Στο μικροσκοπικό Μικρό Γκλόρια, ο Δημήτρης Σαμόλης, με τις «Στρακαστρούκες», στήνει ένα θεατρικό “μνημείο” στην εφηβική ευαλωτότητα, την οικογενειακή δυσλειτουργία και την κοινωνική απομόνωση. Το έργο, ένα προσωπικό ξέσπασμα του ταλαντούχου ηθοποιού, ξεδιπλώνει με ωμό ρεαλισμό και καυστικό χιούμορ την ιστορία του Κωνσταντή, ενός εφήβου που παλεύει να βρει τη θέση του σε έναν κόσμο που τον απορρίπτει.
H κριτική μας για την παράσταση
Ο Δημήτρης Σαμόλης μεταμορφώνεται στον Κωνσταντή, ένα αγόρι που ζει υπό τη σκιά ενός αυταρχικού πατέρα και την ειρωνεία των συμμαθητών του. Η Κρήτη, με την άγρια ομορφιά και την σκληρή παράδοση, γίνεται το σκηνικό μιας προσωπικής Οδύσσειας, όπου ο ήρωας αναζητά την ταυτότητά του, την αποδοχή και την αγάπη.
Η παράσταση δεν φοβάται να θίξει θέματα ταμπού, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η ομοφοβία και η ενδοοικογενειακή βία. Ο Δημήτρης Σαμόλης, με ευαισθησία και τόλμη, αναδεικνύει την ψυχολογική βία που ασκείται στα παιδιά, την αδιαφορία των ενηλίκων και την αδυναμία του συστήματος να προστατεύσει τα θύματα.
Το κείμενο, με την πλούσια γλώσσα και τις ζωντανές εικόνες, αποτυπώνει την εφηβική ψυχοσύνθεση με ακρίβεια και τρυφερότητα. Ο Δημήτρης Σαμόλης δεν χαρίζεται, αλλά και δεν κρίνει. Απλώς παρατηρεί και καταγράφει, αφήνοντας τον θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Η σκηνοθεσία του Μάριου Κακουλλή είναι λιτή και ουσιαστική, δίνοντας έμφαση στην ερμηνεία του Δημήτρη Σαμόλη και στο κείμενο. Η σκηνογραφία, με το συμβολικό κιβώτιο, υπογραμμίζει την αίσθηση του εγκλεισμού και της απομόνωσης που βιώνει ο νεαρός Κωνσταντής.
Η μουσική, που έχει συνθέσει ο ίδιος ο Δημήτρης Σαμόλης, ενισχύει την ατμόσφαιρα και απογειώνει την συναισθηματική φόρτιση της παράστασης. Τα τραγούδια, με τους μελαγχολικούς στίχους και τις δυνατές μελωδίες, γίνονται η φωνή του Κωνσταντή, η έκφραση των ανομολόγητων επιθυμιών και των βαθύτερων φόβων του.
Οι «Στρακαστρούκες» είναι μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή, που προβληματίζει και συγκινεί. Ο Δημήτρης Σαμόλης, με την ερμηνεία του, μας καλεί να αναλογιστούμε τη θέση μας απέναντι στα παιδιά που υποφέρουν, να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα και να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα.
Η παράσταση, με την ωμή ειλικρίνειά της, έρχεται σε μια εποχή που η κοινωνία μας εξακολουθεί να παλεύει με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Τα πρόσφατα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, με την ομοφοβική επίθεση εφήβων, μας υπενθυμίζουν ότι ο δρόμος προς την αποδοχή και την ισότητα είναι ακόμα μακρύς.
Πληροφορίες για την παράσταση
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 17€ Κανονικό – 13€ μειωμένο [φοιτητικό, ανέργων, 65+, ΑμεΑ]
Προπώληση: more.com
Θέατρο Μικρό Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, τηλ. 2103600832