Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Μαρτίου, με «Kitchen Lab» και τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει! O αγαπημένος μας σεφ και παρουσιαστής μας λέει την πιο νόστιμη καλησπέρα!
Ο Άκης Πετρετζίκης το Σάββατο 29 Μαρτίου παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40 το οποίο είναι η επιτομή του comfort γεύματος, με σημαντικές εναλλακτικές και light πινελιές.
Το σαββατιάτικο μενού ξεκινάει με μια πίτσα, το απόλυτο comfort φαγητό που το κάνει σε νηστίσιμη αλλά και ελληνική εκδοχή, από την αρχή μέχρι το τέλος χειροποίητη, με δικό του ζυμάρι και δικά μας, ελληνικά προιόντα. Πρώτα φτιάχνει την σάλτσα, σοτάροντας κρεμμύδι και σκόρδο και προσθέτοντας αλατοπίπερο, ζάχαρη, πελτέ, ντομάτα κονκασέ, νερό και ρίγανη. Μαγειρεύει για περίπου 15 λεπτά, ενώ στο μεταξύ χτυπάει στον κάδο του μίξερ νερό με μαγιά και ζάχαρη, προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι και αλεύρι και χτυπάει για 10-15 λεπτά. Πλάθει τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, τη μεταφέρει σε λαδωμένο μπολ, και την αφήνει να φουσκώσει. Κατόπιν πλάθει το ζυμάρι, το χωρίζει σε 2 κομμάτια, τα μεταφέρει σε ταψί με ελαιόλαδο και αφήνει να φουσκώσουν. Ανοίγει το ένα ζυμάρι και το βάζει σε λαδωμένο και πασπαλισμένο με σιμιγδάλι ταψί, προσθέτει τη μισή σάλτσα ντομάτας και απλώνει. Βάζει από πάνω κρεμμύδι, ντομάτα και πιπεριά σε φέτες, ελιές, κίτρινο και λευκό νηστίσιμο τυρί, ελαιόλαδο, ρίγανη, ψήνει και σερβίρει.
Για κυρίως γεύμα ο αγαπημένος μας σεφ φτιάχνει μπιφτέκια κοτόπουλου στο air fryer, με γλυκοπατάτες, προσφέροντας μια πολύ light εκδοχή αυτού του πολύ κλασικού comfort φαγητού που λέγεται μπιφτέκια με πατάτες. Βάζει σε ένα μπολ τριμμένο κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια, ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, φρυγανιά, ένα αυγό, ξίδι από λευκό κρασί, ελαιόλαδο, κιμά κοτόπουλου και ανακατεύει με τα χέρια. Πλάθει μπιφτέκια, τα μεταφέρει στην μια ζώνη του κάδου του air fryer και στην άλλη ζώνη βάζει γλυκοπατάτες σε wedges, τις οποίες έχει ανακατέψει πρώτα με αλάτι, πάπρικα, πιπέρι και ελαιόλαδο. Ψήνει για 25 λεπτά γυρνώντας τα στην μέση του χρόνου και ψήνει σε ένα τηγάνι πίτες για σουβλάκι με ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη.
Κόβει τις πίτες σε τριγωνάκια, και σερβίρει με γιαούρτι, φέτες από ντομάτα και από κρεμμύδι, τα μπιφτέκια και τις γλυκοπατάτες.
Για γλυκό ο Άκης ετοιμάζει ένα trifle, το απόλυτο comfort γλυκάκι, σε ποτηράκια γεμάτα σε γεύση και σε ανάλαφρες υφές και όλα αυτά χωρίς επιβαρυμένες θερμίδες, αφού δεν προσθέτει καθόλου ζάχαρη. Για την κρέμα βράζει σε μια κατσαρόλα γάλα light, μέλι, κορν φλάουρ, βανίλια και αλάτι. Προσθέτει τυρί κρέμα, ανακατεύει, μεταφέρει σε ένα ταψί και βάζει στο ψυγείο για να κρυώσει. Αφαιρεί από το ψυγείο, χτυπάει στο μίξερ για 1 λεπτό και βάζει σε κορνέ. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζει γκρανόλα χωρίς ζάχαρη, κρέμα με το κορνέ, μαρμελάδα ανακατεύει απαλά, επαναλαμβάνει τη διαδικασία άλλες δύο φορές, παγώνει στο ψυγείο και σερβίρει.
