Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα φάρμακο που χορηγείται για σπάνιες κληρονομικές παθήσεις θα μπορούσε να μετατρέψει το ανθρώπινο αίμα σε θανάσιμο “κοκτέιλ” για τα κουνούπια, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η ελονοσία, σύμφωνα με το euronews.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine, δείχνει πως η νιτισινόνη (nitisinone), φάρμακο που μπλοκάρει τη διάσπαση ορισμένων αμινοξέων, όταν καταναλωθεί από κουνούπια μέσω του αίματος, παρεμβαίνει στην πέψη τους και τα σκοτώνει γρήγορα.
«Ένας τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση ασθενειών μέσω εντόμων είναι να κάνουμε το αίμα των ζώων και των ανθρώπων τοξικό για αυτά», δηλώνει ο Lee R. Haines, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Notre Dame.
Σε αντίθεση με το ivermectin, που χρησιμοποιείται επίσης κατά των παρασίτων αλλά προκαλεί ανθεκτικότητα και περιβαλλοντική τοξικότητα, η νιτισινόνη έχει πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής στο ανθρώπινο σώμα, παραμένοντας ενεργή για περισσότερες ώρες, όπως επισημαίνει ο Álvaro Acosta Serrano, επίσης καθηγητής στο Notre Dame.
Η ουσία αποδείχθηκε αποτελεσματική ακόμα και απέναντι σε ανθεκτικά στα εντομοκτόνα κουνούπια και σκότωσε κουνούπια όλων των ηλικιών — ειδικά τα μεγαλύτερα, που θεωρούνται οι βασικοί φορείς της ελονοσίας.
Η χρήση της νιτισινόνης, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση σε σχέση με την ivermectin, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει ήδη έντονη χρήση ή ανθεκτικότητα.
Οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου, η chikungunya και ο κίτρινος πυρετός, αποτελούν αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, ακόμη και στην Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωσή τους.
Σε έναν κόσμο που ζητά νέες λύσεις κατά της ελονοσίας και άλλων νόσων, ίσως τελικά η απάντηση να είναι στο ίδιο μας το αίμα.