Συμβατικά τουλάχιστον, το MP3 είναι πλέον επίσημα νεκρό, αφού το γερμανικό ερευνητικό ίδρυμα που βοήθησε στην ανάπτυξη του διάσημου προτύπου ανακοίνωσε ότι όλες οι άδειες για τη μορφή αρχείου έχουν πλέον τερματιστεί.
Ενώ όλα τα MP3 που έχετε στην κατοχή σας θα συνεχίσουν να παίζουν κανονικά σε συσκευές που υποστηρίζουν αυτή τη μορφή ήχου – ανεξάρτητα από το πώς τα αποκτήσατε – σηματοδοτεί το τέλος του δρόμου για το πανταχού παρόν μουσικό αρχείο, το οποίο δεν θα υποστηρίζεται πλέον επίσημα.
Μέρος του λόγου της αναπόφευκτης παρακμής είναι ότι, ενώ τα MP3 μπορεί ακόμα να καταλαμβάνουν τις μουσικές βιβλιοθήκες εκατομμυρίων ακροατών σε όλο τον κόσμο, από τεχνολογική άποψη, η μορφή έχει εκλείψει από τους επόμενους κωδικοποιητές ήχου που απλά κάνουν καλύτερη δουλειά στη συμπίεση μουσικής σε μικρά, διαχειρίσιμα μεγέθη αρχείων – ένα σημείο που αναγνωρίζουν πλήρως οι δημιουργοί της κωδικοποίησης MP3.
“Παρόλο που υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί κωδικοποιητές ήχου με προηγμένα χαρακτηριστικά που είναι διαθέσιμα σήμερα, το MP3 εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των καταναλωτών”, εξήγησε το Γερμανικό ίδρυμα Fraunhofer για Ολοκληρωμένα Κυκλώματα σε πρόσφατη ανακοίνωση του που σηματοδοτεί και το τέλος του προγράμματος αδειοδότησης MP3.
“Ωστόσο, οι πιο σύγχρονες υπηρεσίες πολυμέσων όπως το streaming ή η τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση χρησιμοποιούν σύγχρονους κωδικοποιητές ISO-MPEG όπως η AAC family ή MPEG-H, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες και υψηλότερη ποιότητα ήχου Σε πολύ χαμηλότερα bitrates σε σύγκριση με τη μορφή MP3. ”
Οπότε καταλαβαίνουμε ότι σιγά σιγά τα επόμενα τεχνολογικά μοντέλα αναπαραγωγής ήχου ( κινητά , στερεοφωνικά , music players ) θα αρχίσουν να υποστηρίζουν πιο σύγχρονες μορφές κωδικοποίησης ήχου , μέχρι στο τέλος να εκλείψει τελείως το MP3.