Την Κυριακή 30 Μαρτίου, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40 με πολύ θρεπτικές και χορταστικές συνταγές, αφού χρησιμοποιεί υλικά που απογειώνονται μέσα σε αυτές και ο συνδυασμός τους είναι πραγματικά ασυναγώνιστος.
Για πρώτο πιάτο σερβίρει μια σαλάτα με φακές και κινόα, μια πολύ υγιεινή πρόταση ορεκτικού, αλλά και κυρίως γεύματος που γίνεται πανεύκολα, θα σας χορτάσει και θα σας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που σας χρειάζονται μέσα στη μέρα. Πρώτα βράζει κινόα σε μια κατσαρόλα και μαλακώνει κόκκινες φακές σε ένα μπολ με βραστό νερό. Παράλληλα στο πολυκοπτικό βάζει αλάτι, σπορέλαιο, μουστάρδα, μέλι, βαλσάμικο με ρόδι, και χτυπάει. Ρίχνει σε μια σαλατιέρα τις φακές, την κινόα, κολοκυθόσπορο, αμύγδαλο φιλέ και το dressing ροδιού, προσθέτει σαλάτα, αβοκάντο σε κυβάκια, πασπαλίζει με επιπλέον αμύγδαλο φιλέ και κολοκυθόσπορο και σερβίρει με φρέσκο κόλιανδρο κάτι που θα σας χορτάσει με τον πιο υγιεινό τρόπο.
Για κυρίως γεύμα ο αγαπημένος μας σεφ προτείνει κολοκυθάκια γεμιστά με τραχανά και κιμά, έναν συνδυασμό γέμισης που είναι, εκτός από πολύ δυναμωτικός, και πεντανόστιμος.
Πρώτα, βγάζει την σάρκα από τα κολοκυθάκια, την οποία χτυπάει στο πολυκοπτικό μαζί με ένα κρεμμύδι. Κατόπιν ρίχνει το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτει άνηθο και μαϊντανό, ρίγανη, μοσχαρίσιο κιμά, ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ξίδι, γλυκό τραχανά και ανακατεύει. Γεμίζει τα κολοκυθάκια με το μείγμα, τα τοποθετεί σε μια κατσαρόλα, προσθέτει νερό, κύβο λαχανικών και ελαιόλαδο, καλύπτει με καπάκι, και μαγειρεύει για 35 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζει ένα αυγολέμονο, ανακατεύοντας σε ένα τηγάνι βούτυρο και αλεύρι. Σταδιακά προσθέτει το ζουμί από την κατσαρόλα που έβρασαν τα κολοκυθάκια, σβήνει τη φωτιά, βάζει χυμό λεμονιού, 2 κρόκους και ανακατεύει. Μεταφέρει στα κολοκυθάκια, ανακατεύει απαλά και σερβίρει με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φέτες λεμονιού και άνηθο ψιλοκομμένο.
Για γλυκό ο Άκης φτιάχνει νηστίσιμα μαλακά μπισκότα, τα οποία θα έχουν έναν συνδυασμό κρυσταλλικής και μαύρης μαλακής ζάχαρης, που θα τους δώσει διαφορετικές υφές και μοναδική γεύση και, πέραν αυτών, θα γίνουν πανεύκολα σε λίγα λεπτά, αρκεί να έχετε κάνει την διαδικασία της ζύμης, μια μέρα πριν. Σε ένα μπολ βάζει μαύρη και κρυσταλλική ζάχαρη, σπορέλαιο, νερό, αλάτι, βανίλια και ανακατεύει. Σε άλλο μπολ βάζει αλεύρι και προσθέτει σόδα, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύει. Μεταφέρει τα στερεά υλικά στα υγρά, ανακατεύει, βάζει στο ψυγείο για 12-24 ώρες, πλάθει στρογγυλά μπισκότα, βάζει σε ταψιά με λαδόκολλα, μεταφέρει στον φούρνο, ψήνει και σερβίρει.
Δείτε το trailer εδώ: