Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tongji στη Σαγκάη κατέγραψαν αναστροφή στην τήξη των πάγων στην Ανταρκτική μεταξύ 2021 και 2023, με τον παγωμένο Νότο να «παίρνει πίσω» ό,τι έχανε επί δύο δεκαετίες.
Η φύση φαίνεται να έκανε ένα… αναπάντεχο 180, και όχι, δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Μια νέα μελέτη από Κινέζους ερευνητές καταγράφει ότι η Ανταρκτική – ο πιο ψυχρός και υπομονετικός ήρωας της κλιματικής κρίσης – σταμάτησε να λιώνει και άρχισε να παγώνει ξανά, με ποσότητες ρεκόρ μάλιστα.
Για σχεδόν 20 χρόνια, ο παγετώνας της Ανταρκτικής έχανε 120 δισεκατομμύρια τόνους πάγου τον χρόνο, ανεβάζοντας μαζί και τη στάθμη της θάλασσας. Όμως από το 2021 έως το 2023, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ήπειρος κέρδιζε πίσω περίπου 108 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, χάρη σε ασυνήθιστα έντονη χιονόπτωση που έφερε φρέσκο, παρθένο πάγο – σαν να ‘κανε reboot το κλιματικό του σύστημα.
Αυτό το «παγωμένο comeback» είχε και παγκόσμιο αντίκτυπο, καθώς η ετήσια άνοδος της στάθμης της θάλασσας μειώθηκε κατά 15% – μια αλλαγή που δύσκολα περνά απαρατήρητη από τους επιστήμονες, αλλά και από εκείνους που σπεύδουν να πανηγυρίσουν για «δικαίωση των σκεπτικιστών».
Βέβαια, οι ίδιοι οι ερευνητές χύνουν το παγόνερο στο κρασί των θριαμβολογιών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται πιθανότατα για προσωρινή ανωμαλία στα καιρικά μοτίβα, και όχι για μόνιμη μεταστροφή της κλιματικής πορείας. Γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, ο πλανήτης δεν ξεχνά – απλώς παγώνει προσωρινά.
Μέχρι τότε, ο πλανήτης παίρνει μια ανάσα… με κατεψυγμένο αέρα.
Με πληροφορίες από nafteboriki.gr