Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου μπακαλιάρο σκορδαλιά, όμως φέτος οι τιμές του μπακαλιάρου πήραν φωτιά, φέρνοντας πονοκέφαλο στους καταναλωτές που αναζητούν οικονομικό τρόπο να τιμήσουν το έθιμο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Live News, οι τιμές στα ιχθυοπωλεία έχουν εκτοξευτεί, φτάνοντας ακόμη και τα 22,99€ το κιλό για τον φρέσκο μπακαλιάρο. Ενδεικτικά, στις αγορές της Αθήνας οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 16,90€ και 23,90€ το κιλό, καθιστώντας το άλλοτε οικονομικό ψάρι… είδος πολυτελείας.
Αντίθετα, πιο προσιτές είναι οι γαρίδες, που πωλούνται μόλις στα 5,90€ το κιλό, και ίσως αποτελέσουν φέτος εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να βγουν εκτός προϋπολογισμού.
Το υψηλό κόστος έχει οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές να στραφούν στον παστό μπακαλιάρο, που παραμένει πιο οικονομικός, ειδικά για όσους χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για το οικογενειακό τραπέζι.
Όσοι πάλι σκέφτονται να προτιμήσουν την ευκολία του delivery, θα πρέπει να το σκεφτούν ξανά, αφού η τιμή ανά μερίδα αγγίζει πλέον τα 13 ευρώ, που σημαίνει ότι μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων χρειάζεται τουλάχιστον 52 ευρώ μόνο για το ψάρι, χωρίς να υπολογίζονται συνοδευτικά όπως ορεκτικά, πατάτες, σαλάτες και ποτά. Συνολικά, για ένα πλήρες τραπέζι, τα 150 ευρώ ίσως να μην είναι αρκετά.
Φαίνεται πως η ακρίβεια δεν αφήνει πλέον ανεπηρέαστο ούτε το… ιστορικό τραπέζι της 25ης Μαρτίου, κάνοντας το φετινό μπακαλιάρο σκορδαλιά πιο «τσουχτερό» από ποτέ.