Με σταθερό πυρήνα την καλλιτεχνική συνέπεια, την πίστη στη θεατρική πράξη και την προσήλωση στην ανανέωση της δραματουργικής γλώσσας, το Θέατρο Προσκήνιο μπαίνει φέτος στην πέμπτη χρονιά λειτουργίας του.
Η σεζόν 2025-2026 μένει πιστή στην ταυτότητα του θεάτρου ως τόπο συνάντησης της σύγχρονης ελληνικής γραφής, της σκηνικής έρευνας και του ζωντανού διαλόγου με τον κόσμο μας.
Όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου, Δημήτρης Καραντζάς:
«Φέτος, διανύουμε την πέμπτη χρονιά λειτουργίας του Θεάτρου Προσκήνιο και συνεχίζουμε με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο κυρίως στην πρωτότυπη ελληνική δραματουργία και την έρευνα.»
Η καλλιτεχνική σεζόν 2025–2026 ανοίγει με την επανάληψη της σαρωτικής επιτυχίας «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Την παράσταση που σφράγισε η Αλεξία Καλτσίκη με την καθηλωτική ερμηνεία της στον ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά. Φέτος, πλαισιώνεται από νέα διανομή: Αινείας Τσαμάτης, Ηρώ Μπέζου, Βαγγέλης Αμπατζής, Ιωάννα Πιατά, Πέτρος Δημοτάκης.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο μήνες, από Νοέμβριο 2025 έως Ιανουάριο 2026, ανοίγοντας τη φετινή θεατρική χρονιά και δίνοντας, στη συνέχεια, χώρο σε απόπειρες σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας.
Η προπώληση για τη 2η χρονιά της παράστασης έχει ξεκινήσει: Κάντε κλικ ΕΔΩ.
[Τι είναι καρδιά μου; Έχασες τον δρόμο σου;]
Η Μπλανς Ντιμπουά, μια έκπτωτη μεγαλοαστή από τον Αμερικανικό νότο, φτάνει αιφνίδια στη Νέα Ορλεάνη, στο σπίτι της αδερφής της Στέλλας, όπου ζει με τον Πολωνό σύζυγό της Στάνλεϊ Κοβάλσκι, για να μείνει μαζί τους. Η συγκατοίκηση αυτών των τριών θα είναι οριακή. Η σύγκρουση της κοινωνίας των ψευδαισθήσεων και της προσκόλλησης στο παρελθόν (Μπλανς) με την κοινωνία της επιβίωσης, της ορμής και του πραγματισμού (Στάνλεϋ) θα είναι συντριπτική.
[Η Μπλανς έρχεται για να πεθάνει.
Η Μπλανς ψάχνει καταφύγιο.
Η Μπλανς ψάχνει μέρος να κρυφτεί από το φως.
Η Μπλανς είναι η συμπύκνωση μιας τάξης που έχει τελειώσει και δεν μπορεί να δεχθεί το τέλος της.
Η Μπλανς είναι η τελευταία ποιήτρια της εποχής της.]
Η παράσταση είναι μια επίσκεψη στο μυαλό της Μπλανς – στις διογκώσεις και τις φαντασιώσεις της τραυματισμένης της ύπαρξης.
Παίζουν: Αλεξία Καλτσίκη, Αινείας Τσαμάτης, Ηρώ Μπέζου, Βαγγέλης Αμπατζής, Ιωάννα Πιατά, Πέτρος Δημοτάκης
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνικό: Μαρία Πανουργιά
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Μουσική: Γιώργος Ραμαντάνης
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης
Βοηθοί σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη, Μαρία Σταθοπούλου
Artwork, Φωτογραφίες& Video:ΓκέλυΚαλαμπάκα
Social Media: Renegade Media
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα παραλάβουν οι φετινοί προσκεκλημένοι του Προσκηνίου. Δύο μοναδικοί καλλιτέχνες με πολύ ξεχωριστές φωνές, που αρθρώνουν τον δικό τους πρωτότυπο λόγο, θα παρουσιάσουν τις νέες δημιουργίες τους:
- Η νέα παράσταση του Ανέστη Αζά (Τίτλος προς διερεύνηση;)
Από τον Ιανουάριο 2026 (μετά το πέρας των παραστάσεων της παραγωγής “Λεωφορείο ο Πόθος”
Τον Ιανουάριο του 2026 θα παρουσιαστεί στο θέατρο Προσκήνιο το νέο έργο του Ανέστη Αζά, με θέμα την λεγόμενη κρίση των ανδρών ή κρίση της αρρενωπότητας. Γιατί δυσκολεύονται τόσο πολύ τα αγόρια σήμερα να βρούνε τη θέση τους στον μεταφεμινιστικό κόσμο και που οφείλεται η έκρηξη της τοξικής αρρενωπότητας; Ποια η επιρροή των πατεράδων, της οικογένειας, των προηγούμενων γενεών εν γένει και ποια η σχέση μας μαζί τους;
Μια φορά κι έναν καιρό, οι ρόλοι των φύλων ήταν καθορισμένοι με σαφήνεια, ως άντρας ήξερε κανείς τι πρέπει να κάνει και πώς να συμπεριφερθεί, σήμερα όμως τι γίνεται; Σήμερα τα παλιά πρότυπα μοιάζουν αναχρονιστικά και ο αντρικός ρόλος χρειάζεται να επανακαθοριστεί επειγόντως· σήμερα καλείσαι να είσαι ο εαυτός σου, να μάθεις να ακούς και να εκφράζεις τα συναισθήματα σου. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό;
Με άξονα τη σχέση πατέρα-γιου, αναφορές σε παλιές ελληνικές ταινίες αλλά και την ενεργή συμμετοχή των ηθοποιών στην ανάπτυξη του κειμένου, ο Ανέστης Αζάς και η ομάδα του γράφουν ένα νέο, πρωτότυπο έργο, που στόχο έχει με χιούμορ και ευαισθησία να προσεγγίσει στη σκηνή την περίφημη «κρίση» που τόσο πολλοί άντρες βιώνουν.
Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Κωνσταντίνος Μωραΐτης κ.α.
Σύλληψη/ Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
Σύμβουλος Δραματουργίας: Δημήτρης Καλακίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Κανελοπούλου
Σκηνογραφία: Διδώ Γκόγκου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Κασσάκος
Οι υπόλοιποι ηθοποιοί και συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα.
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
- «Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΧΟΥΛΙΟ ΤΟΓΚΑ» ένα έργο του Suyako
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη, από 10 Νοεμβρίου
Ο συγγραφέας και ηθοποιός Βασίλης Μαγουλιώτης [Merde, Παίχτες, TalkShow, Λεωφορείον ο Πόθος] σκηνοθετεί ένα πρωτότυπο έργο για την αμηχανία της τέχνης να διαχειριστεί τις συνέπειές της:
Ο Μαγουλιώτης και το συγγραφικό alter-ego του, Suyako, αντιμετωπίζουν με τρυφερότητα, κυνισμό και περιέργεια την αγωνία των καλλιτεχνών να εξεγερθούν σε έναν κόσμο που πάντα βρίσκει τρόπο να μετατρέψει την επανάσταση σε προϊόν και την καλλιτεχνική έκφραση σε συσκευασία.
Με φόντο την στραπατσαρισμένη-από-την-κρίση Αργεντινή του 2010 (που βράζει στους ίδιους βαθμούς με την Ελλάδα του σήμερα),με καταλύτες πολιτιστικά ιδρύματα που χορηγούν αλλά και ορίζουν την τέχνη της χώρας,και έναν καλλιτέχνη που παραπατάει ανάμεσα στη ματαιοδοξία και την αλληλεγγύη, η παράσταση γρατζουνάει μια συλλογική μας ανασφάλεια:
“Μπορεί η Τέχνη ν’ αλλάξει τα πράγματα; Κι αν ναι, με ποιανού τα λεφτά;”
Το νέο έργο του Suyako, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαγουλιώτη, θα παρουσιαστεί από τον Νοέμβριο στο Θέατρο Προσκήνιο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρία Αποστολακέα, Μικές Γλύκας, Δημήτρης Δρόσος, Άρης Μπαλής, Μελίνα Πολυζώνη
Παραγωγή: PanEntertainment
Το Θέατρο Προσκήνιο, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Δημήτρη Καραντζά, συνεχίζει – πάντοτε υπό την αιγίδα των Θεατρικών Επιχειρήσεων Τάγαρη – να επενδύει σε σύγχρονες ελληνικές φωνές, ενθαρρύνοντας την καλλιτεχνική έρευνα και την τολμηρή θεματολογία, με στόχο να ανανεώσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τη θεατρική πράξη.
Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων και προπώληση εισιτηρίων, σύντομα στο more.com