Ζάχαρη σε ποτήρι ή σε πιάτο; Γιατί τα γλυκά είναι πιο «ασφαλή» από τα αναψυκτικά, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.
Μια διεθνής επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα και τη Γερμανία, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Advances in Nutrition, βάζει στο μικροσκόπιο τη σχέση της ζάχαρης με τον διαβήτη τύπου 2 και καταλήγει: το να τρως γλυκά είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να πίνεις ζαχαρούχα αναψυκτικά.
Τα αναψυκτικά στο στόχαστρο των ειδικών
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο. Όμως, όπως αποκαλύπτει η νέα μελέτη που ανέλυσε στοιχεία από πάνω από 500.000 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, το να καταναλώνεις ζάχαρη σε υγρή μορφή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Κάθε επιπλέον ποτήρι αναψυκτικού (350 ml) την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 25%, δείχνουν τα στοιχεία – μια σοκαριστική αύξηση για κάτι που πολλοί θεωρούμε αθώα καθημερινή συνήθεια.
Γιατί η ζάχαρη σε ποτό είναι πιο επικίνδυνη;
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Karen Della Corte, η ζάχαρη σε υγρή μορφή (όπως στα αναψυκτικά και στους χυμούς) έχει πιο έντονες μεταβολικές επιδράσεις σε σχέση με εκείνη των στερεών τροφών. Τα σάκχαρα αυτά προκαλούν μεγαλύτερη γλυκαιμική απόκριση, επιβαρύνουν το ήπαρ και αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τα ζαχαρούχα ποτά είναι γεμάτα πρόσθετα και απομονωμένα σάκχαρα, τα οποία απορροφώνται σχεδόν άμεσα, χωρίς την προστασία των φυτικών ινών ή των άλλων θρεπτικών συστατικών που βρίσκουμε στα στερεά τρόφιμα. Αυτό οδηγεί σε εκτίναξη του σακχάρου στο αίμα και σε μεταβολική υπερφόρτωση, με όλες τις γνωστές συνέπειες.
Αντίθετα, όταν τρώμε ένα γλυκό, η ζάχαρη του αφομοιώνεται πιο αργά, καθώς συνοδεύεται από ίνες, πρωτεΐνες και λίπος – στοιχεία που δίνουν στον οργανισμό χρόνο να προσαρμοστεί, εξασφαλίζοντας μια πιο ομαλή μεταβολική απόκριση.
Ο διαβήτης τύπου 2 σε αριθμούς
Στις ΗΠΑ, 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη – το 90-95% αυτών έχουν διαβήτη τύπου 2. Η ασθένεια αυτή σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή, τη σωματική αδράνεια και τις συνήθειες της σύγχρονης ζωής.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών είναι κομβική για τη διατήρηση της υγείας. Επιλέγουμε τροφές με φυσικά σάκχαρα και υψηλή διατροφική αξία – φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως – και λέμε «όχι» στα περιττά πρόσθετα σάκχαρα που κάνουν κακό χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον οργανισμό.
Η επιστήμη μίλησε: Αν είναι να υποκύψουμε στον πειρασμό, ας το κάνουμε με ένα καλό γλυκό – και όχι με ένα αναψυκτικό.