Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Φεβρουαρίου, με «Kitchen Lab» και τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει!
O αγαπημένος μας σεφ και παρουσιαστής μας λέει την πιο νόστιμη καλησπέρα! Ο Άκης Πετρετζίκης το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40 που συνδυάζει μοναδικά τρία διαφορετικά στυλ φαγητού. Το comfort, το διεθνές και το healthy, πάντα όμως με έναν πολύ σπιτικό τρόπο που μας θυμίζει την θαλπωρή της οικογένειάς μας.
Το σαββατιάτικο μενού ξεκινάει με πατάτες ογκρατέν, μια συνταγή που μας θυμίζει τη μαμά μας αφού είναι comfort, είναι χορταστική, είναι ιδιαίτερη, τυρένια και πολύ μαστιχωτή.
Κόβει πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, τις βάζει σε ένα μπολ, προσθέτει αλατοπίπερο και ανακατεύει. Σε άλλο μπολ βάζει κρέμα γάλακτος, τυριά, θυμάρι, σκόρδο, μπέικον, αλατοπίπερο, ανακατεύει, βουτάει τις πατάτες στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, τις μεταφέρει σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζοντας με επιπλέον τυριά, ψήνει και σερβίρει ένα απίθανο comfort φαγητό.
Για κυρίως γεύμα ο αγαπημένος μας σεφ ετοιμάζει σουηδικά κεφτεδάκια, ένα πολύ χαρακτηριστικό φαγητό της Σκανδιναβίας που είναι ανάρπαστο παγκοσμίως. Αρχικά, σε ένα μπολ βάζει τριμμένο ψωμί και προσθέτει κρέμα γάλακτος, κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει. Σε άλλο μπολ ανακατεύει χοιρινό κιμά μαζί με σοταρισμένο κρεμμύδι και ενώνει τα δύο μείγματα. Πλάθει κεφτεδάκια, τα μεταφέρει σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και τα τηγανίζει. Αφαιρεί τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ, τα αφήνει στην άκρη, και στο τηγάνι βάζει βούτυρο και αλεύρι και ανακατεύει. Προσθέτει νερό ανακατεύοντας συνέχεια, βάζει μουστάρδα, σόγια, κύβο βοδινού, κρέμα γάλακτος, ανακατεύει και βράζει. Προσθέτει κεφτεδάκια, βράζει μέχρι να δέσει η σάλτσα, αποσύρει από τη φωτιά και σερβίρει με πουρέ, φρέσκια ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για επιδόρπιο ο Άκης φτιάχνει μια healthy lemon pie με granola, ένα γλυκό για τους πιο απαιτητικούς και δύσκολους που θα πάρουν απίστευτη γεύση με τις πιο λίγες θερμίδες που μπορούν να φανταστούν από ένα τέτοιο γλυκό. Η διαδικασία ξεκινάει σε ένα πολυκοπτικό, όπου βάζει γκρανόλα, αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρο καρύδας και χτυπάει. Μεταφέρει σε φόρμα με αποσπώμενη βάση, απλώνει κάνοντας γείσο και μεταφέρει στην κατάψυξη. Στη συνέχεια, ετοιμάζει μια κρέμα βάζοντας σε ένα μπολ για μπεν μαρί μέλι, βούτυρο καρύδας, ξύσμα και χυμό λεμονιού, 4 αυγά, μεταφέρει πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει και ανακατεύει συνεχώς με σύρμα μέχρι να σφίξει το μείγμα. Μεταφέρει στη φόρμα πάνω από τη βάση, βάζει στην κατάψυξη, αφαιρεί, ξεφορμάρει, κόβει σε κομμάτια και σερβίρει με γιαούρτι, δυόσμο και μέλι.
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40. Λίγες μέρες πριν την Τσικνοπέμπτη δράττει την ευκαιρία και μας δείχνει εναλλακτικές συνταγές, οι οποίες μπορούν να σταθούν σε ένα τραπέζι που θα οργανωθεί για εκείνη τη μέρα με έξυπνο και χωρίς κόπο.
Για πρώτο πιάτο σερβίρει πανσετάκια στη χύτρα ταχύτητας με ένα αποτέλεσμα γεύσης που θα παραπέμπει σε σχάρα, χωρίς να έχει βάλει τίποτα στα κάρβουνα. Στη χύτρα ταχύτητας βάζει πανσέτα, ρίχνει λευκό κρασί, νερό, σκόρδο, δεντρολίβανο, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, μεταφέρει σε δυνατή φωτιά, κλείνει το καπάκι, γυρνάει την βαλβδίδα στην κατάλληλη ένδειξη και σιγοβράζει για 50 λεπτά. Αφαιρεί τις πανσέτες σε ένα πιάτο, καλύπτει με μεμβράνη, βάζει στο ψυγείο και αφήνει να κρυώσουν. Μεταφέρει σε ξύλο κοπής, κόβει σε μικρά κομμάτια, βάζει σε σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά, ψήνει για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά, μεταφέρει τα πανσετάκια σε ένα μπολ με BBQ sauce, ανακατεύει και τα σερβίρει με ρόκα και ντοματίνια.
Για δεύτερη συνταγή, ο αγαπημένος μας σεφ ετοιμάζει τα μπιφτέκια της Τσικνοπέμπτης και δείχνει τα πιο ανυπέρβλητα μπιφτέκια για ένα τραπέζι με μπάρμπεκιου -ή και όχι! Τσιγαρίζει κρεμμύδι και σκόρδο σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, ενώ σε έναν πολυκόπτη ρίχνει ψωμί του τοστ, ελαιόλαδο, το μείγμα από το τηγάνι, δυόσμο, μαϊντανό, ρίγανη, κύβο κότας και χτυπάει. Βρέχει και άλλο ψωμί, το στύβει, το βάζει σε μπολ, προσθέτει το μείγμα από τον πολυκόπτη, χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά, κεφαλοτύρι, αλάτι, πιπέρι, ένα αυγό, ανακατεύει, πλάθει μπιφτέκια, τα ψήνει σε ένα σχαροτήγανο με ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και σερβίρει με τηγανητές πατάτες, πίτες για σουβλάκι, τζατζίκι και μαιντανό.
Για γλυκό, ο Άκης επιλέγει ένα εκμέκ με γιαούρτι, που είναι ένα αριστούργημα γεύσης και ιστορίας, με έναν πιο ελαφρύ τρόπο που θα λατρέψετε. Πρώτα, ετοιμάζει το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι, ζάχαρη, νερό, κανέλα, φλούδες πορτοκαλιού, γλυκόζη και βράζει. Κόβει τσουρέκι σε φέτες, τις τοποθετεί σε πυρέξ ώστε να καλύψει τη βάση, μεταφέρει στον φούρνο, ψήνει και ρίχνει το σιρόπι πάνω στο τσουρέκι που έχει ψηθεί. Στον κάδο του μίξερ ρίχνει γιαούρτι, μαχλέπι, μαστίχα σε σκόνη, άχνη ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, ξύσμα από 1 πορτοκάλι και ανακατεύει. Απλώνει το μείγμα πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι, μεταφέρει στο ψυγείο, αφαιρεί, κόβει σε κομμάτια και σερβίρει με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
Δείτε το trailer εδώ: