Η πρώτη παράσταση του Δάσους πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1977, σε παραγωγή του St. Nicholas Theatre Company στο Σικάγο και σκηνοθεσία του ίδιου του David Mamet. Στην Ελλάδα ανέβηκε το 2003 στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και μετάφραση Δημήτρη Τάρλοου.
Το έργο αφορά ένα ζευγάρι, τον Νικ και τη Ρουθ, που περνούν μια νύχτα σε ένα σπίτι στην εξοχή. Σπρώχνουν τη σχέση τους σε οριακό σημείο σε μια νύχτα με ιστορίες και καυγάδες, μόνο για να ανακαλύψουν ξανά την ανάγκη τους ο ένας για τον άλλον το πρωί. Η δράση εξελίσσεται στη μπροστινή βεράντα του εξοχικού της οικογένειας του Νικ, και το έργο τελειώνει με ένα παραμύθι, αλλά η τελική συμφιλίωση “σκοντάφτει” καθώς επηρεάζεται από τη βία που αποκαλύφθηκε παρά τα καθησυχαστικά λόγια.
Είναι ένα θεατρικό κείμενο που εξετάζει τις αρχετυπικές διαφορές και την αλληλεπίδραση μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε μία προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο ερώτημα «γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες δεν τα πάνε καλά». Αποτελεί μία μελέτη χαρακτήρων, δύο ανθρώπων, ενός άντρα και μίας γυναίκας, μία εξερεύνηση της προσπάθειας για επιβίωση στο σκοτεινό αρχέγονο «δάσος» των σχέσεων.
Ο Mamet ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επιθυμία των γυναικών να «φωλιάσουν» και τον φόβο των ανδρών για αυτή την επιθυμία. Στο συγκεκριμένο έργο οι αντιλήψεις του Mamet για τις σεξουαλικές σχέσεις είναι λίγο στρεβλωμένες. Οι γυναίκες υποφέρουν έντονα από το σύνδρομο μαντόνας-πόρνης. Είναι σεξουαλικά αντικείμενα που, ταυτόχρονα, έχουν μια μυστηριώδη ανατροφή. Οι άντρες του έχουν την παγιωμένη εικόνα του macho άντρα από το Σικάγο. Οι χαρακτήρες στο έργο δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο ίδιος ο Mamet θεωρεί πως έχει γράψει ένα ονειρικό έργο, γεμάτο από συμβολισμούς των ονείρων και των μύθων που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα.
Η μετάφραση της Έλσας Ανδριανού είναι πιστή στο πνεύμα του συγγραφέα, έχει ροή, απλή γλώσσα προς την εκφορά του λόγου από τους ηθοποιούς.
Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Αμπαζής πλάθει ένα σκοτεινό παραμύθι, έναν μη-τόπο όπου τα όρια φαντασίας και πραγματικότητας έχουν χαθεί, εστιάζοντας στην εσωτερική μοναξιά των χαρακτήρων, οι οποίοι, ενώ θέλουν, δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και με ειλικρίνεια. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί τη μουσική ως αναπόσπαστο μέρος της παράστασης είτε ζωντανά είτε από ηχογράφηση ενισχύοντας τους συμβολισμούς και το αδιέξοδο που βρίσκεται το ζευγάρι. Η μουσικός επί σκηνής Βάσια Παπά ντυμένη αρκούδα προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα στοργής και φόβου με τη μελωδική φωνή της να προσδίδει στιγμές ανακούφισης, ίσως και λύτρωσης σε κάποιες στιγμές.
Οι Δήμητρα Χατούπη και Δημήτρης Γκοτσόπουλος υποδύονται το ζευγάρι που συγκρούεται, ελευθερώνεται από φόβους και τραύματα του παρελθόντος, εκφράζει επιθυμίες αλλά δεν ξέρει πως να ξεπεράσει τα εμπόδια που οδηγούν στον χωρισμό και να κάνει μία νέα αρχή.
Η Χατούπη ως Ρουθ ισορροπεί σαν σε τεντωμένο σχοινί αφού η συναισθηματική κατάσταση της ηρωΐδας βρίσκεται σε μία διαρκή αναστάτωση. Αισθάνεται δυνατή και αυτάρκης, φέρεται στον σύντροφό της με τρυφερότητα, αλλά όταν εκείνος αρνηθεί να ακολουθήσει τα μελλοντικά της πλάνα για τη συμβίωσή τους δεν συμβιβάζεται.
Ο Γκοτσόπουλος στον ρόλο του Νικ δημιουργεί έναν χαρακτήρα που ενηλικιώνεται επώδυνα, ενώ δεν είναι έτοιμος. Τα μπερδεμένα του αισθήματα, τα τραύματα των νεανικών χρόνων επηρεάζουν τον ψυχισμό του, με συνέπεια να έχει βίαια ξεσπάσματα. Η Νίκη Ψυχογιού προτείνει ένα σκηνικό τοπίο έντονα επηρεασμένο από την κλιματική αλλαγή και οι ενδυματολογικές της προτάσεις μας κάνουν ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα σύγχρονο ζευγάρι. Οι φωτισμοί του Γιώργου Αγιαννίτη δίνουν μια απόκοσμη αίσθηση, καθώς οι σκιές και τα πλάσματα του δάσους είναι κάπου εκεί κοντά κρυφοκοιτάζοντας.
Μια φορά και έναν καιρό ένα αγόρι ερωτεύτηκε ένα κορίτσι. Το κορίτσι αγάπησε το αγόρι. Κάνουν μία εκδρομή στο δάσος. Εκεί ξυπνούν μνήμες, κρυμμένα τραύματα αιμορραγούν. Το κορίτσι φοβάται το αγόρι και θέλει να γυρίσει σπίτι του. Δεν βρίσκουν τις κατάλληλες λέξεις για να μιλήσουν και να αφήσουν πίσω τους τα τραύματα του παρελθόντος. Φαίνεται δύσκολο να καταφέρουν να μείνουν μαζί.
Περισσότερα για την παράσταση: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-eler-to-dasos-tou-david-mamet/?lang=el