Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Μαρτίου, με «Kitchen Lab» και τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει!
O αγαπημένος μας σεφ και παρουσιαστής μας λέει την πιο νόστιμη καλησπέρα! Ο Άκης Πετρετζίκης το Σάββατο 15 Μαρτίου παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40 που προτείνει νέες γεύσεις με πολύ θρεπτικό χαρακτήρα, αλλά παράλληλα πολύ δημιουργικές.
Το σαββατιάτικο μενού ξεκινάει με μια ταχινόσουπα και χρησιμοποιεί ελάχιστα υλικά που δημιουργούν μια πρόταση, η οποία θα αποτελέσει μια πολύ αγαπημένη σας συνήθεια.
Η διαδικασία παίρνει ελάχιστα μόλις λεπτά και ξεκινάει στην κατσαρόλα όπου βάζει νερό, κύβο λαχανικών, αλάτι, φιδέ και βράζει για 2-3 λεπτά. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζει αρκετό ξύσμα και χυμό από λεμόνια, ταχίνι και ανακατεύει. Με τη μέθοδο που ακολουθούμε στο αυγολέμονο, ο Άκης προσθέτει στο μπολ μια κουτάλα από το νερό που βράζει, ανακατεύει καλά να διαλυθεί το ταχίνι , επαναλαμβάνει για άλλες 2-3 κουτάλες, μεταφέρει πίσω στην κατσαρόλα, βράζει για 1-2 λεπτά ακόμα και σερβίρει κάτι πολύ ξεχωριστό με μπούκοβο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνεχίζει το μενού του με μια πέρκα με μπάμιες στο φούρνο, δείχνοντας έναν πεντανόστιμο τρόπο να συνδυάσουμε τις μπάμιες, ένα πολύ θρεπτικό υλικό που πρέπει να αξιοποιούμε στην κουζίνα μας, δημιουργώντας ένα φαγητό πολύ θρεπτικό και υγιεινό κι απολαυστικό στη γεύση. Πρώτα, σοτάρει κρεμμύδι και σκόρδο σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και έπειτα προσθέτει αλατοπίπερο και μπάμιες Αλεξανδρινές κατεψυγμένες. Σβήνει με λευκό κρασί, προσθέτει κάρι, αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, νερό, μεταφέρει το μείγμα από το τηγάνι σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτει χυμό από λεμόνι, ντομάτα και ψήνει στον φούρνο. Αφού ψηθούν και μελώσουν οι μπάμιες, προσθέτει πέρκα σε κομμάτια, βάζει ξανά στον φούρνο, ψήνει σε υψηλότερη θερμοκρασία για λίγα ακόμη λεπτά και σερβίρει αυτό το πολύ θρεπτικό φαγητό με ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λεμόνι σε φέτες και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Για επιδόρπιο ο αγαπημένος μας σεφ επιλέγει μηλόπιτα με γκρανόλα, ένα γλυκό που απογειώνεται γευστικά λόγω της γκρανόλα, η οποία προσδίδει μια τραγανή υφή που κάποιες φορές λείπει από τις μηλόπιτες και ταιριάζει πολύ. Αρχικά, χτυπάει στον κάδο του μίξερ 3 αυγά μαζί με μέλι, προσθέτει ελαιόλαδο, βανίλια, αλεύρι, μπέικιν, αλάτι, κανέλα και ανακατεύει. Καθαρίζει 2 κόκκινα μήλα, τα κόβει σε φέτες, τα προσθέτει στον κάδο του μίξερ, βάζει και γκρανόλα με φιστικοβούτυρο και ανακατεύει. Μεταφέρει σε λαδοαλευρωμένη φόρμα, ψήνει, κόβει σε κομμάτια και σερβίρει.
Την Κυριακή 16 Μαρτίου, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40 που είναι απολύτως comfort και έχει ως πρωταγωνιστές τα θαλασσινά, τα οποία αναδεικνύουν την μυρωδιά της θάλασσας και προσφέρουν επιλογές για το νηστίσιμο τραπέζι μας.
Για πρώτο πιάτο σερβίρει νηστίσιμα καλαμαράκια πανέ με τηγανητές πατάτες, μια πολύ κλασική εκδοχή μεζέ που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Πρώτα ετοιμάζει τις πατάτες, κόβοντας στικς και τηγανίζοντάς τες σε φριτέζα με ηλιέλαιο. Έπειτα σε ένα μπολ βάζει κορν φλάουρ, νερό και αλάτι, σε ένα ταψί βάζει τριμμένη φρυγανιά και σε ένα άλλο ταψί βάζει αλεύρι με αλάτι. Κόβει καλαμαράκια εγκάρσια στη μέση, τα αλατίζει, τα ρίχνει πρώτα στο αλεύρι, μετά στο κορν φλάουρ και μετά στην φρυγανιά, τα ανακατεύει καλά και τα τηγανίζει σε δόσεις σε καυτό λάδι. Αφαιρεί και τις πατάτες και τα καλαμαράκια σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρει με vegan μαγιονέζα, φέτες λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για κυρίως, ο αγαπημένος μας σεφ ετοιμάζει ένα γιουβέτσι με χταπόδι στην χύτρα ταχύτητας, κλασικό comfort φαγητό της Σαρακοστής που είναι έτοιμο σε μόλις 30 λεπτά. Πρώτα σοτάρει κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και κατόπιν προσθέτει ζάχαρη, δάφνη, κανέλα και μπαχάρι. Καθαρίζει το χταπόδι, το κόβει σε μεγάλα κομμάτια, το ρίχνει στη χύτρα και ανακατεύει. Προσθέτει πελτέ ντομάτας, σβήνει με ούζο, βάζει ντομάτα κονκασέ, νερό, μαγειρεύει στην χύτρα για 15 λεπτά, προσθέτει κριθαράκι, ανακατεύει και μαγειρεύει για άλλα 10 λεπτά. Τέλος, βάζει ανθό αλατιού και ελαιόλαδο και σερβίρει με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για γλυκό, ο Άκης συμπληρώνει τις νηστίσιμες συνταγές που προηγήθηκαν με τα πιο τέλεια soft cookies με καβουρδισμένα καρύδια. Η ζύμη αυτών των μπισκότων θα μοσχοβολάει πριν καν μπει στον φούρνο! Αρχικά, λιώνει το βούτυρο σε καυτό τηγάνι, προσθέτει τα καρύδια και ανακινεί το τηγάνι. Σουρώνει τα καρύδια, βάζει το λιωμένο βούτυρο σε μίξερ, προσθέτει κρυσταλλική και μαύρη μαλακή ζάχαρη, ένα αυγό και χτυπάει. Σε μπολ βάζει αλεύρι, μπέικιν, σόδα, κανέλα, βανίλια, αλάτι και ανακατεύει. Ενώνει τα δύο μείγματα, προσθέτει τα καρύδια, κουβερτούρα ψιλοκομμένη, ανακατεύει, πλάθει σε μπαλάκια, μεταφέρει σε ταψί, από πάνω βάζει από 1 καρύδι, μεταφέρει στο ψυγείο για να παγώσουν και να σφίξουν, ψήνει στον φούρνο και σερβίρει τα πιο μυρωδάτα και μαλακά μπισκότα.
Δείτε το τρέιλερ: