Μια απίστευτη ανακάλυψη έκανε ομάδα επιστημόνων κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ στη Βόρεια Ιρλανδία. Ανακάλυψαν έναν νέο μύκητα που φαίνεται να χειραγωγεί τη συμπεριφορά των αραχνών, μετατρέποντάς τες σε «ζόμπι»! Ο μύκητας, που ονομάστηκε Gibellula attenboroughii, περιγράφηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Fungal Systematics and Evolution.
Πώς ο μύκητας επηρεάζει τις αράχνες;
Ο βασικός ξενιστής του μύκητα φαίνεται να είναι η Μεταλλίνη η μεριάνα (Metellina merianae), μια σπάνια αράχνη που ζει σε σκοτεινά και υγρά περιβάλλοντα σε όλη την Ευρώπη. Το νέο είδος μύκητα εντοπίστηκε τυχαία το 2021, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς του BBC Winterwatch, σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη μπαρουτιού στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εικόνες που τράβηξε η ομάδα αποκάλυψαν ότι ένας άγνωστος μύκητας μόλυνε την αράχνη, υποδεικνύοντας πως ίσως πρόκειται για νέο παθογόνο είδος.
Ο μύκητας πιθανώς απελευθερώνει σπόρια που ελέγχουν τη συμπεριφορά της αράχνης, κάνοντάς τη να εγκαταλείψει τη φωλιά της και να μεταναστεύσει προς τον θάνατό της. Παρόμοια συμπεριφορά έχει καταγραφεί σε μυρμήγκια του Αμαζονίου που μολύνονται από μύκητες του γένους Ophiocordyceps. Ακόμη, οι ερευνητές βρήκαν και άλλες μολυσμένες αράχνες σε οροφές και τοίχους σπηλαίων στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ενώ ο μύκητας φαίνεται να επηρεάζει και μια συγγενική αράχνη, τη Meta menardi.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η σχέση με άλλες «ζόμπι» λοιμώξεις
Η μελέτη αναφέρει ότι καλλιέργειες παρόμοιων μυκήτων παράγουν μεταβολίτες που αλλάζουν τη συμπεριφορά των ξενιστών, όπως η ντοπαμίνη, μια ουσία που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell και το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία χρησιμοποίησαν ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπονται από μανιτάρια King Oyster για να ελέγξουν την κίνηση ενός βιοϋβριδικού ρομπότ.
Ένας μύκητας προς… μελέτη
Οι επιστήμονες ανέλυσαν ιστορικά δεδομένα και διαπίστωσαν πως στην ευρύτερη περιοχή των Βρετανικών Νήσων υπάρχουν πολλαπλά κρούσματα παρόμοιων μυκητιάσεων στις αράχνες, ακόμα και σε περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ρόλος των μυκήτων στην εξέλιξη των πληθυσμών των αραχνών χρήζει περαιτέρω έρευνας, καθώς και οι μεταβολίτες που επιτρέπουν σε αυτά τα παθογόνα να επιβιώνουν σε ένα τόσο εξειδικευμένο οικοσύστημα.
Γιατί ονομάστηκε «Gibellula attenboroughii»;
Ο μύκητας έλαβε το όνομά του προς τιμήν του διάσημου φυσιοδίφη και ντοκιμαντερίστα Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο (David Attenborough). Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα είδος παίρνει το όνομά του – στο παρελθόν, του έχουν αφιερωθεί:
- Zaglossus attenboroughi, ένα ωοτόκο θηλαστικό,
- Lepanthes attenboroughii, μία μικροσκοπική ορχιδέα,
- Euptchia attenboroughi, μια πεταλούδα,
- Ctenocheloides attenboroughi, ένα σπάνιο είδος γαρίδας.
Η ανακάλυψη αυτού του «μυκητιακού ζόμπι» ρίχνει νέο φως στις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ παθογόνων και ξενιστών στη φύση, αλλά και στο πώς οι μικροοργανισμοί μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ζώων.
Με πληροφορίες από popular science