Σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού προχωρά η κυβέρνηση από την 1η Απριλίου 2025, με τον μισθό να διαμορφώνεται πλέον στα 880 ευρώ μικτά.
Όπως τονίζεται από κυβερνητικά στελέχη, στόχος της απόφασης είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, η στήριξη της αγοραστικής τους δύναμης, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027, στο πλαίσιο μιας συνεχούς πολιτικής ενίσχυσης της μισθολογικής βάσης.
Πρόκειται για την 5η διαδοχική αύξηση από το 2019, με τη σωρευτική μεταβολή να φτάνει το 35,4%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον σωρευτικό πληθωρισμό της περιόδου που διαμορφώθηκε σε 18,1%. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων ενισχύεται σημαντικά.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τη νέα αύξηση ωφελούνται άμεσα πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων:
-
575.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
-
Δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς για πρώτη φορά επεκτείνεται θεσμικά η προστασία του κατώτατου μισθού και στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα οριζόντια αύξηση 30 ευρώ στις αποδοχές τους από το 2025.
-
Δικαιούχοι επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό (μητρότητας, γάμου, γονικής άδειας, ανεργίας).
-
Εργαζόμενοι με προϋπηρεσιακές ωριμάνσεις (τριετίες), οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση της βάσης.
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με τη νέα ρύθμιση, ο κατώτατος μισθός αποκτά χαρακτήρα “δικλείδας ασφαλείας” για όλους τους εργαζόμενους, καθώς δεν επιτρέπεται μείωσή του, βάσει του νέου νομικού πλαισίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα αύξηση είναι η πρώτη εφαρμογή του αναθεωρημένου θεσμικού πλαισίου, το οποίο αναβαθμίζει τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού.
Πρακτικά παραδείγματα από την αύξηση:
-
Η μικτή αύξηση των 50 ευρώ μεταφράζεται σε καθαρό όφελος 34 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενο χωρίς παιδιά και 43 ευρώ για εργαζόμενο με δύο ή περισσότερα παιδιά.
-
Σε ετήσια βάση (με 14 μισθούς), αυτό ισοδυναμεί με καθαρό κέρδος 473 ευρώ και 606 ευρώ αντίστοιχα.
-
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν πλέον επιπλέον 195 ευρώ καθαρά το μήνα (χωρίς παιδιά) και 215 ευρώ (με δύο ή περισσότερα παιδιά). Σε ετήσια βάση, αυτό μεταφράζεται σε έως 3.010 ευρώ επιπλέον.
Επιπλέον, για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν από το 2023 έως σήμερα οδηγούν σε μέση ετήσια αύξηση 2.283 ευρώ, δηλαδή περίπου 1,3 επιπλέον μισθούς τον χρόνο.
Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 11η θέση μεταξύ των 22 κρατών-μελών της ΕΕ που διαθέτουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό, δείγμα της βελτιωμένης θέσης της χώρας στον ευρωπαϊκό χάρτη μισθολογικής πολιτικής.