρέχουσα μελέτη, είναι ότι αν εμφανίσετε καρκίνο, θα πρέπει να αποφεύγετε τη φρουκτόζη. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πολύπλοκος. Αυτό που εισέρχεται στο σώμα μπορεί να καταναλωθεί από υγιείς ιστούς και στη συνέχεια να μετατραπεί σε κάτι άλλο που χρησιμοποιούν οι όγκοι», δήλωσε ο Patti.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Πηγή: onmed.gr