Μια νέα, αυστηρότερη νομοθεσία για την πάταξη της ψηφιακής πειρατείας βρίσκεται πλέον σε ισχύ στην Ελλάδα, με τον νόμο 5179/2025 (ΦΕΚ Α’/26/20-2-2025) να αλλάζει ριζικά το τοπίο για τους χρήστες που καταναλώνουν παράνομα περιεχόμενο.
Ο νέος νόμος επεκτείνει τις κυρώσεις όχι μόνο στους διακινητές, αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές πειρατικού υλικού, σηματοδοτώντας το τέλος της ατιμωρησίας για τη διαδικτυακή πειρατεία.
Στο στόχαστρο πλέον και οι απλοί χρήστες
Για πρώτη φορά, η παρακολούθηση πειρατικού περιεχομένου τιμωρείται με πρόστιμο, το οποίο ορίζεται στα 750 ευρώ για ιδιώτες, ενώ σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζεται στα 1.500 ευρώ. Σκληρότερες είναι οι προβλέψεις για επιχειρήσεις, όπως καφετέριες και ξενοδοχεία, που προβάλλουν παράνομο περιεχόμενο – με πρόστιμα από 1.500 έως 3.000 ευρώ. Ακόμη, όσοι αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από τη διανομή παράνομων συνδρομών ή αναμεταδόσεις αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
Ταυτοποίηση χρηστών με IP και ΑΦΜ
Η νέα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να προχωρούν σε ταυτοποίηση χρηστών μέσω ΑΦΜ και IP διεύθυνσης, κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Στη διαδικασία προβλέπεται η συνεργασία της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΔΙΜΕΑ, καθώς και άλλων τελωνειακών και αστυνομικών αρχών, δημιουργώντας ένα πολυεπίπεδο σύστημα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.
Μέσα σε 30 λεπτά… offline
Επιπλέον, τίθεται σε εφαρμογή ένας μηχανισμός “δυναμικού αποκλεισμού”, ο οποίος επιτρέπει τον άμεσο αποκλεισμό πρόσβασης σε πειρατικούς ιστότοπους εντός 30 λεπτών από τη διαπίστωση της παραβίασης. Ο μηχανισμός εποπτεύεται από την ΕΔΠΠΙ και την ΕΕΤΤ, δίνοντας πλέον στις αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα για άμεση και αποτελεσματική αντίδραση.
Αντιδράσεις και ερωτήματα
Η νομοθετική αυτή αυστηροποίηση προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, με πολλούς χρήστες να εκφράζουν ανησυχία για την ιδιωτικότητα, αλλά και για την επιλογή χρόνου εφαρμογής, σε μια περίοδο που το κόστος των συνδρομητικών υπηρεσιών βαραίνει το πορτοφόλι των καταναλωτών. Παραμένει ακόμη ασαφές πώς θα γίνεται η είσπραξη των προστίμων και ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί ελέγχου στην πράξη.
Με τον νέο νόμο, η Ελλάδα δηλώνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το φαινόμενο της ψηφιακής πειρατείας, ωστόσο η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των προβλέψεών του στην πράξη και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών.