Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ο Μπράιαν Τζόνσον, ο tech δισεκατομμυριούχος με περιουσία που φτάνει τα 800 εκατομμύρια δολάρια, κυνηγούσε με μανία το όνειρο της αιώνιας νεότητας. Έκανε τον εαυτό του ανθρώπινο πειραματόζωο, ξυπνούσε μεσάνυχτα, κοιμόταν νωρίς σαν μοναχός, κατάπινε 56 χάπια την ημέρα, και έφτασε να μεταγγίζει αίμα από τον 19χρονο γιο του, λες και ξεπήδησε από κάποιο sci-fi σύμπαν του Netflix.
Όλα αυτά στο όνομα της αθανασίας. Το αποτέλεσμα; Φιάσκο.
Σε ένα βίντεο-εξομολόγηση στο YouTube, ο 48χρονος παραδέχεται ότι το φιλόδοξο πείραμά του “Project Blueprint” όχι μόνο δεν λειτούργησε, αλλά επέσπευσε και τη γήρανσή του. Και ο «ένοχος» έχει όνομα: Rapamycin, ένα φάρμακο που θεωρείται ελπιδοφόρο στη μάχη κατά της γήρανσης.
«Αντί να επιβραδύνω τη φθορά, την επιτάχυνα. Ειρωνικό, αστείο, αλλά αληθινό», δήλωσε ο ίδιος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το πείραμα μετατράπηκε σε ντοκιμαντέρ του Netflix, με τον κόσμο να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα έναν άνθρωπο να μεταμορφώνεται σε ρομπότ της μακροζωίας – χωρίς γλυκές αμαρτίες, χωρίς καθυστερημένα βράδια, χωρίς ίχνος απόλαυσης στο πιάτο του.
Το concept του Τζόνσον ήταν απλό:
«Κάθε θερμίδα έπρεπε να αγωνιστεί για να βρίσκεται στο σώμα μου».
Όμως το σώμα, και κυρίως η ψυχή, δεν είναι υπολογιστής. Και η ζωή δεν μετριέται σε σφιγμένα six-packs και καθαρά συκώτια.
Οι επιστήμονες ολοένα και περισσότερο στρέφονται στο πιο απλό “ελιξίριο”: χαρά, αγάπη, αισιοδοξία και ουσιαστικές εμπειρίες.
Στο τέλος της ημέρας, το καλύτερο biohack ίσως να μην είναι στο εργαστήριο, αλλά σε ένα τραπέζι με αγαπημένους, σε έναν περίπατο στον ήλιο, ή σε ένα γέλιο που σε κάνει να ξεχνάς τον χρόνο.
Το ρολόι της ζωής δε γυρίζει πίσω – αλλά αν το ζεις σωστά, ούτε χρειάζεται.
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ!