Νέες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο δείχνουν ότι τα παιδικά στρώματα μπορεί να απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, οι οποίες σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι επιστήμονες καλούν σε αυστηρότερους ελέγχους και προτείνουν τρόπους προστασίας από την έκθεση.
Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να αναπνέουν και να απορροφούν επιβλαβείς χημικές ουσίες από τα στρώματά τους ενώ κοιμούνται, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά Environmental Science & Technology και Environmental Science & Technology Letters. Αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με νευρολογικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, άσθμα, ορμονικές διαταραχές και καρκίνο.
«Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ιδιαίτερα για τα βρέφη και τα νήπια. Ωστόσο, η έρευνά μας υποδεικνύει ότι πολλά στρώματα περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο των παιδιών», λέει η καθηγήτρια Μίριαμ Ντάιαμοντ.
Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές ανίχνευσαν ανησυχητικά επίπεδα περισσότερων από 24 φθαλικών ενώσεων, επιβραδυντικών φλόγας και φίλτρων UV στον αέρα υπνοδωματίων παιδιών, με τα υψηλότερα επίπεδα γύρω από τα κρεβάτια.
Στη δεύτερη μελέτη, εξετάστηκαν 16 καινούρια παιδικά στρώματα, επιβεβαιώνοντας ότι αυτά είναι η κύρια πηγή των χημικών στο περιβάλλον ύπνου. Όταν προσομοιώθηκε η θερμοκρασία και το βάρος του σώματος του παιδιού, οι εκπομπές χημικών αυξήθηκαν σημαντικά.
Οι φθαλικές ενώσεις και τα επιβραδυντικά φλόγας που ανιχνεύθηκαν είναι ορμονικοί διαταράκτες και συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες, μειωμένο IQ, προβλήματα συμπεριφοράς και καρκίνο.
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση επειδή έχουν αναπτυσσόμενο οργανισμό, υψηλότερο ρυθμό αναπνοής, πιο διαπερατό δέρμα και μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος σε σχέση με το βάρος τους.
Τα υψηλά επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας κρίνονται αινιγματικά, καθώς δεν απαιτούνται από τα πρότυπα ευφλεκτότητας στον Καναδά ή τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προσφέρουν ουσιαστική πυρασφάλεια, όπως χρησιμοποιούνται.
Οι ερευνητές ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς και καλύτερους ελέγχους από τους κατασκευαστές. Συνιστούν την επέκταση των περιορισμών σε πλαστικοποιητές και την εφαρμογή περιορισμών σε συγκεκριμένα επιβραδυντικά φλόγας.
Ορισμένα από τα στρώματα περιείχαν απαγορευμένες ή περιορισμένες ουσίες, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη ελέγχου από πλευράς κατασκευαστών.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς:
– Απομάκρυνση περιττών αντικειμένων (μαξιλάρια, κουβέρτες, παιχνίδια) από τον χώρο ύπνου
– Συχνό πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων και των ρούχων ύπνου
– Χρήση υφασμάτων ουδέτερου χρώματος, που είναι πιθανώς ασφαλέστερα, καθώς δεν απαιτούν φίλτρα UV και χημικά πρόσθετα
Οι μελέτες αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και ασφάλεια στα προϊόντα που αφορούν την παιδική φροντίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